AbgZan
Salaam,

Dah lama gak tak update blog ni....

Seblm ni saya ada mentioned bahawa harga minyak akan start naik menuju ke USD100 per barrel, sejak dia cecah USD69 per barrel haritu...Boleh baca kat sini sbg rujukan:

http://kakilabur.blogspot.com/2009/12/oil-price-back-to-above-70-per-barrel.html

Skrg ni harga minyak bergelegar di area USD79-USD80 per barrel, tgh tungu masa nak break USD80 dan sterusnyer USD90 dan USD100...

USD pon tgh menaik against RM....

Sudahkah anda semua bersedia menghadapi kenaikan harga minyak?

Dah pasang NGV ke blom? hehe....dah simpan minyak dlm tong banyak2?

Kalau tak silap saya, government ada mentioned takkan naikkan harga minyak sampai thn depan....bilakah tahun depan? Esok la...Esok sudah tahun baru, 1.1.10 ....

Kalau harga minyak mula naik mendadak nanti, kita dpt agak apa yg akan berlaku, antaranya STOCK MARKET akan mula ambik kesempatan utk PROFIT TAKING....ku nantikan saat itu...

Sbg saguhati anda boleh baca artikel yg dipetik dari Yahoo Finance ni:



Oil rises in Asia after US crude stockpiles fall
Oil heads toward $80 a barrel in Asia after US crude stockpiles fell for 4th week


Buzz up!
2 Print..On Wednesday December 30, 2009, 11:06 pm EST
BANGKOK (AP)


-- Oil prices headed toward $80 a barrel Thursday in Asia, the final day of
trading for
2009, after U.S. crude stockpiles fell for the fourth week in a
row.

Benchmark crude for February delivery was up 28 cents at $79.56 a
barrel
at late morning Bangkok time in electronic trading on the New York
Mercantile
Exchange. The contract added 41 cents to settle at $79.28 on
Wednesday.

The Energy Information Administration said U.S. crude
supplies shrank by
1.5 million barrels last week, less than the expected
drop of 2.2 million
barrels. Gasoline supplies also fell.

The drop
in inventories isn't
necessarily a sign of fundamental improvement in demand
for crude.

It is
typical to see crude draws at this time of year
because many companies empty out
storage facilities for tax purposes. While
supplies have fallen nearly 14
million barrels over the past four weeks,
they remain relatively high compared
with past years.

Oil prices
have more than doubled from their crisis
lows of a year ago, and most
analysts are forecasting crude will average between
$75 and $85 in 2010.

In other Nymex trading in January contracts,
heating oil rose 1.1
cent to $2.12 a gallon and gasoline was virtually unchanged
at $2.04 a
gallon.

In London, Brent crude for February delivery rose 41
cents
to $78.43 a barrel on the ICE Futures exchange.

AP Energy Writer Chris
Kahn contributed to this story.



Wallahu'alam..


Takkan baca aja beb, tinggalkan la komen sikit...
Labels: , 1 comments | edit post
AbgZan
Ingat lagi, time gua balik dari Arizona dulu, gua ada bawak duit masuk ke Malaysia, quite big amount (hasil dari lebihan jimatan duit MARA kasi, ditambah pula dgn kerja part time selama hampir 4 thn, sejak freshman).....belajarnya 4 thn, dari 1 Jan 2000, hingga Dec 2003....pada Dec 2001 camtu, gua balik balik sedikit wang, utk dilaburkan dalam ASB (time tu tak tau lagi ttg Bank Rakyat)...tapi dibbkan takut bawa wang besar, gua tukar ke traveler's cheque, hehe...

Tapi bila nak tukar ke RM dari traveler's cheque ke RM, ratenye mahal sikit, kerugian RM0.02 utk setiap 1USD....misalnya...camni....time tu 1USD = RM3.80 (masih pegged)...kalau nak beli Ringgit, conversion about 1USD = 3.79, nak jual Ringgit, converionnya adalah 1USD=Rm3.81.....bagus kedai Money Exchange tu....the best of the best rate currency yg pernah offer yg gua pernah deal...dari dulu sampai sekrg, tak kira apa2 mata wang pon, hehe....(sapa berminat nak tau nama kedai tu, tinggalkan komen kat bawah ni, hehe...kalau komen melebihi 10, baru gua bg tau, ahaks)....

tapi disbbkan gua pakai Traveler's cheque, ratenyer jadi 1uSD=RM3.77..rugi 2 sen la tu gamaknya...kalau gua bawak USD10,000, kira la bapa byk gua rugi hehe....

So nak dijadikan citer, masa gua balik for good, pada 14 Feb 2004, gua malas dah tukar Traveler's cheque...jimat sikit, hehe....

Masa kat atas kapal tebang pon, kalau tak silap kena isi borang, adakah kita membawa wang yg byk...gua gamble tak declare pon, hehe.....

Tapi skrg....declare akan diwajibkan....kalau tak denda "tak sampai" RM1 juta (WOWWWWW)....hehe....atau tak sampai setahun masuk jail daa...hehe....Ikuti artikel dari Utusan di bawah:



BNM: Bawa lebih RM10,000 perlu isytihar

KUALA LUMPUR 23 Dis. -
Pengembara yang memasuki atau meninggalkan Malaysia dengan membawa wang tunai
dan/atau instrumen pembawa boleh niaga melebihi nilai bersamaan dengan AS$10,000
dimestikan membuat pengisytiharan dalam borang Kastam Nombor 22 berkuatkuasa 1
Januari depan.

Menurut kenyataan dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM),
ia adalah selaras dengan usaha global untuk mencegah pengubahan wang haram dan
pembiayaan keganasan.

''Borang kastam Nombor 22 disediakan di
kaunter-kaunter sebelum tempat pemeriksaan kastam di kesemua pintu masuk dan
keluar Malaysia.

''Pengisytiharan ini tertakluk di bawah seksyen 23 Akta
Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001
(AMLATFA) dan selaras dengan Cadangan Khas IX oleh Pasukan Petugas Tindakan
Kewangan yang menghendaki negara-negara mewujudkan langkah-langkah untuk
mengesan pemindahan wang tunai dan instrumen pembawa boleh niaga merentas
sempadan secara fizikal,'' katanya.

Tambah kenyataan itu, pengembara
boleh didenda sehingga RM1 juta dan/atau dipenjarakan selama tempoh tidak
melebihi satu tahun sekiranya gagal membuat pengisytiharan atau membuat
pengisytiharan palsu.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh
menghubungi Cawangan Perhubungan Awam di Ibu Pejabat Jabatan Kastam Diraja
Malaysia di talian 1-800-88-8855, 03-88824803 atau 03-88822929 atau menghubungi
e-mel kastam@customs.gov.my atau aduan@customs.gov.my

Selain itu, orang
ramai juga boleh menghubungi BNM menerusi BNMTELELINK (Pusat Perhubungan
Pelanggan) di talian 1-300-88-5465 atau e-mel bnmtelelink@bnm.gov.my

Maklumat juga boleh diperolehi menerusi laman web http://www.bnm.gov.my



Takkan baca aja kawan2, bg la komen sikit, sepatah dua kata je pon, hehe
Labels: 2 comments | edit post
AbgZan
We have seen oil price fluctuating from about $148 to $36 .... and now the price is hovering around $73, after reaching below $70 for about one to two days last week....My expectation, harga minyak dunia akan menuju ke $100, sometimes next year, sterusnya menuju balik ke $148...cuma persoalannya adalah bila?

Apa pun, kita kena get ready di mana kalau harga minyak dunia naik, ekonomi mungkin akan kembali teruk....bukan sahaja kesannya kepada dunia, tapi kepada Malaysia juga...kita tgk aja la, last year masa Kerajaan naikkan harga minyak kepada RM2.70, rakyat dah mula bising...peruncit, toke2 restoran mula ambik kesempatan naikkan harga mendadak....apakah kesanya kepada kita? sakitttt....

Kesannya kepada duit minyak kita camnaa pulak? lari budget...so apakah persediaan yg kita mampu buat?

Antara yang mampu kupikirkan adalah:
1) Start kumpul minyak dlm tong besar, haha...
2) Mulalah simpan duit (invest) dalam saham2 minyak
3) Invest dlm gold, sbb gold biasanya berkadar terus dengan harga minyak
4) Pasang NGV dalam kereta anda, sementara harga NGV system tgh murah, hehe....

Mari kita baca artikel di bawah:


Oil hovers above $73 ahead of OPEC meeting
(from finance.yahoo.com)


Buzz up!
1 Print..By Pablo Gorondi, Associated Press Writer , On Monday December 21,
2009, 9:06 am EST
Oil prices hovered above $73 a barrel Monday ahead of an
OPEC meeting where investors expect the cartel to keep production levels
unchanged.

By mid-afternoon in Europe, benchmark crude for January
delivery was up 14 cents to $73.50 in electronic trading on the New York
Mercantile Exchange. The January contract, which expires later on Monday, rose
71 cents to settle at $73.36 on Friday.

Traders also have begun to watch
the February contract, which was up 43 cents to $74.85 on Monday.

Leaders of the Organization of Petroleum Exporting Countries reiterated
Monday that the group doesn't plan to change output levels at its meeting
Tuesday in Luanda, Angola,

OPEC Secretary General Abdalla Salem El-Badri
of Libya said there is consensus within the oil-producing bloc to maintain its
production targets into 2010, indicating the group plans to hold output steady.

"There is a consensus that there is no change," el-Badri told reporters
when asked about OPEC's output plans at the upcoming meeting in Luanda. Even for
next year, he said, changes to output are "not on our radar at this time."

El-Badri said prices are "very comfortable" for now, reflecting a
sentiment sounded by several of the group's oil ministers in recent weeks.

Crude prices have staged an incredible turnaround in the past year, more
than doubling from a low near $35 a barrel to trade to a zone many producing
countries say they're happy with.

