AbgZan
Sekarang ni, macam-macam cara cepat nak kaya....cara cepat nak dapat duit....macam-macam kaedah orang gunakan....kaedah yang tak pernah orang pikir pun digunakan...tapi kalau kaedah legal tak mengapa la kan..tapi ni kaedah yang illegal...

Antara yang digunakan adalah kaedah menipu diri adalah seorang doktor pakar....hebat jugak, sebab nak tipu kaedah ni, anda kena ada ilmu at least sedikit ilmu perubatan...dan jugak ilmu "lakonan", atau sekurang-kurangnya pernah berlakon dalam wayang atau drama....

Ish ish...risau pulak...sekarang ni, semua perkara boleh ditipu....

So hati-hatilah semua ya....

-------------------------------- ---------------------------------

'Pakar forensik' perdaya pelabur dipetik dari Harian Metro

AMPANG: Mendakwa dirinya seorang doktor pakar, seorang wanita memperdayakan beberapa individu supaya melabur dalam projek membekal peralatan hospital menyebabkan mangsa kerugian puluhan ribu ringgit.

Terbaru, seorang mangsa membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya, mendakwa dia ditipu suspek untuk melabur lebih RM10,000.


Susulan itu, polis Bukit Aman menyebarkan gambar dan identiti suspek, Natra Zehan Md Shah, 38, melalui laman web Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam, selepas dikesan sudah menipu tiga mangsa.


Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin yang dihubungi berkata, suspek dipercayai melakukan penipuan dengan menyamar ‘Dr Pakar Forensik’ sejak 2009 dan setakat ini tiga mangsa sudah membuat laporan.


Menurutnya, suspek menggunakan taktik menyamar doktor pakar sebuah hospital di ibu negara dan meyakinkan mangsanya untuk melabur dalam projek membekalkan peralatan hospital yang akan memberikan pulangan lumayan.


“Kami tidak menolak kemungkinan mangsa yang terbabit penipuan ini lebih ramai, namun hanya tiga yang tampil membuat laporan.



“Mengikut rekod, dua laporan terhadap suspek dibuat mangsa di Kajang pada tahun lalu dan laporan terbaru di Ampang beberapa bulan lalu. Ia membabitkan wang yang besar,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


Amiruddin berkata, suspek kini menghilangkan diri serta gagal dikesan di alamat terakhirnya di nombor 52, Jalan Dua, Kampung Pandan, Kuala Lumpur dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.


Orang ramai yang mengenali atau mempunyai maklumat mengenai suspek diminta menghubungi Sarjan R Veraiyah di talian 019-3822625 atau Bahagian Siasatan Jenayah Komersil IPD Ampang Jaya, 03-42952222.


Mereka juga boleh menyalurkan maklumat melalui SMS Polis Selangor ke 32728 atau hotline Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di talian 03-20529999 atau balai polis berhampiran.


p/s: kalau rajin korang add le blog aku ni dalam blog u all yer...n follow ler my blog, hehe....mana tahu ada kisah news atau kisah hidupku yang boleh korang jadikan teladan atau sempadan, hhe...
AbgZan
Assalamualaikum semua,

Ni aku nak ulas sikit tentang isu scam lagi....tapi kali ni bukan sebarang scam. Tapi scam yang jarang berlaku, iaitu scam ibu bapa...bila aku sebut scam, bukan bermaksud, setakat tipu-tipu biasa. Bukan setakat tipu nak keluar dgn boypren ke, tipu nak keluar dgn girlpren ke...atau bukan tipu setakat nak RM20 ke...tetapi tipu yang melibatkan RM100k, dan jugak sampai ibu bapa terpaksa tanggung risiko rumah tempat tinggal kena gadai, sehingga hampir dilelong...

Apa la nak jadi budak zaman sekarang ni....selalunya bila orang sebut tentang kenakalan, atau kejahatan, selalunya kadar kejahatan lebih tinggi utk kaum lelaki (maaf ya, jgn terasa pulak), tetapi kali ini, yang tipu ibu bapa ni, adalah perempuan....

Tak cukup dengan tu, bila dah masuk paper semua, dia nak defend diri dia, dia bagi pulak surat...surat yang bergelar "SURAT ANAK DERHAKA", digelar oleh akhbar tempatan, hehe.... cuba korang tengok ni....


(dipetik dari Harian Metro)


Dalam surat tu, penderhaka itu menyalahkan ibu bapanya 2 perkara:
1) kurang bagi kasih sayang
2) kurang didikan agama

WTF!!!

Macam-macam budak2 zaman sekarang...aku nak ambil iktibar...aku nak beri kasih sayang sepenuhnya kepada anak-anak aku (memang selama ni aku bg kasih sayang yang penuh pon, hehe), dan jugak aku nak bagi didikan agama yang sempurna insyaAllah...bukan aja didikan agama, malah didikan duniawi juga, seperti ilmu bahasa, aku target nak bagi anak aku ilmu bahasa Mandarin dan English sebagai bahasa tambahan. Kalu boleh, bahasa Arab jugak, hehe..

