AbgZan

Susunan emas di satu syarikat (Argor Heraeus) di Switzerland


Salam sejahtera semua,
Baru-baru ni ada reader minta tolong gua komenkan sikit ttg emas....

Kalau kita tgk, harga emas international, skrg dah hit record high about $1250 per ounce sblm profit taking, dan now around $1236 per ounce...

Ada analyst yg kata gold price akan pergi ke $2500 iaitu harga selepas ambik kira inflation...Harga tu kalau kita tgk adalah double dari harga skrg...

Ada juga analyst kata harga sepatutnya berada pada takuk $8,000, malah ada yang terlalu obsess dgn gold sampai percaya ia boleh cecah $12,500...wow.....10x ganda dari skrg? Kalau kita tgk harga dlm RM per gram pulak, skrg dlm lingkungan RM125 per gram...adakah ia bermakna harga emas akan cecah RM1,250 per gram jikalau betul ia pergi ke takuk $12,500 per ounce?

Ok, mari kita tgk balik history lepas2...dlm bulan lepas, harga emas adalah about $1,100 per ounce dan masa tu, di Malaysia harganya juga about RM120++ per gram...skrg sudah cecah $1,250 per ounce, juga masih di takuk RM125 per gram...apakah maksudnya ni?

Ini bermakna walaupon harga emas telah melonjak naik, tetapi disbbkan USD Vs. RM, telah menurun kepada about Rm3.20 sahaja, maka nilai emas di Malaysia sebenarnyer tak byk bergerak....atau nak pendek kata, value emas dunia sebenarnyer tak bergerak pon, tetapi kenaikan sehingga $1,250 per ounce tersebut adalah untuk compensate balik penurunan nilai mata wang USD...

Ok, itu komen saya yang pertama...

Komen saya yang kedua pula adalah berdasarkan harga emas itu sendiri...saya berpendapat, jikalau nak beli emas for long term, skrg adalah tidak sesuai...kerana, harga emas mungkin skrg sudah TOP di $1250, berdasarkan kepada "trend skrg"...kalau dia naik pon, hanya sampai ke paras $1,320 per ounce aja....selepas itu, emas akan mula menurun balik...jika anda nak invest medium term mungkin boleh dipertimbangkan balik....short term, better DON'T...

Ada satu analysis ni pula mengatakan harga emas patutnyer di takuk USD450 per ounce aja, iaitu about 1/3 dari harga sekrg, di mana harga tersebut adalah harga kos pengeluaran....

Kepada yang teramat ingin utk invest dlm gold...this is what I am gonna advise...if you really want to invest:

1) berapa banyak anda nak peruntukkan utk invest gold? katakanlah RM100k...
2) tunggu sampai harga gold turun ke paras di bawah $1,200 per ounce, baru start masuk, tapi masuk 1/3 sahaja, iaitu Rm33k...bakinya tinggal dulu....jika harga turun lagi ke paras bawah USD1000 per ounce, masuk lagi anoher Rm33k....jikalau ia turun di bawah USD800 per ounce, masuk lagi the remaining RM33k...
3) kalau selepas anda masuk 1/3 pada mulanya tadi pada $1200, harga sambung naik, jgn terburu2 utk tambah pelaburan, tetapi tunggu dan lihat aja...until it reach about $1300, boleh la jual pegangan tadi, dan senyum, sbb sudah untung, walaupon hanya 1/3 aja....

Ok itu aja my opinion...hehe...

Any komen?
Labels: , edit post
11 Responses
  1. Matjoe Says:

    Agree dgn your strategy. kene tunggu harga jatuh balik


  2. Wida Says:

    Ada nampak indicator macam nak turun ke?


  3. hafiz Says:

    Saya baru je join saham mac 2010....setahun jagung lagi....boleh ke terangkan maksud consolidate dan volatility....payah gak nak paham ni....btw your blog very usefull!!!


  4. cdanhash Says:

    betul kata BangZan... harga emas kitco naik ttp kenaikan harga emas tempatan tidak seberapa... MYR menurun berbanding USD...


  5. botak Says:

    sekarang dah ade mesen atm emas kt abu dhabi..mesti mesen tu ade bnyk giladuit skrg sbb emas dah naik melambung tinggi


  6. SaoQ Says:

    keep it up brother.i always follow ur blog


  7. thanks guys....

    hafiz: consolidate tu macam cool down gitu....maksudnyer ala2 "menurun sikit"....

    votalitity tu maksudnyer kenaikan dan penurunan yang menjunam....pergerakan price yg amat laju, naik laju, turun pon laju....spt FOREX....:)

    hope this helps...


  8. tuanbri Says:

    ada org kata, anytime is a good time untuk beli emas...

    knp ?

    tuanbri.com


  9. true, but only true for:

    1) those who buy for jewellery purposes.....

    2) those who buy for long term investment...

    3) those who do not know any fundamental and technical knowledge...

    Why so? Because, long term Gold akan naik...cuma...setiap yg naik akan turun....so why should we buy at peak? :) Only those who malas utk pikir2 analysis malas pening kepala, just beli aja senang citer...:)


  10. ipan Says:

    dah bertahun tunggu dip kat 800..
    takda sampai2 gak..
    jgn tunggu lama2..
    i think 800gold is imposible..
    1000 maybe.. a big maybe..
    takot dah 1500, br nyesal tak beli masa 1200.. heheh..
    european dah start hoarding gold gile2.. purchasing value dieorg turun besar..
    kat sini(moscow) gold coin abis kene sental dgn consumer..
    kalo nak invest in physical gold,
    anytime is a good time..
    my 2cents..


  11. Anonymous Says:

    7/7/2010 emas dibawah 1200 ounce.
    So...is this the right time?

    BTW, adekah wajar utk sy apply personal loan utk beli emas utk passbook account(gspa) sy?