"The market would be surprised if
there was any change to output," said Clarence Chu, a trader with Hudson Capital
Energy in Singapore. "At near $75, the price is high enough to fund governments
and investment, but not so high it damages the global economic recovery."

Iraq took back a remote oil well from Iranian forces over the weekend, a
confrontation that briefly sent oil prices higher Friday on investor concerns
about a wider conflict, although analysts quickly excluded a lasting impact on
the market.

"There are continued issues on the exact positioning of the
Iranian-Iraqi border but there will not be a new Iraq-Iran war," said Olivier
Jakob of Petromatrix in Switzerland. "While it does create some nice headlines
in a holiday market, the market reaction on Friday shows the risk of buying oil
on such hyped headlines."

A slight recovery of the euro against the
dollar also helped oil prices, as crude valued in dollars becomes cheaper for
investors holding other currencies when the greenback weakens.

On
Monday, the euro was up to $1.4345 from $1.4329 in New York on Friday.

"In a holiday environment of low liquidity for commodity markets, we
will this week mainly focus on the dollar," Jakob said.

In other Nymex
trading in January contracts, heating oil advanced 2.23 cents to $1.9790 while
gasoline rose 0.84 cent to $1.9032. Natural gas gained 2.4 cents to $5.806 per
1,000 cubic feet.

"The weather has been cold and the U.S. East Coast has
seen some of the highest snowfalls since 2003, but ... there are enough stocks
of distillates and refining spare capacity to answer any surge of demand without
necessarily creating any imbalances," Jakob said.

In London, Brent crude
for February delivery rose 58 cents to $74.33 on the ICE Futures exchange.

Associated Press writers Alex Kennedy in Singapore and Adam Schreck in
Luanda, Angola, contributed to this report.


Takkan baca aja kawan2, berilah sepatah dua komen, utkku, hehe..
AbgZan
Aik, BANK ISLAM nak jadi PEMAJU HARTANAH? Menarik gak tu, hehe....kalau betul, dan kalau ia menjadi pemaju yang berjaya, boleh naik saham Bank Islam (BIMB) ni....skrg harganya pon murah nak dicomparekan dgn bank2 lain di Malaysia ni....harganya hanya lebih kurang RM1.20 macam tu....nak beli macam boleh tahan aja ni, hehe...

Ikuti artiket di bawah yang dipetik dari Utusan...


Bank Islam jadi pemaju hartanah?

Oleh WAN NAJIB WAN DAUD
najib.daud@utusan.com.my

PETALING JAYA 16 Dis. – Bank Islam Malaysia
Bhd. (Bank Islam) tidak menolak kemungkinan untuk menjadi pemaju hartanah pada
masa depan berikutan pembabitannya dalam pembangunan hartanah wakaf di negara
ini.

Pengarah Urusan Bank Islam, Datuk Seri Zukri Samat berkata,
pembabitan bank tersebut di dalam pembangunan hartanah masih di peringkat awal.

Ketika ini Bank Islam terbabit di dalam pembangunan Menara Wakaf
setinggi 34 tingkat yang dibangunkan oleh TH Technologies Sdn. Bhd., yang mana
bank tersebut bertindak sebagai penyewa utama kepada bangunan itu apabila ia
siap kelak.

“Menara Wakaf yang terletak di Jalan Perak, di sini
merupakan projek pertama Bank Islam terlibat secara tidak langsung namun kita
membayangkan untuk membabitkan diri secara serius di dalam bidang hartanah pada
masa depan jika ada peluang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada
pemberita selepas majlis perasmian cawangan Bank Islam cawangan Kota Damansara
yang ke-95 di sini yang dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri,
Datuk Jamil Khir Baharom.

Turut hadir ialah Pengerusi Bank Islam, Datuk
Mohd. Bakke Salleh dan Pengarah Urusan Lembaga Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail.

Dalam pada itu Zukri berkata, Bank Islam merancang untuk membuka 10 lagi
cawangan barunya tahun depan dengan pelaburan mencecah hampir RM7 juta ringgit.

Beliau berkata, pembukaan 10 lagi cawangan baru itu merupakan antara
usaha untuk mengukuhkan kehadiran Bank Islam di negara ini selain menjadi pemain
utama dalam sektor perbankan Islam.

Katanya, daripada 10 cawangan yang
dirancang itu, tiga telah dikenal pasti lokasinya manakala selebihnya di dalam
perancangan untuk menentukan lokasi.

“Antara lokasi yang telah
ditetapkan ialah Alor Setar, Bukit Jelutong Shah Alam dan Sri Petaling yang mana
kos pelaburan adalah antara RM600,000 hingga RM700,000 sebuah,” katanya.

Menurut Zukri, bagi tahun kewangan yang berakhir 31 Disember tahun depan
Bank Islam yang dimiliki oleh Lembaga Tabung Haji secara majoritinya perlu
menggandakan usaha untuk meningkatkan kehadiran serta pegangan pasaran di negara
ini.

Katanya, Bank Islam telah menukar tahun kewangannya yang berakhir
30 Jun setiap tahun kepada 31 Disember bermula tahun depan bagi tujuan
penyeragaman sebagaimana yang dilakukan oleh Lembaga Tabung Haji.

“Sebagai syarikat yang menguasai 52 peratus di dalam Bank Islam, maka
kami perlu mengikut hala tuju yang telah ditetapkan oleh pemegang saham utama
kami,” katanya.


Kawan2, bagi la komen sikit, saya amat hargai, hehe...
AbgZan
Khazanah jual pegangan dlm GLC, apa maksudnya? Apa akan berlaku kalau Khazanah start jual pegangan? Effectnya adalah, counter2 saham tersebut akan jatuh secara perlahan2...tidak mendadak (sbb depa pon bijak, depa takkan jual mendadak, sbb takut introduce panick selling nanti)....

so apa akan berlaku counter tersebut hanya akan jatuh secara perlahan2....melainkan ada jerung2 lain yang tadah, dan sambut utk backuup....tapi bila dah di war warkan cam ni, ada ke yg berani sambut? Lebih2 lagi pada tahap market yang sudah peak ni....

Apa pon, gua menyambut baik tindakan Ghazanah tersebut, sbb gua memang tgh menanti2 harga rendah ni, hehe...teruskan lah Khazanah....:)

Berikut adalah petikan dari Utusan...

Khazanah terus jual pegangan dalam GLC


KUALA LUMPUR 16 Dis. - Khazanah
Nasional Bhd. (Khazanah) akan terus menjual pegangannya dalam syarikat-syarikat
milik kerajaan (GLC), selepas melakukan penempatan dua peratus ke atas Tenaga
Nasional Bhd. (TNB), minggu lalu.

Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman
Mokhtar berkata, penempatan itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

''Kita akan terus mengurangkan pegangan dalam GLC tetapi
beransur-ansur,'' katanya ditanya sama ada pelupusan itu akan terus dilakukan
pada masa depan.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenainya.

Penjualan itu dilakukan selepas Khazanah melakukan penempatan 55 juta
saham Malaysia Airports Holdings Bhd. (MAHB) pada September lalu.

Khazanah telah menjual 86.75 saham TNB pada harga RM8.10 sesaham,
meningkatkan hasil kasar sebanyak RM702.7 juta untuk sayap pelaburan itu.

Tindakan tersebut juga selari dengan janji Perdana Menteri, Datuk Seri
Najib Tun Razak pada Mei dan November lalu untuk meningkatkan pasaran saham
tempatan.

Khazanah menguasai sebahagian daripada kepentingan dalam
Malaysian Airline System Bhd., PLUS Expressways Bhd. dan UEM Land Holdings Bhd.

Malah, ia turut memiliki kepentingan dalam syarikat kereta nasional,
Proton Holdings Bhd., Kumpulan Axiata Bhd. dan Telekom Malaysia Bhd.




Takkan baca aja kawan2, luangkanlah masa bagi sikit komen, bukan penat pon, hehe
AbgZan
Seolah-olah Utusan, Berita Harian atau PNB membaca blog saya berkenaan komen pembahagian ASB yang rendah utk tahun ni, mereka menceritakan kenapa mereka memberi dividen yang sikit, padahal mereka mampu beri 11sen seunit (atau 11% dividen dgn kata lain)....

Sebab2nya jugak dinyatakan dalam akhbar tempatan, seperti yang saya ramalkan, hehe...

Berikut adalah petikan akhbar Utusan:



Agihan pendapatan, bonus ASB 8.55 sen

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN
pengarang@utusan.com.my



Ahmad Sarji Abdul Hamid (kiri) dan
Hamad Kama Piah Che Othman menunjukkan jumlah agihan pendapatan dan bonus ASB di
Kuala Lumpur, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------



KUALA LUMPUR 14 Dis. - Seramai 6.78 juta pelabur Amanah Saham
Bumiputera (ASB) bakal mendapat agihan pendapatan sebanyak 7.30 sen seunit dan
bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan 31 Disember 2009.

Jumlah
agihan pendapatan itu meningkat daripada 7.00 sen seunit pada tahun lalu.

Pengerusi Permodalan Nasional Bhd. (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid
berkata, peruntukan itu membabitkan pembayaran sebanyak RM4.95 bilion,
peningkatan sebanyak 19.56 peratus berbanding RM4.14 bilion pada tahun
sebelumnya.

Peruntukan bagi pembayaran bonus pula melibatkan sejumlah
RM537.65 juta oleh PNB.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar
pengumuman prestasi ASB di sini, hari ini.

Sementara itu, Presiden dan
Ketua Eksekutif PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, jumlah agihan pendapatan itu adalah kompetitif meskipun ia mampu membuat agihan sebanyak 11 peratus.

Jelas berkata, pelabur tidak boleh membandingkan secara kolektif jumlah agihan pendapatan dan bonus tahun lalu masing-masing sebanyak 7.00 dan 1.75 sen seunit, sebaliknya perlu melihat prestasi dana ASB sendiri.

Mengulas lanjut, Hamad Kama Piah menjelaskan, dalam situasi semasa
adalah tidak adil sekiranya para pelabur mengharapkan jumlah agihan yang tinggi.