------------------------------------------------------
SURAT ANAK DERHAKA dipetik dari Harian Metro

JOHOR BAHRU: Wanita bekas banduan yang tergamak memperdaya bapa kandung dan ibu tirinya hingga mengakibatkan rumah pasangan warga emas itu bakal dilelong selain barangan kemas turut tergadai berkata, tindakannya itu wajar selepas mendakwa kurang kasih sayang sejak kecil lagi.

Wanita yang hanya dikenali sebagai Maria, 37, juga mendakwa kekurangan didikan agama sempurna menyebabkan dia terbabit dalam pelbagai perbuatan negatif termasuk penipuan selain melahirkan anak luar nikah.


Perkara itu diluahkan Maria, ibu kepada tiga cahaya mata, menerusi surat yang dipos ke kediaman keluarganya di Taman Universiti di sini, dua minggu lalu.


Ibu tiri bekas banduan itu, Zahrah Mohamad, 68, berkata, Maria juga sanggup memburuk-burukkan namanya dalam surat itu.


“Lebih pelik, dalam surat itu, Maria pada awalnya meminta maaf dan berharap dia tidak dianggap sebagai anak derhaka, sejak berkahwin dengan suami ketika Maria berusia lapan tahun, saya tidak pernah menganggapnya sebagai orang asing, sebaliknya menjaganya dengan penuh kasih sayang.


“Surat dihantar Maria juga menjadi bukti penipuan dilakukannya apabila dia mengaku mengakibatkan kediaman keluarga dilelong selain pernah menggadai barang kemas ahli keluarga,” katanya, semalam.



Menurutnya, jika benar dia keras hati dan pernah menyisihkan Maria ketika kecil, tidak mungkin dia sanggup menyerahkan barangan kemas dibeli hasil titik peluhnya ketika bekerja sebagai operator pengeluaran kilang.


Zahrah dan suami, Abdul Aziz Ibrahim, 74, turut berharap Maria menyerah diri kepada polis.


p/s: Kalau korang rajin, korang follow ler blog aku ekk...dan kalau rajin, korang add ler blog aku dlam list favorite blog korang, hehe...thanks...

AbgZan
Salam Semua,

Harga minyak dunia naik lagi, cecah paras tertinggi dalam masa 2 tahun..ia berada pada paras $91.48 ketika blog ini ditaip...kali terakhir ia cecah paras sebegini adalah pada October 2008...selalu kenaikan oil price sebegini, diimbangi oleh matawang USD yang menurun...tetapi kali ini, no significant USD/RM drop...

Apakah maksudnya ni? Apa yang tuan-tuan rasa saya nak sampaikan ni...apa yang saya nak sampaikan adalah, harga minyak di Malaysia mungkin naik lagi...jadi bersiap sedialah, hehe....

Sebenarnyer lebih 6 bulan lepas, saya dah sentuh tentang kenaikan minyak dunia mungkin mencapai paras USD96 per barrel by end of 2010...anda boleh baca di sini:

http://kakilabur.blogspot.com/2010/04/crude-oil-minyak-successfully-break.html


Dalam posting lepas, saya kata, kalau USD85 break, the next resistance adalah USD90...now USD90 pon dah break...so my target to touch USD96 is on the way...adakah my aim itu tercapai sebelum 2010 berakhir? hehe...mari kita lihat...:D

Kenaikan minyak kali ini, didorong oleh 2 perkara:
1) falling US crude oil supply
2) US stock market yang memberangsangkan...

ANtara sebab-sebab lain, boleh baca dalam post sebelum ini yang aku bagi link kat atas tu....

So, apakah persiapan kita kali ini?
1) Isi tangki minyak kereta kasi penuh2, everyday kasi full, sbb anytime gomen mungkin naikkan harga minyak, hehe
2) isi dalam bekas2 tong2 minyak hitam ke apa ke...buat stok simpanan, hehe...
3) beli stock market berkaitan minyak!!! goood idea ke ni?? I think NOW IS NOT A GOOD IDEA...but if you bought stock seperti SAPCRES, DIALOG, Tanjung Offshore, Kencana, Dayang,Deleum, Saag, Perisai, KNM, Shell, Petdag dan sebagainya pada bulan April time aku suggest hari tu, mungkin anda akan senyum skrg, hehe...

Anyway, apakah effect kenaikan harga minyak dunia sekarang ni? gua rasa ni permulaan tanda-tanda, BIG CORRECTION of stock market akan bermula...so sesiapa yang tngah trade or invest in stock market, just BE CAREFUL ok!!!

WAllahu'alam....
AbgZan
Assalamualaikum semua,
Saya rasa pasti ramai pembaca-pembaca di sini sedang menunggu berapa diiden ASB tahun 2010 kan? Sebab sure majoriti dari pembaca blog ni,melabur di ASB kan?

Sure ramai dari you all yang dok mencongak berapa yang u all dapat...dok kira-kira....hmm...."kalau aku ada RM400k, kalau dapat 10%, sudah dapat RM40k....hm...boleh makan hotel ni....boleh pergi umrah ni....boleh beli Inspira ni...hehe.." tu antara mainan pikiran berangan-angan berapa dividen ASB tahun 2010...