"Biarpun ramai yang tidak suka cara saya membuat perbandingan, tetapi
hakikatnya pulangan yang kita berikan adalah lebih baik daripada simpanan.

"Saya membuat perbandingan sedemikian kerana seperti yang saya katakan
sebelum ini, para pelabur boleh mengeluarkan pelaburan mereka pada bila-bila
masa, sama seperti bank.

"PNB memberi agihan 7.30 sen seunit sedangkan
kalau kita menyimpan hanya memperoleh 1.7 atau 1.8 peratus sahaja, beza lebih
lima peratus," ujarnya.

Ditanya mengapa perlunya PNB menyimpan rizab
bagi dana-dananya, Hamad Kama Piah menjelaskan: "Ia adalah pendekatan PNB untuk
membolehkan kita menambah pelaburan bagi memperoleh pulangan lebih baik pada
masa akan datang".

Ahmad Sarji menambah, sehingga 10 Disember lalu, ASB
telah memperoleh pendapatan kasar sebanyak RM5.46 bilion, naik 3.4 peratus
berbanding RM5.28 bilion pada 2008.

Syarikat-syarikat pelaburan
menyumbang sebanyak RM1.48 bilion atau 27 peratus daripada jumlah pendapatan
kasar manakala keuntungan daripada penjualan saham menyumbang sebanyak RM3.67
bilion.

Pendapatan selebihnya yang berjumlah RM309 juta diperoleh
melalui pelaburan dalam instrumen jangka pendek dan pelaburan lain.

Ahmad Sarji berkata, pengiraan pengagihan pendapatan itu adalah
berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan bagi tempoh pelaburan sepanjang
tahun kewangan ASB yang berakhir pada 31 Disember 2009.

Sementara
pengiraan bonus pula dibuat berdasarkan kepada purata baki pegangan minimum
bulanan yang dimiliki pelabur dalam tempoh 10 tahun bermula 2000 hingga 2009.

Pembayaran pengagihan pendapatan dan bonus ASB akan dikreditkan secara
automatik ke dalam buku pelaburan pemegang saham dan urusan mengemas kini mulai
4 Januari 2010.

Semua urus niaga bagi ASB di Ibu Pejabat Amanah Saham
Nasional Bhd. (ASNB) dan ejen-ejen di seluruh negara akan ditangguhkan bermula
21 Disember ini hingga 3 Januari 2010 bagi tujuan pengiraan pengagihan.




Takkan baca aja kawan, komen le sikit, 10 saat aja pon, hehe..
Labels: 5 comments | edit post
AbgZan
Weekend haritu kami sekeluarga berhijrah ke KL dari Shah Alam, untuk melawat Sogo (iklankan Sogo kejap). Sogo adalah antara tempat yang murah untuk membeli belah pada musim-musim SALE. Niat untuk beli pakaian anak, tapi mata kerkasima bila terpandangkan satu port menjual pakai kemeja lelaki berlengan panjang dan pendek, berjenama Crocodile.

Cuba teka berapa harganya? Teka la, sure u all taunya. U all takyah teka pon takpe, sbb kat tajuk di atas telah dinyatakan, ahaks....

Yer betul, RM15 sehelai sahaja. Harga asal about RM100 ke atas kalau tak silap. Kemejanya nice, berkain licin, macam2 warna ada, pink, kuning, coklat cair, coklat pekat, hijau cair, hijau pekat, merah, maroon, dan sebagainya. Baju kotak2 lengan pendek pon ada....Bukan senang nak dpt murah camtu, so gua pon angkat la 5 helai, hehekahahakseheh....

Cuba lihat gambar di bawah, menarik tak? Kalau2 rasa nak beli tu, try la kunjung Sogo, i pon tak pasti sampai bila SALE tu... tapi skrg tgh sibuk dgn YES (Year End Sales)...
















Takkan baca aja kawan, komen ler sikit, hehe...tak sampai seminit pon, hehe...
Labels: 2 comments | edit post
AbgZan
Salam all,

Baru-baru ni kerajaan ada mengumumkan dividen ASB, hoorayy!!! hehe, alhamdulillah..dpt la sikit...

Dpt lah 7.3% dividen dan hanya 1.25 % bonus...What is my comment?

Honestly, walaupon gua agak seronok dan bersyukur dlm dividen ASB ni, tapi ada sedikit terkilan sbb diorg hanya kasi banyak tu aja...thn lepas, seingat2 gua, depa kasi 6.8% dividen dan about 1.5% bonus macam tu....itu declaration masa Dec 2008, utk dividen kepada mereka yg invest dari Jan-Dec 2008....

Ingatkah saudara saudari, bagaimana keadaan market ketika itu?? Mari saya tolong recallkan:
January 2008, market KLCI berada pada tahap PEAK, iaitu about 1512 mata macam tu, di mana, TENAGA about RM9, SIME DARBY about RM9, dan lain2 saham2 jugak rata-rata berada pada takuk puncak yg menguntungkan....itu pada January 2008, dan dari TARIKH TERSEBUT, market tumble, kepada takuk lowest about 840 mata, hanya about separuh dari 1512 tadi....di mana harga TENAGA kita saksikan jatuh pada paras terendah about RM5.80, Sime RM4.80 and so for other counters...byk counter yg jatuh teruk, bukan aja -50%, -80%, even -90%, or -95% pon ada....

Akan tetapi, ASB, berjaya memberi dividen 6.8% dan about 1.5% bonus...

Daripada takuk October 2008- February 2009, market telah "BOTTOM out", dan mula recover kepada paras sekarang, iaitu lingkungan 1260-1278 mata, di mana kita saksikan TENAGA telah recover naik balik ke paras asal iaitu Rm8, SiME RM9 and so for other counters...byk counter telah kembali ke harga asal, di mana, siapa yg beli SIME pada paras RM4.80, skrg sudah RM9, maka sudah double profit...

Tetapi ASB hanya mampu beri 7.3%?? And dividen 1.25%? ONLY???? total about the same as last year, masa dunia tengah alami financial turmoil?

Patutkah?

Apakah sebab2nya?

Apa yg gua dapat pikirkan adalah, diorg sengaja nak simpan keuntungan utk nak cover kerugian yg "mungkin" dialami tahun lepas (mungkin thn lepas depa rugi, tapi depa kasi jugak dividen) dan utk reserve utk future....

Jadi atas dasar2 tu depa prefer bagi amount about the same, depa prefer maintainkan dividen....

Wallahu'alam...utk bacaan artikel Utusan, bole klik di bawah:


Pemegang ASB dapat dividen, bonus 8.55 peratus
14/12/2009 1:22pm
(http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1214&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_14.htm&arc=hive)


KUALA LUMPUR 14 Dis. – Seramai 6.78 juta pemegang unit Amanah Saham
Bumiputera (ASB) bakal menerima agihan pendapatan sebanyak 7.30 sen seunit dan
bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009.

-
Utusan


Takkan baca aja kawan2, komen la siki kat bawah ni, hehe
Labels: , 6 comments | edit post
AbgZan
Dari beberapa minggu lepas, KLCI masih degil utk profit taking....tapi i am still being patient menunggu utk masuk pasaran....sapa yg dah ada profit, boleh ambil untung separuh dulu kaalu sudi, hehe...

Artikel berikut boleh dijadikan panduan...


Malaysian shares seen down next week

MALAYSIAN shares are expected to
drop next week due to a lack of fresh leads with investors taking to the
sidelines, according to analysts Friday.

“I believe the market is going
to go down... there is a lack of interest and lack of money flow,” Lee Cheng
Hooi, a technical analyst at Maybank Investment Bank, told AFP.

“The
market will be influenced by external and local factors. Most of the local fund
managers are not around (due to the year-end holiday season) and they are not
willing to take many positions,” he added.

For the week to December 11,
the Kuala Lumpur Composite Index lost 10.20 points, or 0.80 percent, to close at
1,260.



Dealers tipped the key index to trade between 1,256 and
1,270 in the week ahead, according to Dow Jones Newswires.

-AFP-
(business times online)


Takkan baca aja, komen la sikit kawan-kawan, hehe...
AbgZan
Assalamualaikum dan selamat pagi,
Hari ni saya nak sentuh sikit, how to calculate our wealth?

Kalau kita ada duit dlm bank RM100,000, adakah kita kaya?

Kalau kita ada sejuta dlm bank, we are rich?

Kalau kita ada RM50 aja dlm bank, adakah kita kaya?

Tak semestinya, kenapa...

Sebagai contoh, kalau kita ada RM100k dlm bank, tapi hutang keliling pinggang, hutang kereta dah lama tak bayar, hutang Ah Long tak bayar lagi, campur tolak, tingga RM0.50 aja, maka tak kaya jugak...

Kalau kita dlm bank ada RM50 aja, tapi hutang kereta takde, hutang rumah takde, takde hutang langsung, maka mamat ni kira ok jugak la....

So camana nak kira kekayaan?

FORMULA: WEALTH = ASSET - LIABILITIES

Contoh:

Asset:

10 biji rumah berharga RM600,000
2 biji kereta bernilai RM70,000
Bank saving = RM10,000
ASB = RM150,000
Bank Rakyat = RM70,000
Saham = RM50,000
Insurance nyawa = RM150,000
Duit bawah bantal = RM213.41
KWSP = RM50,000

TOTAL ASSET = RM1,150,213.41

Liability:

Hutang loan rumah (principal) = RM550,000
Hutang personal loan = RM35,000
Hutang Ah Long = RM230
Hutang kereta = RM25,000

TOTAL LIABILITIES = RM610,230

WEALTH = ASSET - LIABILITIES
= RM1,150,213.41 - RM610,230
= RM539,983.41

So, anda sudah separuh jutawan, ahaks....

So, apa lagi, kiralah kekayaan anda....yang pastinya kekayaan tersebut berubah-rubah from time to time...setiap bulan KWSP bertambah, hutang loan berkurang principalnya, hutang kereta dan rumah berkurang jugak....melainkan anda tambah 2 lagi biji kereta porsche, maka liabilities akan bertambah, asset pon bertambah, tapi wealth akan jadi slower la....

Good luck...


Takkan baca lagi, komen la sikit kat bawah ni bro and sis!
AbgZan
Melabur emas ni ada byk cara, dan byk tempat boleh...ada tempat yg "tak selamat" (yg baru2 ni BNM freeze), ada Public GOld, melalui Public Bank dan melalui Maybank...

Hari ni saya terangkan serba ringkas kepada yang berminat melabur dengan Maybank...

Melalui Maybank ada 2 cara, iaitu Passbook, atau emas kijang...

Passbook, cajnyer agak tinggi iaitu about 6.5%, iaitu perbezaaan antaa harga beli dan harga jual....contohnya, kalau kita beli pada harga RM100 segram hari ni, nak jual hari ni juga, anda hanya boleh jual kat bank dgn harga RM93 aja...

Passbook, anda tak dpt emasnya, tapi hanya virtual...tapi anytime you want to request emas yg real (physical emas), u can contact them and deal with them. Nak senang cakap, harganya adalah 100% backed by ACTUAL GOLD...

EMas kijang dalam bentuk coin...ada coin tu, ada 1 ounce (31.1g), or half or quarter ounce....bergantung kepada wang yg anda ada...kalau anda beli 1 ounce, cajnya agak rendah, about 3%...iaitu 3% price difference antara harga beli dan harga jual (spt yg telah diterangkan kat atas tadi)...

Half ounce cajnya mahal sikit, about 4.5%, dan quarter emas about 5.5% caj macam tu...kalau nak tau exact boleh cek Maybank...

So, begitulah kalau anda nak beli emas...Tapi my advice, NOT NOW, hehe...why not now? Sbb i already described many times in my previous posts :)

Wassalaam.

p/s: EMas now trading at around $1161 per ounce, turun mendadak selepas cecah about $1,220 per ounce...ada sapa yg TAK JUAL LAGI? be careful...


Takkan baca aja,komen la sikit bawah ni kawan2...
Labels: , 13 comments | edit post
AbgZan
Malaysia kini terperangkap dalam nilai tambah yang rendah, gaji yang murah dan struktur produktiviti yang lemah...

Percaya tak? Percaya laa....

Tu bukan gua yg cakap tapi Menteri Kewangan Kedua yang cakap, hehe....
So, kalau dah tau macam tu, harap kerajaan cuba atasi perkara ni la, hehe...


Segerakan transformasi ekonomi

KUALA LUMPUR 1 Dis. - Ekonomi Malaysia perlu
segera ditransformasi kerana berada dalam kedudukan statik sejak sedekad lalu,
menyebabkan negara ketinggalan jauh di belakang berbanding negara-negara jiran.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Husni Hanadzlah berkata, sehubungan
itu, kerajaan perlu melakukan banyak perubahan kerana transformasi fundamental
dan struktur ekonomi adalah kritikal.

''Malaysia kini terperangkap dalam
nilai tambah yang rendah, gaji yang murah dan struktur produktiviti yang
lemah,'' katanya ketika berucap di Persidangan Tinjauan Ekonomi Kebangsaan
2010-2011 di sini hari ini.

Tambahnya, negara ini mencatatkan
pertumbuhan kedua terendah pada kadar 5.5 peratus berbanding China, India,
Vietnam, Indonesia, Filipina dan Thailand.

''Kita telah kehilangan daya
saing untuk kekal menjadi peneraju dalam banyak sektor ekonomi.

''Pelaburan swasta hanya tinggal separuh berbanding sebelum krisis Asia
manakala modal intensif bagi sektor pembuatan dan perkhidmatan semakin
menyusut,'' katanya.

Ini berbeza dengan Singapura dan Korea yang
menyaksikan Kadar Keluaran Negara Kasar per kapita sejak tiga dekad lalu,
masing-masing melonjak sembilan dan 12 kali. Bagaimanapun, Malaysia hanya empat
sahaja.

Husni menjelaskan, antara 2000 hingga 2007, nilai tambah setiap
pelaburan dalam peratusan jangka nominal bagi sektor pembuatan jatuh daripada
30.6 peratus kepada 21.7 peratus manakala sektor perkhidmatan susut kepada 221.1
peratus berbanding 26.8 peratus.

Beliau berkata, persekitaran ekonomi
global sudah berubah dan Malaysia tidak boleh terus bergantung kepada rakan
dagangan tradisional dan Malaysia menghadapi tekanan kompetitif daripada
pasaran-pasaran baru muncul dalam eksport semasa.

''Berikutan itu, kita
perlu mengembalikan peranan sektor swasta dalam ekonomi dan menjadikannya
sebagai enjin pertumbuhan utama melalui konsep 1Malaysia dalam ekonomi.

''Kita perlu membina semula persekitaran yang mampu memberi keyakinan
kepada pelabur-pelabur swasta.

''Apa yang kekangannya adalah kepimpinan
dan tadbir urus, kestabilan mikro ekonomi, mobiliti sumber berasaskan pasaran
dan pengetahuan serta masyarakat inovatif,'' tambah Husni.


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1202&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_04.htm


Takkan baca aja bro and sis, komen la sikit kat bawah ni , hehe...
Labels: 1 comments | edit post
AbgZan
Bila nak jual? When to buy stock market? When to buy fund for Unit Trust(UT)..when to switch equity in UT to bond?

Takde sapa boleh tau PERFECT TIMING where is THE BOTTOM (utk beli) and where is THE PEAK (utk jual)....only God knows..

Tapi one can predict :)

Macamana nak predict? ada beberapa kaedah:

1) Dgn cara technical analysis

Technical analysis pulak ada pelbagai cara...ada yg complicated, ada yg simple (spt yg pernah saya postkan sblm ni; sila baca kalau belom baca lagi). Ada yang menggunakan dan combine all sorts of technical analysis (complicated+simple) utk dpt better result...SOUNDS complicated? ahaks

2) Fundamental / news

Kaji strength of the market KLCI...strength of the economy, world economy, Malaysia economy, oil price, etc (sblm ni saya ada sentuh ttg bab ni dlm posting2 yg lepas spt kat sini: http://kakilabur.blogspot.com/2009/10/klci-bskl-where-is-it-going.html)

3) Tunggu news spt berikut:

a) "KLCI reached 15 years low", "Economy is getting worse than the recession in 1996", "One rich person commit suicide due to major loss in stock market" ----> time to buy. Why so? sbb news2 tersebut indicate harge tgh rendah

b) "Stock market reached all time high / 5 years high", "Many millionaires / billionaires exist from the bull market", "Apek jual kangkung mula melabur dalam stock market", "bangla di KL berpusu-pusu menuju ke bank untuk membeli stock market", "pejam mata pun boleh untuk beli saham" ---> time to SELL, SELL , SELL...why? sbb tu tanda market tgh BULL GILE, dan sign2 utk MAJOR DOWNTURN...

4) Beli secara beransur2, iaitu Dollar Cost Averaging, spt masuk setiap bulan (ni kaedah kepada org yg AMAT BUSY yg takde MASA LANGUSNG utk kaji market), atau masuk seca berperingkat2, iaitu, bahagikan FUNDING kepada 3-5 bahagian, dan masuk market part by part, iaitu setiap kali market correct, dan jual juga berperingkat2, iaitu setiap kali kita rasa market naik mendadak, kita jual part by part..

5) Kaedah keempat adalah the BEST, iaitu, combinekan kesemua 1, 2, 3 dan 4 di atas...

6) Kaedah keenam adalah pakai terjah aja masuk ikut kata2 dan janji2 manis Unit Trust agent :)

Wallahu'alam...


Takkan baca aja beb, komen la sikit kat bawah ni , hehe
AbgZan
Seperti yang saya expect gold menuju kepada $1,200 per ounce...yes it was...and it did touch $1,200 per ounce 2-3 times last nite...oh well...very nice...hehe..



Anyway, selepas buat beberapa analysis, spt yg saya mentioned dalam previous posting, kalau $1,200 barrier berjaya dilepasi dgn jayanya dan cecah $1,300 per ounce, insyaAllah $1,500 will be on the card....



Tapi nampaknya it looks like it is unlikely...



Kalau barrier $1,200 tak pecah dgn jayanya (dan menuju ke $1,300), maka expect for a correction to happen, maybe to test $970 support.....

Ke mana pun hala tuju emas, I am happy anyway, hehe...kalau dia pergi balik $970, pon ok...bole beli balik emas, ahaks....let's see....

Satu lagi, skrg ni, kenaikan harga emas ni mungkin speculation aja, sbb if the gold move was real, SILVER pon patutnyer dah $20, tapi ia tidak berlaku.... dan problem ni bukannya masalah SILVER...tapi trader dah terlalu speculate sgt dgn gold....hehe....so expect it to go back down, soon or later....ada untung lari...atau jual separuh...whatever u feel comfortable with...

wassalaam..

Takkan baca aja bro, komen la sikit, hehe...
Labels: , 5 comments | edit post
AbgZan
Awal tahun haritu, adek ipar gua ada tanya bagus tak kalau nak invest Unit Trust....ada kawan kepada girlpren dia approach dia...gua pun citer pjg lebar kat dia, apa itu unit trust...pastu gua cakap, "good to invest at that particular time"...(tapi tak pasti samada dia invest ke tak time tu)...yang pastinya kalau dia invest time tu, tak kisah mana2 dana pon, for sure skrg dah untung byk, at least 20%-40% dalam tangan, bergantung kepada dana mana dia masuk....

Sehari seblm Raya Aidil Adha, mak mertua pulak tanya pendapat gua...ada agent pulok yang approach dia kat sekolah dia mengajar....gua cakap kat mertua, "labur unit trust ni bagus mak, elok, tapi NOW IS NOT THE RIGHT TIMING, bad timing..."