Ada tak antara kalian yang pikir sebaliknya....? seperti, "hmm...kalau aku dpt dividen RM20k, aku nak invest beli properties...aku nak masuk AHB sikit, diversify..."...

Apa pon yang korang pikir....tak kisah ler...

Malas nak membebel panjang, ASB tahun 2010 dah announce dah pon tadi....7.5% dividen dan 1.25% bonus....perlu diingat, bonus pengiraannya adalah purata pelaburan utk 10 tahun...bermakna,kalau korang ada contohnya tahun 2001 ada RM1k, 2002 ada RM10k, 2003 ada RM50k, ....bla bla bla...2010, RM300k, anda campurkan semua , pastu puratakan bahagi 10....darab dgn bonus 1.25% tadi tu...

So camana? berapa you all dapat? meh kongsi citer sikit, hehe....nak banjer minum2 pon ok...no hal punya, hehe...
AbgZan
Wow, terkejut aku dengar berita ni....sejak akhir-akhir ni banyak berlaku letupan yang disebabkan oleh minyak....baru-baru ni dlm mingg lepas aagaknya, baru aja ada berita letupan di pelantar minyak kat mana ntah....tapi ni yang terbaru tadi, letupan di bandar di Mexico...melibatkan 28 kematian....tapi dalam letupan ni,kebiasaanya ada lar orang yang nak dipersalahkan, untuk mengelakkan kontroversi...dalam kes di Mexico ni, pencuri disalahkan....

Kepada yang selalu kerja offshore, apa pendapat korang? aku dulu-dulu teringin sangat nak kerja offshore oil and gas....tapi berita-berita macam ni menakutkan jugak,hehe....

Okler, baca berita di bawah untuk maklumat lebih lanjut:


Mexican city devastated by pipeline blast; 28 die
Mexico pipeline explosion turns broad swath of city to ash; 28 die, oil thieves blamed
(http://finance.yahoo.com/news/Mexican-city-devastated-by-apf-2522451994.html?x=0&sec=topStories&pos=main&asset=&ccode=)


Soldiers remove household gas tanks that survived the fires and explosions after an oil pipeline exploded in San Martin Texmelucan, Mexico, Sunday Dec. 19, 2010. An oil pipeline operated by Mexico's state-owned oil company Petroleos Mexicanos, or Pemex, exploded early Sunday when thieves were attempting to steal oil, killing at least 27 people, injuring at least 52 people and scorching more than 115 homes, authorities said. (AP Photo/Rodolfo Perez)
E. Eduardo Castillo, Associated Press, On Sunday December 19, 2010, 9:48 pm
SAN MARTIN TEXMELUCAN, Mexico (AP) -- A massive oil pipeline explosion lay waste to parts of a central Mexican city Sunday, incinerating people, cars, houses and trees as gushing crude turned streets into flaming rivers. At least 28 people were killed, 13 of them children, in a disaster authorities blamed on oil thieves.

The blast in San Martin Texmelucan, initally estimated to have affected 5,000 residents in a three-mile (five-kilometer) radius, scorched homes and cars and left metal and pavement twisted and in some cases burned to ash in the intense heat.

Relatives sobbed as firefighters pulled charred bodies from the incinerated homes, some of the remains barely more than piles of ashes and bones.

Officials identified all but four of the dead by Sunday night. Although they released some names, they didn't say if they were all residents of the area or possible suspects.

Housewife Zoyla Perez Cortes, 27, said she awoke about 5:30 a.m. to a strange, overpowering smell, like gasoline. Minutes later, her street looked like it was flowing in tar and then erupted in flames. Her husband knocked down a wall allowing them to escape out the back of their two-story, cement-brick home with their three children.

Her brother-in-law is being treated for burns in a hospital, but she didn't know the fate of his wife and two children.

"It was like we were living in an inferno," she said, her eyes red from crying. "Everything was covered in smoke."

Aside from the deaths, at least 52 people were hurt and 84 remained in a shelter late Sunday after fleeing San Martin, which is about 55 miles (90 kilometers) east of Mexico City. More than 115 homes were scorched, 32 of them destroyed.

The explosion was apparently caused by thieves trying to steal crude oil, said Valentin Meneses, interior secretary for the state of Puebla, where San Martin is located. Investigators found a hole in the pipeline and equipment for extracting crude, said Laura Gurza, chief of the federal Civil Protection emergency response agency.

"They lost control because of the high pressure with which the fuel exits the pipeline," he said.

The oil flowed more than half a mile (one kilometer) down a city street before diverting into a river. At some point a spark of unknown origin caused both to erupt in flames.

Several bodies were found in cars near the location of the leak, but authorities didn't know if the dead were involved in the theft or just there by coincidence.

Many of the buildings destroyed were humble cement homes. Gurza said people are not permitted to live near oil pipelines, but Jose Luis Chavez, 58, who lives 10 blocks from the explosion, said residents had been there for some time.

Chavez said he heard at least two loud booms and saw flames leap more than 30 feet (10 meters) in the air. It was as if a bomb had exploded underground, he added.

President Felipe Calderon arrived late Sunday afternoon to talk with displaced people in a shelter, visit the injured in a hospital and survey damage on the main street where the fuel exploded. Earlier, he expressed condolences to the families of the dead and his support for those injured and affected. He said the federal government would give its full support in investigating who was responsible and bringing them to justice.

No one had been detained.

Interior Minister Francisco Blake Mora mobilized several federal ministries to help victims with medical care, shelter and recovering their lost homes and property.

The state-owned oil company Petroleos Mexicanos, or Pemex, said in a statement that it had shut down the pipeline. Government authorities said the fire was under control by midday. Some areas were without electricity or water.

San Martin Texmelucan is a city of about 130,000 people, according to 2005 government figures, in view of Central Mexico's spectacular volcanos, Popocatepetl and Iztaccihuatl. Farming is important to the area's economy, along with a manufacturing sector that makes chemical and petrochemical products, pharmaceuticals, textiles and metals, the city's website says.

Pemex has struggled with chronic theft, losing as much as 10 percent of all of its product. Criminals tap remote pipelines, sometimes building pipelines of their own, to siphon off hundreds of millions of dollars worth of oil each year, Pemex has said.

There have been 100 such illegal taps this year all along the pipeline that exploded Sunday. It runs from Veracruz, a heavy oil producing Gulf coast state, to Mexico state outside the capital, said Juan Jose Suarez, Pemex director general.

Suarez also reported 60 illegal taps on the pipeline in the area of Sunday's disaster, and 580 nationwide this year. He said such illegal taps cause leaks in only 3 to 4 percent of the cases.

In 2009, the U.S. Justice Department said U.S. refineries bought millions of dollars worth of oil stolen from Mexican government pipelines and smuggled across the border in illegal operations led by Mexican drug cartels expanding their reach.

Two Texas oil company officials were sentenced to probation in September for their roles in the sale of petroleum products stolen from Mexico.

Pemex sued five companies in the U.S. in June for allegedly buying stolen Mexican petroleum products.

Also in June, police arrested 13 people who they said excavated a 500-foot (150-meter) tunnel under a busy neighborhood in Mexico City to steal fuel from oil company pipelines.
AbgZan
Petang Sabtu, aku, wife dan anak-anakku menuju ke Dataran Merdeka, tak lain dan tak bukan untuk menonton drift, hehe....tak perlu kuciter panjang, tengok aja pic-pic dan video di bawah ni....hehe









Ini dia zaman skrg,budak-budak pun digunakan sebagai model kereta...








video
Klik PLAY button to watch short video aku rakam masa drift...hehe




AbgZan
Pagi tadi, hari yang agak sibuk buat aku....pagi-pagi bangun, prepared untuk register MBA...Patut 8.30-12.30pm pendaftaran...tapi aku bertolak dari rumah jam 10.30am, hehe...lepas tu, destinasi pertamaku adalah untuk buat salinan IC dan Transcript, itu aja yg aku miss....pergi kedai A (selalu jugak aku pi kedai ni utk copy) nak copy, sekali rosak...tak pernah-pernah rosak....

Aku pergi ke kedai B, pon rosak jugak..sudah...buat hal pulak...aku pon teringat, dekat2 UiTM sana (dekat2 foodcourt+KFC) ada banyak kedai fotostat...aku pon lantas drive dgn lajunya, sampai dekat2 area SMC, traffic jam teruk (kereta tak bergerak langsung)....tak pasal2...mula-mula aku ingatkan pasal ramai sangat org nak register UiTM pagi tu...tapi takkan sampai ke SMC seksyen 20 kot...terus aku pusing ikut jalan lain....jalan lain yg aku ikut, kebetulan lalu di bawah flyover tempat yang jam tadi...dari bawah aku nampak, kerja-kerja perbaiki jalan sedang dijalankan...apa la kejadahnya buat kerja-kerja baikpulih jalan pada jam 10 pagi??? buat ler jam 1 pagi ke, 3 pagi ke....apa la...

Terus aku bawa laju-laju, pergi kedai fotostat, settle satu tugasan...terus aku pi UiTM Dewan Sri Budiman...

aku tengok orang masih ramai...aku blank tak tau nak buat apa...tanya orang, orang suruh ambik "bag" dulu...dalam tu ada procedure apa nak buat....bila aku amik, ada 6 step kena buat...pergh, sempat ke....cuba tengok ni..




Nak dipendekkan cerita, selepas aku sampai step 6, nak settlekan step terakhir, gadis kat situ pulak strict...suh aku sahkan IC+transcript aku....aku cakap, dlm site tak suh pon..dia kata benda tu standard le ...dia suh aku pi fakulti minta pengesahan....aku tanpa pikir panjang terus cari department of Business Management...tanya orang semua kat mana....jauh jugak jalan kaki cari department....bila sampai sana, tengok takde orang...baru aku teringat semua orang fakulti berada di Dewan...apa la aku ni....kenapa la aku tak pikir time tu...otak tengah celaru la katakan, penat aja...terus aku patah balik ke Dewan, jumpe fakulti, minta sign....akhirnya settle jugak...penat aku pagi tu....