Saya akui memang ada kebanyakan Unit Trust agent, yang kata, masuk anytime can....boleh apply DCA (Dollar Cost Averaging)...itu betul kalau kita malas nak pikir banyak....tapi kalau kita berpengetahuan, ada knowledge, seelok2nya elakkan masuk bila market tgh peak macam ni....that is my advice ler..terpulang la nak ikut ke tak...

Satu lagi, saya bukan nak cakap apa, atau bukan nak kutuk ke...tapi saya minta maaf awal2 la...di mana kebanyakan Unit Trust agent, dok promote Unit Trust, hanya nak kejar duit, dan nak kejar customer aja...takut customer lupa...takut customer lari...so bila customer tanya, tu yg agent akan cakap, elok masuk skrg..hehe...jgn terpedaya dgn kata2 manis UNIT TRUST (UT) AGENT SEBEGITU...

Kepada pembaca2, ada apa2 komen? Ada pengalaman diapproach UT agent? CUba cerita sikit...bg komen kat sini ke, email ke...nak tanya apa2 pon bole...saja nak dgr citer u all...

Wallahu'alam...


Takkan baca aja, tinggal la komen sikit, hehe
AbgZan
Baru- baru ni ada beberapa orang email dan bertanya apakah stock yang bagus untuk dilabur?

Ada pula yang email yang bertanya kalau-kalau saya boleh tolong tradekan utknya...hehe...

Maaf saya tak sempat nak reply...

Sebenarnyer saya do not feel good to suggest any stock to invest...sbb, saya manusia biasa, tak semestinya apa yg saya cakap betul....dan kalian pon manusia biasa, di mana kalau saya suggest anything, kalau rugi, sure u all akan marahkan saya, betul tak? hehe...

Saya tak berani nak suggest apa2....tapi...dulu, ada beberapa kawan rapat yang bertanya, saya ada la jugak suggestkan beberapa stock, seperti:

1) MKland (time tu harga 0.17, skrg 0.36, paling tinggi dia pergi 0.47)
2) Latexx (time tu harga 0.32, skrg 2.63, paling tinggi 2.80)
3) Sime Darby (time tu harga 5.20, skg 9.00)
4) Gamuda, TM, Axiata, Airasia, etc...tak perlulah saya listkan semua..

All those stock, I think still worth to watch...:)

Skrg pulak, ada tak stock yang bagus utk masuk?

Again, saya tak berani nak suggest, tapi antara banyak2 counter, stock yang saya selalu watched and pay attention adalah:

1) Axiata
2) TM
3) Maxis
4) Plus
5) KPS
6) Hubline
7) OilCorp
8) Salcon
9) Keyasic
10) Keladi
11) dan lain2

Antara kesemua tu, ada beberap counter yang in my target, tgh tunggu masa yang sesuai utk tambah....tunggu right timing...yang pastinya NOT NOW, hehe...

Nanti kalau sempat, i will let u know, whenever I am ready to invest, hehe...funding dah ready, cuma timing belom ready...

Wallahu'alam

Takkan baca aja, tinggal la sikit komen kat bawah ni, hehe
AbgZan
Baru-baru ini dunia digemparkan dengan masalah kewangan syarikat pelaburan hartanah utama di Dubai...kesan dari tu, satu dunia mengalami penurunan mendadak stock market, termasuk la US, Hong Kong, Japan, Mumbai dan sebagainya, ada yg -5%, ada yg -4%....

Cuma Malaysia aja yang masih bertahan...

apakah komen saya? hmm....

my komen is..."NOW IS THE RIGHT TIME TO GET OUT OF THE MALAYSIA STOCK MARKET"!

SELL, SELL , SELL!!!

Hari Jumaat aritu, impak kepada Malaysia tidak kelihatan, hanya turun -0.39, iaitu kurang dari -0.5%, wow, hebat Malaysia...tapi jgn over confident....

From my stand point, this is another bad news, yang mungkin akan membawa impak yang agak besar kepada market dunia kelak....mungkin tak sehebat issue masalah perumahan di US tahun lepas yang menyebabkan satu dunia merudum...tapi ckup untuk memberi impak BIG CORRECTION kepada market sedunia yang "terlalu" BULL!! no significant correction....

Kepada Malaysia misalanya...market merudum tahun lepas dari 1,510 kpd 840...then, suddenly dari 840, terus naik sampai 1,279, non-stop...this is sooo WOOW!! so fabulous....more than 50% gain tu !

Ada 2 pendapat, samada:

1) kenaikan tersebut adalah permulaan kepada the NEXT BULL RUN (kepada yang tak tau apa maksud BULL, BULL = market yang UPTREND), atau...

2) kenaikan baru-baru ini yang mendadak ni adalah, "CORRECTION" kepada BEAR market yang berlaku baru-baru ini....(BEAR = market yang menurun)....apakah maksud ayat tersebut..maksudnyer, market yang merudum teruk tahun lepas, pon memerlukan correction (kenaikan sementara) , seblm sambung menurun lagi...arghh? semacam aja bunyinya kan?? hehe...

Apa pon, we never know, hanya Tuhan tau, samada perkara (2) di atas akan berlaku...tapi gua rasa, mungkin perkara (1) yang berlaku, dan bukannya perkara (2)...

Cuma, gua tidak expect ianyer terlalu BULL non-stop, tanpa rehat...it is considered not healthy....pancit la nanti....kalau kita berlari pon, mana boleh berlari tak rehat2, kena la rehat utk dptkan tenaga balik...

So, atas sebab itu, correction is "required" and it is healthy...kepada yang masih tak dpt tangkap apa maksud correction...Correction adalah PEMBETULAN, di mana setiap kenaikan memerlukan "profit taking" (supaya harga turun sedikit), utk gain momentum...

So, bila u all dah paham apa yg gua dah citer di atas tu, so what?

So, skrg ni, my another stand point....

kisah yang berlaku di Dubai ni, sengaja di"exaggerate"kan, utk merealisasikan apa yang "sepatutnya" berlaku iaitu correction....

why so?

Sebab, selalunya TEKNIKAL ANALYSIS COMES FIRST...followed by fundamental / news....maksudnya...kalau dari segi teknikalnya (spt dari segi FIBONACCI RETRACEMENT), market Malaysia (mahupun dunia) perlu retrace /correct ...tapi ia tidak berlaku, dan sperti enggan berlaku...

Justeru, apabila keluar berita tentang masalah di Dubai, maka, pelabur-pelabur dunia "ambil kesempatan" untuk keluar dari market dgn menjual...so, nak dipendekkan cerita, gua rasa, ini hanya permulaan utk BIG CORRECTION yang akan berlaku tidak lama lagi, mungkin seawal minggu ni, atau even TOMORROW!...wallahu'alam....

Kepada pelabur short term, my recommendation, jual kalau dah untung...
Kepada pelabur medium term, my recommendation, jual kalau dah untung...
Kepada pelabur long term, my recommendation, jual separuh dulu....dan tunggu dan lihat....

Tapi semua di atas hanya my opinion dan cannot be used legally against me...:) ahaks...spt yg gua pernah mentioned sblm ni, kalau u all untung hasil dari baca blog i ni, u all not obligated to say thank you...kalau rugi pulok, usahlah salahkan saya, tapi cermin-cermin diri sendiri jugak...sbb segala ulasan saya, hanya pendapat saya, dan u all obligated to do your own research and execute your own risk management for your own investment :)

Wallahu'alam..

Takkan komen aja, komen la sikit kat bawah ni, hehe :)
AbgZan
Assalamualaikum semua,
Sekarang pukul 2.52 pagi Raya (Haji), masih tak tidur, ahaks...Masih menaip untuk hantar report kepada bos-bos kecil projek ComSAT. Gua kagum dengan kebolehan mereka menjalankan tanggungjawab yang besar.

Anyway,kesempatan rehat yang gua ambil ni, gua nak mengucapkan Selamat Hari Raya Haji kepada semua. Semoga semua bergembira di hari raya ini. Jangan lupa sembahyang pagi raya, dan kalau berkesempatan bantu2lah mereka yang memerlukan bantuan menyembelih lembu dan kambing mahupun unta....

Maaf zahir dan batin. Salaam
AbgZan
Kerajaan memutuskan untuk mengekalkan OPR pada takuk 2%. Ini bermakna BLR (Base Lending Rate) pon kekal la pada paras 5.55%...so kepada yg buat loan housing ke, yg pakai conventional mahupun islamic yg fluctuate punya, u all still takde perubahan untuk bayar loan. Kalau diikutkan ada yang expect kerajaan mungkin akan turunkan lagi, tetapi kerajaan kata ekonomi dah bagus, tak perlu diturunkan. Kalau OPR turun lagi, maka BLR turun, dan payment pon makin turun la, hehe...

Ikuti artikel dari utusan di bawah:


KUALA LUMPUR 24 Nov. - Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengekalkan Kadar
Dasar Semalaman (OPR) pada paras 2.00 peratus. BNM dalam kenyataannya di sini
berkata, pengekalan kadar tersebut dilakukan berikutan terdapat tanda-tanda
positif keadaan ekonomi dan kewangan global bertambah baik.

Katanya,
aktiviti ekonomi di negara-negara maju menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang
disokong oleh kesan langkah polisi, manakala ekonomi rantau menunjukkan
pertumbuhan positif pada suku ketiga.

''Perkembangan positif ini
dijangka berterusan sehingga 2010, pemulihan adalah berperingkat dan tidak
sekata dengan tinjauan kekal tidak pasti apabila sokongan polisi mula berkurang.

''Bagi ekonomi domestik, kadar pemulihan sedang mengikut momentum.
Bergerak ke hadapan, permintaan domestik terutama penggunaan swasta dan
perbelanjaan sektor awam akan terus menyediakan sokongan kepada pertumbuhan,''
katanya.