Persoalannya sekarang, ada tak audience kat sini yang register jugak pagi semalam? hehe... bagi tau ler kat sini...mana tau aku jadi classmate korang ke, haha...
Labels: , 1 comments | edit post
AbgZan
Salam all,

18 December ni adalah tarikh yg agak bermakna buatku...kerana, aku dah decide utk ambik master dlm MBA, Master of Business Administration....di UiTM, Shah Alam....

Aku decide nak amik master ni, atas beberapa sebab...antaranya, sebab aku memang amat berminat dengan ekonomi, pelaburan dan perniagaan....tapi yang palin aku suka adalah ekonomi dan pelaburan, sebab aku ada pelbagai pengalaman menarik dalam pelaburan, dalam bidang hartanah, emas, unit trust, stock market / bursa saham, forex, koperasi, etc... banyak pahit manisnya....aku rasa dah sampai satu tahap, yang aku pelu berguru dengan guru bertauliah (selama ni semuanya aku belajar, mentelaah sendiri di internet, buku-buku dan kaedah cuba-cuba dan pengalaman) ....

Kedua, kalau aku ada MBA, peluang pekerjaan aku lebih meluas...selain bekerja sebagai engineer / jurutera seperti yang aku kerja sekarang, aku juga berminat nak bekerja di bidang financial .... sebab, sejak dari kecil aku memang minat dengan numbers...minat dgn matematik....sejak dari kecil aku telah dididik dengan investment / pelaburan oleh parents aku.... pada masa yang sama, aku jugak minat dengan fizik, add math, kimia etc, dan sebab tu la aku kerja sebagai engineer skrg, hehe...

Tetapi, aku wonder, macamana agaknya kalau aku kerja di bhgn financial? bagaimana kalau aku kerja di banking institution? kerja di BNM? Kerja di Kenanga? OSK? hmm....macam lebih menarik minat aku....tapi itu semua memerlukan degree, atau master dlm business / financial....
justeru, ini langkah pertama aku untuk widen job opportunity....

Ketiga, kalau aku ada MBA, peluang untuk naik pangkat di office aku sbg manager mungkin lebih tinggi (haha, berangan aja kan) .... walaupon aku tak rasa aku akan bypass ramai senior2 di office, but, who knows? tiba2 ada opening, yang memerlukan MBA+Engineering background, haha....(cheh, berangan aja lebih, seolah2 macam akan kerja for life di office aku skrg :) )

Keempat, kalau aku minta kerja tempat lain, dengan adanya MBA, insyaAllah, peluang utk diberi jawatan lebih tinggi spt Manager lebih cerah...wallahu'alam..

Kelima, bina networking dgn classmate yg rata-rata sudah berkerja, hehe...

Keenam, aku ada cita-cita utk amik CFP...u all pernah dgr tak?? certified financial planner...kalau ada tu, lagi besh...

a) aku boleh caj sesiapa nak consultatio dari aku...macam Azizi Ali kali terkhir aku dgr dulu dia caj RM2k sejam...Aziz CFP pernah dgr?

b) Aku boleh kerja dgn jawatan manager, possibly Fund Manager , perghhh

c) Aku jugak leh kerja di broker2....hehe
.

Tu antara sebab-sebab kenapa aku nak amik MBA....

Tetapi skrg ada beberapa perkara yg aku dok pikir:

1) aku dah sedia busy skrg ni, bila amik MBA, mungkin aku akan bertambah sibuk...haha..

2) nak kena bayar RM4k++ registration minggu ni, hehe...duit lagi keluar....hehe...mgkin bagi korang yang gaji besar aa la sgt, tapi bg aku RM4k tu quite significant amount...macam2 boleh buatdgn RM4k tu, hehe....anyway, UiTM still the cheapest in Malaysia utk MBA kalau tak silap aku, dlm RM13k+ utk total pengajian....

Ada apa2 komen guys? ada sesiapa yg dah ada MBA? ada sesiapa yg akan jadi classmate aku? hehe

Wallahu'alam
Labels: , , 4 comments | edit post
AbgZan
"Encik, encik free tak skrg?" Begitulah pertanyaan yang terpacul dari mulut seorang mamat ni, sebaik sahaja aku meletakkan kenderaan di tempat letak kereta berdekatan PKNS...

"Alamak, saya ada hal la skrg..." saya mengelak, sebab saya sudah masak dengan orang-orang sebegini, sure mahu jual barang punya...padahal saya memang ada hal nak pergi PKNS ni...kalau depa dah mula bukak cerita, for sure sekurang-kurangnya 30 minit habis kat situ...

"Encik tau tak, macamana pencuri mencuri kereta, senang jer....meh sini saya tunjuk kat kereta encik..."

Erk...kata-kata tersebut, membuatku terpaku...perasaan ingin tahu, berbaur dengan perasaan bimbang yang tiba-tiba muncul di benak fikiranku...terusku "mengangguk" bagaikan terpukau dengan helah salesman tersebut....

Salesman tersebut, tanpa membuang masa terus mengeluarkan dawai, dan tidak sampai 2 saat, pintu keretaku terbuka....tidak sampai 10 saat, enjin dihidupkan....kebetulan keretaku takde alarm...menurut mereka, kereta yang ada alarm pun, mereka boleh matikan dengan mudah...