Tambah kenyataan itu, ia disokong oleh pelaksanaan langkah
fiskal, polisi monetari dan akses berterusan kepada pembiayaan.

''Inflasi terus menurun pada kadar perlahan Oktober lalu. Kejatuhan
perlahan itu adalah ekoran penyusutan kumulatif dalam harga runcit bahan api
sejak Jun 2008 dan pengurangan tekanan terhadap harga makanan.

''Inflasi
dijangka berubah positif pada bulan mendatang disebabkan keadaan ekonomi
domestik yang semakin kukuh. Dengan tiada jangkaan perubahan harga dan pengaruh
luar, inflasi dijangka kekal sederhana pada 2010,'' jelasnya.

Berikutan
keadaan ekonomi domestik yang semakin baik, penilaian kedudukan polisi monetari
adalah sesuai dan akan terus menyediakan sokongan kepada aktiviti ekonomi.



Takkan baca aja, komen ler sikit kat bawah ni, hehe
Labels: 0 comments | edit post
AbgZan

This is a nice article about World's Most Expensive Homes...orang2 macam saya ni, mungkin dreaming aja la, ahaks...

World's Most Expensive Homes

http://finance.yahoo.com/real-estate/article/108178/worlds-most-expensive-homes.html?mod=realestate-buy


by Roxanne Emadi
Friday, November 20, 2009
provided by

Prices have dipped, but some sellers are certain their nine-figure properties will attract buyers.

Last year, a 40-acre Greenwich, Conn., property with a 21,897-square-foot, 14-bedroom Jacobean manor was listed for $125 million. It was the world's second most expensive home for sale.


It now sports a $60 million price tag and falls just short of making this year's list.

It's no secret sellers across the country are resorting to measures such as price cuts of 20% and higher to move their homes. What's new: That group is increasingly including owners of eight- and nine-figure properties. Last year, investor Marty Zweig pulled the $70 million Pierre Hotel penthouse off the market after it was listed for four years. Financier Leonard Ross, who had asked $165 million for the Hearst Mansion in Beverly Hills, Calif., de-listed it in September 2008.

A few months later, Prince Bandar of Saudi Arabia removed his $135 million Aspen ski lodge from the ranks of available listings. This year, "Hillendale," in Stamford, Conn., fell victim to the depressed housing market. It was listed for $95 million. It's no longer for sale. Others, such as the owners of an $85 million Wallace Neff-designed mansion, are leasing their properties until the market picks up.

Such moves, says Jonathan Miller, president and CEO of real estate appraisal firm Miller Samuel, are to be expected.

"There was a frenzy that caused the prices of these properties to be astronomical," he says. "Dramatic discounts are not as much a reflection of the market crashing, but a reflection of a reality."

While the number of buyers willing to invest in eight- and nine-figure homes has always been slim, a pullback in jumbo loan-financing has shrunk the pool even further. And some with the means to pay cash are waiting to see when the housing market will return to stability.


They may be holding off a while.

"First, the lower end of market started breaking," says Mike Simonsen, chief executive of Altos Research, a real estate statistics provider. "Then, it was only 12 months ago when the luxury market started to break, and just recently when the ultra-luxury market started to break. It may be years--it may be many years--before that market recovers. For this level, it will be even slower than the luxury market at large."

To entice buyers, owners and their brokers are resorting to strategies often reserved for sellers in more mainstream markets.

That's the tack the owners of the BootJack Ranch in Pagosa Springs, Co., adopted. In the last year, they lowered their asking price from $88 million to $68 million.

The home's broker, Bill Fandel of Sotheby's International Realty, hoped the discount would ignite interest. He says inquiries are coming from overseas billionaires.

"For those who have the wherewithal for a property like this," he says, "[they] now have to feel like they're buying well, that they're getting a great deal of value for these enormous prices."

Herald Grant, also with Sotheby's, de-listed an $80 million Southampton retreat that rounded out the World's Most Expensive list last year, rather than let it sit unsold.

"You put emotional prices on properties when people were spending," he says, "Now, sellers are being more conservative."

Grim forecasts, however, haven't deterred some sellers from listing their luxurious estates.

In March, Candy Spelling, wife of the late producer, Aaron Spelling, publicly listed their $150 million Holmby Hills mansion. Named "The Manor," the 100-room property tops this year's list. Despite plummeting home prices everywhere, it is priced higher than last year's No. 1, "Fleur De Lys," also in Holmby Hills and listed for $125 million. That property was modeled after Louis XIV's palace at Versailles, and is spread over 45,000 square feet.

The $100 million Albemarle House, a Charlottesville, Va., estate, is another newcomer to the list. Situated on 300 acres, and neighboring Monticello and Ash Lawn-Highland, the eight-bedroom Georgian home was designed by architect/designer David Easton.

Owners of properties outside the States also seem to be betting their properties' unique characteristics will draw buyers. Updown Court, the $117 million estate said to be larger than both Buckingham or Hampton Court palace, remains on the market. So does the $102 million, 11-bedroom, 29,000-square-foot Villa Leopolda on the French Riviera.

If their owners get antsy, perhaps they can consult Joel Horowitz, the co-founder of Tommy Hilfiger, and owner of "Tranquility" on Lake Tahoe. The $100 million, 210-acre property has been listed since 2006.

$150 million

forbes1.jpg
Coldwell Banker / Hilton & Hyland

The Manor

Los Angeles, Calif.

Built by Candy and Aaron Spelling, this 4.7-acre estate rests flat land in Holmby Hills. Its numerous entertaining salons feature Palladian windows and views of the property's gardens and landscaping. A grand staircase greets guests who enter the foyer, and a fountain sits in the center of the circular driveway.

It is listed with Jeff Hyland from Hilton & Hyland Real Estate and Sally Forster Jones from Coldwell Banker Previews International.


$125 million

forbes2.jpg
Coldwell Banker / Hilton & Hyland

Fleur De Lys

Los Angeles, Calif.

Suzanne Saperstein's Beverly Hills estate is modeled after Louis XIV's palace at Versailles. The 45,000-square-foot home took five years to build following Saperstein's accumulation of five acres during the 1990s.

Should strolling the grounds bore you, there is a 50-seat screening room and a library. A nine-car garage completes the home's luxurious amenities.


$117 million

forbes3.jpg
Savills, Beauchamp Estates/Hamptons International

Updown Court

Windlesham, Surrey

Said to be larger than both Buckingham or Hampton Court palace, this 103-room home has 58 acres of gardens and woodlands.

Several ballrooms and grand entrance ways punctuate Updown Court, which has a panic room, an indoor squash court, bowling alley, 50-seat cinema, helipads, space for eight limousines and a heated marble driveway. Marble bathrooms are nice, but some would say indoor spas, Jacuzzis and pools with views of the grounds are better.


$102 million

forbes4.jpg
Luxury Properties

Villa Leopolda

Cote D'Azur, France

Situated on the French Riviera, this 11-bedroom, 14-bathroom mansion has 29,000 square feet of interior space that opens to manicured lawns and a swimming pool.

The spiraling outdoor staircases, balconies and terraces have waterfront views and of the surrounding hillsides. Working fireplaces, a sauna, outdoor kitchen and pool house are other features.


$100 million

forbes5.jpg
TTR Sotheby's Realty

Albemarle House

Charlottesville, Va.

The $100 million Albemarle House is another newcomer to the list.

Situated on 300 acres, and neighboring Monticello and Ash Lawn-Highland, the eight-bedroom Georgian home was designed by architect/designer David Easton.

Also on the property: a barn, three-car garage and guest house.


AbgZan
Referring to my previous post yang bertajuk "Gold / Emas: Reach $1060, Malaysian investors gain profit? (under Tag: Gold) anda akan dapati saya pernah mengunjurkan harga emas akan menuju ke $1,100 dan seterusnya $1,200 per ounce. Nampaknya it is on the right track. Now the price already reached $1,150. Refer to this chart:



Ada sesiapa yang berani beli emas time tu tak? Atau ada yg dah beli awal2 sblm harga tu? hehe...Sure tgh laughing to the bank now, ahaks...

Kenapa saya begitu yakin harga akan menuju ke $1,200? Satu antara sebabnya saya ada terangkan dalam post ni bertajuk "Technical Knowledge: Chart Pattern No.2" ..Cuba you all comparekan chart, serupa tak? Hampir serupa kan? Tu la saya yakin...dan ada beberapa sebab lain jugak...

Selepas ni, kalau dia pecah $1,200, "mungkin" dia akan menuju $1,300 pulok dan seterusnya $1,500...tapi $1,500 mungkin tak sepantas sekarang, maybe sometimes dlm next year...

wallahu'alam...
AbgZan
Akhirnya, hari yang ditunggu-tunggu tiba. Pukul 3 ptg flight MAS ke Malaysia, so checkout pukul 12pm, terus pi Airport...berdebar2 aku dgn beg yg amat berat. Untuk nak elakkan kena overload charge, aku beli satu beg kecik trolley utk dijadikan hand luggage...harap2nya tak kena overload charge...kalau aku tak silap kalau kat Malaysia kena charga RM120 sekilo, kalau kat Istanbul about 120Lira sekilo, mahal tuu...

Dalam hari Khamis sampai la tu...hehe...horey....
AbgZan
Hari ini dengan kesempatan dan saki baki yang ada di Istanbul, Turki, aku pergi naik cruise, yg dipanggil Bosphorus Tour (English) atau dalam Turkish dipanggi Bofaz Turu. Harganya amat murah dan berpatutan, iaitu hanya 10 Lira (x 2.3 = RM), so total about RM23 aja. Perjalanan about 1 hour 30 minutes, not bad, huh!

Basically perjalanan ni penuh dengan pemandangan bangunan2 bersejarah, bangunan2 menarik, rumah2 banglo, hotel2, masjid dan sebagainya...memang menarik sunggguh...lebih menarik kalau datang dengan pasangan, honeymoon ke, lagi besh, hehe...