Begitulah introduction salesman-salesmen tersebut, yang tidak kurang 6 orang jumlah mereka bergelegar di perkarangan letak kereta berdekatan PKNS...tujuannya tak lain dan tak bukan hanya untuk jual product mereka, iaitu product security system, bagi mengelakkan kereta dicuri orang...tidak perlulah saya namakan apa nama syarikat tersebut....

Nak dipendekkan cerita, aku tak beli product diorang, sbb agak mahal...pastu aku terus pi PKNS...then, aku balik rumah...sedar-sedar jer....ARGGHHHHHHHHHH.....ipod sudah ilang...di mana yer??? tercicir kah?? tak mungkin...jadi di mana ye??? baru kuingat, kali terakhir anakku yang berusia 3 thn lebih bermain ipod di seat belakang kereta, dan memang selalu dia main dan tinggalkan saja di seat kereta....dan nak dijadikan kereta, kbetulan, haritu, aku terlupa nak cek, barangkali disebabkan diluru oleh salesman2 tadi....

Apa kesimpulan/ ramalan ku buat???

Ramalanku, dan aku yakin 98%, bahawa ipodku dicuri oleh "pakar-pakar" tadi...tujuan cerpenku ini, bukan untuk menuduh, atau mengadu, tetapi untuk mengingatkan semua bahawa:

1) Hati-hati dengan salesmen-salesmen tersebut, jikalau diapproach, kalau boleh, cepat-cepat blah....

2) Pastikan tiada barang berharga dalam kereta, kerana "pakar pencuri kereta" tersebut, hanya memerlukan 2 saat untuk membuka pintu...renungkanlah....

3) Jikalau kereta yang ada alarm, mereka akan buka kereta cara lain, iaitu, dengan cara membuka bonet depan, diikuti membuka "lock" kereta dengan bermain2 dengan alarm/bateri di bonet...(aku tak pandai nak cerita, sebab tak pakar)

4) Kalau boleh, parking ler di tempat lebih selamat, dan lebih dekat dengan ramai orang, biarpun lebih mahal kos parking...

5) kalau mampu, pasanglah alarm yang lebih selamat

Kesimpulannya, aku TENSENNNN sbab Ipod Touch mainan kgemaran anakku dicuri orang...kena cari lain, arghhh, tesennnya la...

Wallahu'alam...
AbgZan
Assalamualaikum semua,


Nampaknya sudah lama sangat saya ta update tentang stock market...


Kita perhatikan, stock market di Malaysia, atau Bursa Saham Kuala Lumpur, outperform....mengatasi stock market di US, UK, Europe, Asia dan lain-lain...kerana apa? kerana Stock Market di Malaysia, antara salah satu yang sudah cecah "all time high" sejak pertama kali berlaku pada Januari 2008 sebelum menjunam laju ke paras 800++... skrg stock market di Malaysia berjaya cecah kembali paras all time high tersebut, malah berjaya break into "new"all time high, abut 1530...memang superb....

Walaupun ketika tu, Europe ak habis-habis keluarkan pelbagai bad news, di mana matawng Euro menjunam ke paras terendah sejak tahun lepas, iaitu EUR/USD menjunam dari 1.51 kepada 1.19 dalam masa beberapa bulan sahaja, tetapi pada masa yang sama, KLCI / BSKL masih mendaki mencipta new all time high....

Ini kerana Malaysia sejak tahun lepas, pelbagai rangsangan ekonomi dilaksanakan oleh kerajaan. Malah dirangsang dengan pelbagai berita-berita baik berkaitan ekonomi negara yang baik...Maka bulan lepas, KLCI dengan jayanya cecah 1530,new all time high...

Tetapi adakah ianya akan bertahan? Adakah KLCI masih mengamalkan, "Dasar Pandang ke Barat"? Sejak dari dulu, bukan sahaja Malaysia, malah Asia dan Eropah mengamalkan dasar pandang ke US, iaitu melihat kepada perkembangan ekonomi Amerika Syarikat...
Tetapi, sejak 6 bulan kebelakangan ini, Malaysia, lebih kepada pandang kepada diri sendiri....

Persoalannya, sampai bilakah?

Pada pendapat saya, sampai Malaysia ketandusan idea, untuk mengeluarka apa lagi berita ekonomi yang menarik....skrg ni, Malaysia dah agak tepu dengan berita-berita menarik...

Malaysia juga telah mencipta new all time high, yang parasnya, boleh dikatakan, "DOUBLE TOP" (sila baca post saya sebelum ini tentang DOube Top)...

US pula (Dow Jones Industrial Averag, DJIA) , pada hemat saya, skrg ni tengan struggle memecahkah resistance 11,400...sebelum ini saya pernah menyatakan kepada kawan saya bahawa 11,400 mungkin merupakan "TOP" untuk DJIA....dan ia memang berlaku, tetapi skrg ni, mencuba buat kali kedua untuk break....jikalau break, next target 11,800....jikalau 11,400-11,800 gagal dipecahkah dalam 2 bulan ini, pada firasat saya, nantikanlah PROFIT TAKING YANG KAW-KAW untuk US, atau even worse, double dip recession mungkin berlaku....