Tour ni hampir mirip-mirip macam tour kat Melaka, kalau2 ada sesiapa pernah naik, tapi cuma Melaka sungainya kecik aja, hehe...dan bangunan tak sebesar macam kat sini...

Apa pun, kalau u all datang Istanbul, I think this tour is a must. Otherwise, rugi aja datang...

Nak tgk preview, tgk pic2 di bawah...Kalau nak tgk video, datang jumpe gua, haha...


























































AbgZan
Hari ini hari terakhir di Bosnia, hehe....Gembira pon ada nak jumpe keluarga dan sanak saudara...sedih pon ada nak tinggalkan BOsnia ni, hehe...bila la lagi agaknya akan sampai sini, hehe...Mana taknya, tempatnya lawa2, orang2nya baik (walaupon susah nak cari org yg pandai cakap ENglish, hehe)....bila dah sebulan duk sini, rasa sedih la jugak....tapi at the same time, perasaan tu berbaur dgn kerinduan nak berjumpe dgn famili , hehe....dan juga, kebosanan makan makanan bosnia yg tak pelbagai, hehe....

So, dalam pukul 1.55pm local time (-7jam dari Msia), kapal terbang akan berlepas...so kena ada kat airport at least 1 jam seblm berlepas...sbb sini aiport dia tak busy...kol 12pm nak checkout, beg berat gile ni, takut overload....

Ok, ini saja buat masa ni....nanti karang transit di Istanbul selama beberapa hari, sblm berlepas ke Malaysia...dijangka sampai di Malaysia pada 7 pagi, Khamis, 19 Nov 2009....
AbgZan
Semalam Malaysian Embassy, the Counsellor ajak makan2 di rumahnya....kitorg pon apa lagi, pergi la, sbb kat Bosnia ni susah nak dapat makan nasi, hehe...so orang dah nak belanja makan nasi, pergi aja la....




Semua sibuk amik makanan...utk dinner


Bergambar ramai2 dgn orang2 Embassy....

Mejar Amir sedang tunjuk skill dia menyanyi. Mana boleh orang embassy aja menyanyi. Mejar Amir pon nak jugak tunjuk yg dia boleh jugak apply high pitching...


Pada malam tu jugak, sebenarnyer ada perlawanan bola antara Bosnia dan Portugal...so malam tu kat luar ramai gile la penyokong Bosnia yang duduk menyokong, tonton ramai2 kat tv besar luar shopping complex BBI. Tapi gua sempat amik gambar scenario kat luar Hotel Europe aja, hehe..time ni dah habis dah lawan bola. Portugal menang 1-0
AbgZan
Salaam sejahtera,

Chart pattern kedua yang selalu kita nampak pula adalah ASCENDING TRIANGLE dan DESCENDING TRIANGLE....


Ascending triangle ni berbentuk seperti di bawah, di mana once line horizontal yang di atas (or also known as RESISTANCE LINE ) if if is broken. ia dipanggil breakout, yang boleh mempengaruhi price to accelerate:
















Manakala Descending Triangle pulak terbalik dari Ascending Triangle....di mana garisan horizontal terletak di bawah pulok (juga known as SUPPORT LINE). Kalau broken, alamat menjunam la price tu jatuh....mari kita perhatikan camana pulak grafnya....










Mari kita tengok contoh kepada apa yang pernah berlaku:


Sekarang kita dah tengok some of the power of chart patterns...biasanya chart patterns sebenarnyer antara teknik yang boleh dikatakan BASIC dan SIMPLE tapi POWERFUL....nanti saya akan sentuh lagi beberapa lagi chart pattern yang simple tapi quite powerful jugak....
Lepas tu insyaAllah saya akan sentuh pulak beberapa strategy yang lebih complicated....
Kesemua strategi ni bila dicombinekan ia akan jadi satu sistem yang amat berguna dalam analysis sesuatu chart :)
Sehingga kita berjumpa lagi, wassalaam.
Takkan baca lagi, tinggal la komen sikit di bawah ni , ehehe

AbgZan
Assalamualaikum,

Hari ni saya nak bincangkan beberapa perkara penting dlm melabur. Biasanyer dalam melabur, ada 2 perkara penting yang kita semua kena tahu, iaitu:

1) Ilmu teknikal (ilmu ni banyak, dan pelbagai strategi / teknikal boleh digunakan)

2) Ilmu fundamental. Ilmu fundamental boleh dibahagikan kepada 2 part:

i)Ilmu fundamental yang melibatkan news2 dan faktor2 luaran (saya pernah bincangkan seblm ni, boleh cek dlm LABELS: KLCI, BSKL, Emas, Gold, etc)

ii) Ilmu fundamental yang melibatkan kekuatan kewangan sesuatu syarikat, atau sesuatu komoditi atau mata wang yang kita ingin laburkan...


Hari ini saya nak terangkan beberapa kaedah simple yang boleh digunakan utk kaji secara cepat dari segi teknikal sesuatu syarikat (spt syarikat dlm bursa saham), atau komoditi (spt emas) atau mata wang, di mana bila dilihat secara sekali imbas kita boleh buat rumusan ke mana arah tuju seterusnya pergerakan harga, di mana ia boleh diguna pakai secara short term, mahupun long term. Ia agak berkesan.


Kaedah pertama, adalah kaedah segitiga simmetri (symmetrical triangle)...perhatikan bagaimana daripada pergerakan chart, kita boleh draw 2 lines utk membentuk segitiga spt di bawah....apabila chart tersebut melepasi garisan barrier" tiga segi tersebut, "breakout" happens, dan harga akan terus memecut naik atau turun...akan tetapi, make sure the breakout is a "clear breakout" and not "fake / false breakout"..


Contoh chart di atas boleh diperhatikan pada chart di bawah:


Next time saya akan sentuh Chart Pattern No.2 pulak....insyaAllah....
Wallahu'alam...
Takkan baca aja, tinggalkan komen sikit di bawah ni, hehe
AbgZan
Salaam all,

Baru-baru ni, kitorg telah dipromotekan oleh Embassy Malaysia di Bosnia ni utk support aktiviti diorg menganjurkan fashion show yg terdiri daripada Malaysia, Mesir, Bosnia dan Pakistan...

kitorg diberi pilihan utk beli tiket KM25, KM50 atau KM75....KM ni adalah mata wang Bosnia, 1km=Rm2.50 macamtu.... kitorg pon amik la KM50...mula2 ingat nak amik tiket termurah = KM25 tapi tak jadi sbb KM25 adalah tiket utk berdiri....tapi bila sampai sana, menyesal lak beli tiket tu, ahaha, sbb most of the time kitorg berdiri aja...

anyway, opening utk Malaysia fashion dipelopori oleh anak2 org2 embassy....





ni dia gambar2 model2 yg hired utk memakai baju2 tradisi Malaysia, Mesir dan Bosnia ... ada 3 gambar setiap negara ( ada byk gambar, tapi ni gambar2 yg ok larrr..)...hope you guys enjoy (that was my first time kot pergi fashion show, ahaks)...what do u think about the event?



























































AbgZan
How much we get paid? Rm10k sebulan? RM20k? Rm30k sebulan? Atau Rm1k sebulan? Want to know who get the highest paid, non-veteran level? Baca artikel di bawah, gempak-gempak semua...jeles gua tgk....ishh...


Highest Paid Under 40
by Alyssa Abkowitz and Christopher Tkaczyk
Wednesday, October 28, 2009
provided by


Which young executives at public companies raked it in -- and how much did they earn?


More from CNNMoney.com:

• Young and Powerful: The Fortune 40 Under 40 List

• What It Takes to Get Hired by the Young and Powerful

• Twitter Hits Teenhood: Under 40 CEO Speaks


1. Matt Maddox

CFO & Treasurer
Wynn Resorts (WYNN)

Age: 34
2008 Total compensation*: $17.66 million

The house may always win, but Wynn Resorts' CFO is on a streak: Since joining the company in 2002 to head financial operations at the Wynn Resort in Macau, Maddox rose quickly up the corporate ladder and last year was promoted to CFO of the company.

Now he oversees the entire cash flow of Steve Wynn's casino and hotel empire. And he's become a high roller pay-wise too: With a base salary of $593,590, stock options worth more than $11 million, and stock awards worth more than $5 million, Maddox tops our list of highest-paid public company executives under age 40.



© News Corporation


2. James R. Murdoch

Chairman and CEO, Europe and Asia
News Corp. (NWSA)

Age: 36
2008 Total compensation*: $10.15 million

The second son of media titan Rupert Murdoch -- older brother Lachlan left his job at News Corp. in 2005 but still sits on the board -- James is the heir apparent to his father's $33 billion empire (and No. 3 on our 40 Under 40 list).

As the head of the company's publishing, television, and digital interests in Europe and Asia, he oversees News International (publisher of The Times and The Sun in London), SKY Italia, and Star TV, and serves as the non-executive chairman of British SKY Broadcasting.


More from Yahoo! Finance:

• America's Best Young Entrepreneurs

• Best and Worst Commutes in the U.S.

• Highest and Lowest Paying States

--------------------------------------------------------------------------------
Visit the Career & Work Center


3. George L. "Mike" Mikan III

CFO & EVP
UnitedHealth Group (UNH)

Age: 37
2008 Total compensation*: $6.73 million

Since joining the health insurance giant in 1998, Mikan rose through the ranks to oversee the financials of its UnitedHealthcare and UnitedHealth Networks divisions, then was named CFO of the entire company in 2006 following the departure of former CEO William McGuire, who left the company amid a stock options scandal.

Mikan's healthy 2008 compensation includes a base salary of nearly $700,000, options grants of $2.7 million, and non-equity incentive pay of $1.75 million (talk about a public option). Mikan also sits on the board of Best Buy.



© W.R. Berkeley Corp.


4. W. Robert Berkeley, Jr.

EVP & Vice Chairman, Berkley International
W.R. Berkeley (WRB)

Age: 36
2008 Total compensation*: $6.63 million

It's all in the family for Robert Berkley, vice chairman of the $4.7 billion global underwriter of property and casualty insurance, and son of CEO and founder William R. Berkley.