Jikalau ia berlaku, maka nantikanlah KLCI menuju kembali ke paras 1,100-1,200 at least....

On the other side, jikalau KLCI sambung mendaki, 1,640 is the next target...but...don't be so wishful that is gonna happen so soon....

Wallahu'alam...
AbgZan
Baru-baru ini, Malaysia digemparkan dengan satu skim pelaburan baru yang diperkenalkan oleh kerajaan. Skim ini dipanggil Skim Amanah Hartanah Bumiputera, atau singkatannya AHB. Kalau kita dengar, bunyinya iras-iras ASB. Mungkin sengaja digelar begitu, kerana, pulangannya yag dijamin kerajaan, dan pelaburan yang selamat. Bukan itu sahaja, ia juga berlandaskan syariah.

Kalau sebelum ini, ramai bumiputera yang mungkin was-was dengan kehalalan ASB, tetapi kini, pelabur tidak perlu gusar dengan AHB, kerana ia dijamin halal dan berlandaskan syariah. PHB (Pelaburan Hartanah Berhad) sanggup mengeluarkan dua lagi hartanahnya, iaitu bangunan Bumiputera-Commerce di Jalan Raja Laut dan ibu pejabatnya di Saujana Resort daripada skim tersebut, kerana ianya idak mematuhi syariah.

AHB dilabur dalam 5 hartanah iaitu, hartanah yang bernilai RM1 bilion iaitu CP Tower di Damansara, Wisma Consplant di Subang Jaya, bangunan Tesco di Setia Alam, Kompleks Industri di Shah Alam dan Menara SPRM dekat Putrajaya.

Beberapa ciri AHB yang menarik:
1) Pelaburan minima hanya RM500
2) Pelaburan maksima RM200k (sama seperti ASB)
3) Dijangka memberi dividen tidak kurang 6% (sama seperti ASB)
4) Harga belian dan jualan yang sama, iaitu RM1 seunit (sama spt ASB)
5) Boleh dijual (keluarkan duit) pada bila-bila masa (sama spt ASB), tetapi hanya sekali sebulan (ASB unlimited kali)
6)Syariah
7) Memberi dividen 2 kali setahun

Cepat, cepat,selagi stok masih ada, kerana ia terhad kepada RM1billion aja. Jangan tunggu ia jadi macam Bank Rakyat, sudah queue 5 tahun untuk melabur, tetapi masih tiada quota....hehe...


Any comments? feel free to ask....:)
AbgZan
Assalamualaikum semua,

Lately agak busy dengan pelagai perkara. Macam-macam benda nak uruskan, sampai banyak benda tak terurus...

Anyway, kepada yang ingin berdoa Akhir Tahun (dibaca 3x sebelum Maghrib) dan Awal Tahun (3x selepas Maghrib) boleh lah baca ni (klik utk lebih jelas):











Credit to En. Malik....yang telah menyumbangkan doa ini, hehe....
thanks...
AbgZan
Salam semua

Lama betul tak update blog. Agak bz dengan segala macam urusan since lepas raya hari tu. Sampai hari nih pon tak sempat nak berceloteh panjang. Banyak sgt benda yang perlu diselesaikan. Alhamdulillah, most of it dah pon selesai dan hampir selesai.

Lagi 3 weeks, aku, wife and anak-anak akan bercuti panjang. Kali nih nak bawak anak-anak naik plane plak;)..Si abg laa paling eksited sbb die suka sgt tgk plane:)

Benda yang aku tak pernah terpikir pon nak memelikinya selama nih pon alhamdulillah mcm tak caya jer aku memilikinya, hehe...alhamdulillah...

Oklah, aku masih dalam kelas ni ada training sampai next week. Tepu rasa otak ni.
AbgZan
Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca semua,

Dah lama betul tak update blog, busy dgn macam-macam perkara...

Anyway, sudilah kiranya kalian menikmati pantun yg kucipta khas untuk kalian:

Pergi Giant makan pau
Tgh makan pau dia pi angau
Angau teringat masa lampau
Lalu manager datang halau
Manager kata pi la tapau

Kalau nak duit raya kenalah tau
Duit raya ada dlm angpou
Angpau pulak takdaq kat bangau
Abih tu kat mana nak cekau?
Palagi, mintala angpau daripada org kesygan dikau;)

Sempena hari raya yang mulia
Jari ingin kususun
Jika ada terkasar bahasa
Ingin kumohon ampun

lapar dan dahaga perkara biasa,
di bulan pose dugaan diterima
sepurnama sudah kita berpuasa
tiba masanya syawal menjelma

Pandu Cermat,
Sampai lambat,
Asalkan selamat,
Dapat Ketupat


"Selamat Hari Raya Aidilfitri Ampun dan maaf andainya : TERkasar bahasa... TERsilap bicara... TERmarah yg tak kena... TERpekik kat telinga... TERhantuk di kepala... TERambil harta benda... TERtanya tak tentu hala... TERsasul yg tak sengaja... TERpukul kat mana-mana... TERmoody tak semena-mena... TERumpat bila-bila... TERmacam-macam lagi...