Robert earned $3,868,500 worth of stock awards last year, as well as $1.8 million in non-equity incentive pay. Berkley shareholders did well too: The company, number 490 on the Fortune 500, was a top-performing stock last year with 4.9 percent in total shareholder return, thanks to volatile stock and debt markets.



© Atlas Energy


5. Jonathan Z. Cohen

Vice chairman, Atlas Energy Resources, Atlas Energy Management
Atlas Energy** (ATLS)

Age: 38
2008 Total compensation*: $4.29 million

Another family affair: With its holding company made up of various components -- Atlas Energy Resources, Atlas Pipeline Partners, and Atlas Pipeline Holdings -- the Pennsylvania-based Cohen family has made a profitable business with tax-advantaged investments in the oil and gas industry.

Jonathan Cohen, the son of CEO Edward E. Cohen, earned a hefty $4 million-plus at Atlas last year. That doesn't include his other jobs as CEO of his father's Resource Capital Corp., a separate commercial real estate investment trust based in New York and Philadelphia that trades on the NYSE, as well as hedge fund Castine Partners.



© Wellpoint


6. Wayne S. Deveydt

CFO & EVP
WellPoint (WLP)

Age: 39
2008 Total compensation*: $4.13 million

He could only compare favorably to his predecessor: Deveydt, who joined WellPoint in 2005, stepped in June 2007 to replace David Colby, WellPoint's disgraced CFO who left the company after lawsuits from former paramours alleged he romanced multiple women and made false promises of money and marriage.

Deveydt had timing on his side, too, stepping in during a period of record earnings at the insurer. Last year he collected a base salary of $648,769, with option and stock awards worth more than $3 million.



© Aon


7. Christa Davies

CFO & EVP, Global Finance
Aon (AOC)

Age: 38
2008 Total compensation*: $3.84 million

Davies is the highest-paid executive woman on our list; no wonder she's also among our "Ones to Watch."

Before joining insurance brokerage Aon in 2007 as head of global finance, Davies spent more than a decade at Microsoft, where she most recently oversaw financials of its most profitable sector, the platform and services division.

Those jobs are a world away from her college major: Davies studied aerospace engineering at the University of Queensland.



© Icahn Enterprises


8. Keith A. Meister

Principal Executive Officer & Vice Chairman
Icahn Enterprises (IEP)

Age: 36
2008 Total compensation*: $3.00 million

It can't be easy working for takeover king and activist investor Carl Icahn, so it's not surprising the pay's good.

At Icahn's holding company of diversified interests, Meister oversees gaming and real estate holdings. He's also a senior investment analyst at Icahn's High River Limited Partnership and is a director of the Icahn Fund. Prior to working for the billionaire, Meister co-founded an IT and software venture capital fund and worked in investment banking at Lazard Freres.

Source: Equilar Inc.

See more of the Highest Paid Under 40 executives
Copyrighted, Fortune. All rights reserved.


http://finance.yahoo.com/career-work/article/108028/highest-paid-under-40?mod=career-leadership
AbgZan
Baru-baru ni bajet 2010 yang ditunggu2 selama ni telah dibentangkan pada hari Jumaat, 23 Okt 2009. Selalunya, pembentangan bajet memberi manfaat kepada golongan berpendapatan rendah dan juga bantu menaikkan ekonomi negara....

AKan tetapi, bajet 2010, bagi saya,tidak berapa menarik dan satu rancangan yang tidak diperbincang secara teliti sebelum dilaksanakan...

Cuba kita perhatikan beberapa point di bawah:

1) "Kerajaan mencadangkan cukai perkhidmatan sebanyak RM50 setahun dikenakan ke atas setiap kad kredit dan kad caj (RM25 supplementary), berkuat kuasa 1 Januari tahun depan."

Ini bermakna, kepada pemegang kredit card yang ada banyak credit card terpaksa buang semuanya dan tinggalkan satu. Semua orang sedia maklum credit card ni banyak manfaatnya spt:

1) Boleh buat free instalment 0% kpd kedai terpilih
2) takyah susah2 nak bawak cash banyak2
3) dapat point boleh redeem voucher Petronas, tesco, jusco dan sebagainya

Apa bila dia laksanakan sistem ni, maka effectnya adalah:

1) pemegang terpaksa bayar RM50 tak pasal2....
2) atau pemegang kena buang credit card, dan terpaksa guna cara kuno, bayar pakai cash, sistem baru ni secara tak langsung, menyebabkan Malaysia akan berundur setapak ke belakang...
3) agent2 yang kerjanya mencari rezeki dgn mencari customer2 baru utk sign credit card, terpaksa cari kerja lain, aduhai kesiannya....

Ok, kita perhatikan point kedua yang saya nak bincangkan:

2)"Pendekatan yang diambil termasuk pengurangan kadar maksimum cukai pendapatan individu daripada 27 peratus kepada 26 peratus pada 2010. Langkah itu memberi kelebihan dan keselesaan kepada mereka yang memperoleh pendapatan melebihi RM100,000."

Apakah tujuan sebenarnya? Ada udang di sebalik batu? Untuk memberi keselesaan kepada golongan kaya jutawan? Yang part ni, kerajaan perlu jelaskan mengapa ia perlu....sebenarnyer ia juga telah dilaksanakan pada Bajet 2009, pada masa itu pon saya sudah keliru kenapa kerajaan buat benda ni....ada pembaca dapat jelaskan tak apa yang kerajaan dapat? Bagi saya, sepatutnya kerajaan buat sebaliknya, iaitu menaikkan dari 27% kepada 30% ke....at least tambah pendapatan negara yang makin kurang duit sekrg ni....

Itu adalah sebahagian daripada bajet 2010 yang saya rasa tidak relevan...pada bajet 2009 dan 2008 juga ada perkara yang saya rasa satu pembaziran iaitu:

1) "memberi buku teks secara percuma kepada semua pelajar"

What?? Why?? Orang kaya raya pon dapat free buku teks? why should?

2) "beri baju sekolah percuma setiap tahun"....

Hmm...yang ni, mungkin perlu,mungkin tidak...

3) "menaikkan elaun pelajar universiti di US / UK sebanyak 98%."...

What?? Wowwwwww!! Why??? Masa saya belajar di Arizona dulu, saya dapat USD607 sebulan, dan hanya menggunakan about USD300 sebulan....tetapi kalau dinaikkan kepada 98%, ini bermakna peljar akan dapat USD1,200 sebulan...woww!! kaya raya tu...apakah effectnya:

1) mungkin menggalakkan pelajar utk enjoy sakan, maka pelajaran mungkin terabai (sbb dimanjakan dgn lebihan duit yg melimpah ruah)

2) pelajar yang kerja part time akan berhenti...bagi saya kerja part time bagus utk latih berkomunikasi dgn orang pelbagai ragam....

3) kerajaan kerugian berbillion Ringgit setahun utk menanggung kos bagi elaun tambahan

4) dan banyak lagi yg saya pon tak dpt nak recall....


Sebenarnya, bajet 2010 ada jugak yang membantu orang2 kurang kaya, tetapi, cuma kerajaan patut memikirkan dahulu kpd perkara-perkara yang merugikan kerajaan , iaitu perkara2 yang tidak perlu, usahlah dilaksanakan...

that is my opinion...what say you?


Takkan baca aja, tinggal la komen sikit kat bawah ni, ehehe
AbgZan
I found this quite interesting from yahoo website, maybe from their research.....is it true in your company that u r working now? hehe.... only you yourself know....



In down economic times, companies seem to have carte blanche to limit
salaries and make low-ball offers. But that shouldn't be the case.
Below are
the top salary secrets your employer doesn't want you to know. With this
information in hand, you'll be in a better position to get the pay you deserve.

Employers don't always offer a fair salary.

Some employers think
they're being fair, but they're not up-to-date with the latest salary
information. Others may try to pay less than the market value because they're
financially strapped. That's why it's important that you know exactly how much
money you should be making. A free salary report can help you calculate how much
you should be earning in any job.

You can negotiate your salary in a
tight job market.

In a recession, many people would rather take a pay
cut than lose their jobs. Raises are hard to come by and new hires may feel they
have less negotiating power. But that doesn't mean it's impossible to bump up
your salary; it's just a little more challenging.

According to a recent
survey from the Society for Human Resource Management, 80 percent of HR
professionals say employers are willing to negotiate salaries. So, if you're
looking for a raise at your current job, come armed with your marketplace worth
and make your case. And, if you've been offered a job that pays less than you
like, don't be afraid to name your realistic asking price. Keep in mind that, if
you got the offer, you're clearly the best candidate for the job -- even in this
highly competitive job market.

New hires sometimes earn more than
long-term employees.

When there's a strong job market, organizations
need to do whatever they can to attract top candidates. This often means that
starting salaries may be higher for newbies than they are for long-term
employees. Given the current economic conditions, that's less the norm these
days, but it still happens in certain industries. If you suspect that a new hire
with similar responsibilities is making more than you are, use current salary
data to approach your manager with the request to bring your salary up to par.

Your performance doesn't decide your pay.

While your performance
is one important factor in the salary equation, your pay is also a reflection of
many other factors, including:

The job market -- lower pay is more
acceptable in tighter job markets.
Location -- generally the higher the cost
of living, the higher your salary.
Years of service -- in many cases, the
longer you've been with a company, the higher your pay.
Organization size --
large organizations tend to pay more than small ones.
Education level -- in
most cases, the more education you have, the higher your pay. Take a free
education test to find out how going back to school can help you earn more.
If you're a valued employee who isn't making the money you deserve, you do
have options. Know your value and make your case with the help of your free
salary report. And know too, that many employers -- particularly larger
employers -- have a little more in the "raise kitty" than they let on.



http://hotjobs.yahoo.com/salary-articles-salary_secrets_your_employer_doesn_t_want_you_to_know-36