MAAF ZAHIR DAN BATIN
AbgZan
Setelah 13 tahun, akhirnyer, Ringgit telah melonjak ke paras yang amat tinggi, iaitu 1uSD = RM3.13...hebat betul....masa sblm RM unpegged, dia berada di 3.80....soon or later, mungkin kembali ke paras dahulukala iaitu RM2.50 per USD....malh entah2 RM2....mahsyuk tu kalau pi sana berbelanja...sana dah ler murah2 barang...hehe...


Ringgit tertinggi 13 tahun (utusan)

Oleh SARAH NADLIN ROHIM dan SYUKRI SHAARI
bisnes@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 19 Ogos - Ringgit hari ini melonjak ke paras tertinggi sejak 13 tahun lalu sebagai reaksi serta merta kepada tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) membenarkan ringgit digunakan dalam urus niaga perdagangan di seberang laut.

Mata wang tempatan itu berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) ditutup pada paras RM3.1330 selepas menyaksikan prestasi paling kukuh pada RM3.1270 pada awal dagangan pagi ini.

Kali terakhir ringgit berada di kedudukan paling kukuh ialah RM3.1260 pada Oktober 1997.

Setakat ini, mata wang tempatan itu berjaya mengukuh sebanyak 9.3 peratus berbanding dolar AS pada tahun ini, sekali gus menjadi mata wang yang paling diniagakan dan berprestasi terbaik di Asia.

Para penganalisis tempatan menyifatkan langkah yang diambil oleh bank pusat sebagai tepat dan kena pada masanya, dengan mengambil kira pertumbuhan ekonomi yang pantas dicapai oleh Malaysia dan selari dengan selari dengan pertumbuhan negara-negara serantau.

Pengarah Eksekutif Jupiter Securities, Nazzary Rosli berkata, perubahan dalam peraturan liberalisasi telah meningkatkan minat yang tinggi terhadap ringgit.

Ini kerana, mulai sekarang para pengeksport dan pengimport dibenarkan menggunakan ringgit dalam transaksi urus niaga mereka.

''Pengimport dan pengeksport lebih berminat menggunakan ringgit kerana ia akan membantu mengurangkan pendedahan kepada ketidaktentuan mata wang,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, BNM ketika mengumumkan langkah liberalisasi yang seterusnya melibatkan mata wang tempatan, membenarkan rakyat menggunakan ringgit untuk penyelesaian perdagangan di peringkat antarabangsa untuk barangan dan juga perkhidmatan dengan bukan pemastautin, selain menggunakan mata wang asing.

Bank Pusat itu juga membenarkan syarikat tempatan membuat pinjaman dalam mata wang asing daripada syarikat bukan bank asing yang berkaitan, selain mendapatkan peminjaman daripada syarikat induk bukan bank asing.

Pada masa yang sama, had perlindungan nilai jangkaan transaksi akaun semasa dengan bank tempatan berlesen juga dimansuhkan bagi memudahkan pengurusan risiko lebih efektif oleh rakyat tempatan.

Sementara itu, seorang penganalisis lain, Pong Teng Siew berkata, kelonggaran peraturan itu akan mengurangkan kebergantungan mata wang dolar dalam aktiviti perdagangan.

''Perubahan ini baik kerana krisis ekonomi telah membuktikan kebergantungan kepada mata wang AS boleh menyebabkan kejatuhan ekonomi global,'' kata beliau.

Teng Siew berpendapat, ringgit dijangka mencecah paras yang lebih baik sebelum akhir tahun ini, sejajar dengan pemulihan kukuh ekonomi negara.

Bagaimanapun, negara tidak boleh sekadar bergantung kepada pemulihan ekonomi global sebaliknya kadar faedah juga perlu ditingkatkan supaya nilai mata wang negara terus meningkat, kata beliau.

Ketua Ekonomi RAM, Dr. Yeah Kim Leng pula berkata, pertumbuhan pantas ekonomi dijangka mengukuhkan lagi kedudukan ringgit kepada paras RM3.00 menjelang bulan depan.

Andaian itu dibuat dengan mengambil kira prestasi negara-negara maju yang masih lembap, sekali gus memberi kelebihan kepada ringgit.

''Peningkatan nilai ringgit akan memberi kesan kepada fundamental kerana kuasa membeli di kalangan rakyat Malaysia semakin meningkat,'' tambah beliau.


ANy comment guys?
AbgZan
Assalamualaikum,

Kepada yang berminat nak dengar Qari-qari terkenal membaca Quran, boleh lawati: http://www.quranexplorer.com/

Sambil dengar, kita juga boleh baca sendiri, sebab ayat-ayatnya turut dipaparkan. Translationnya pun ada, bukan sahaja kepada Malaysian, Indonesian ataupun English, malah French pun ada!

Ingat, setiap satu huruf... baca al-Quran, sama dengan pahala sepuluh kebajikan, wallau'alam.
AbgZan
Saya ingin mengambil kesempatan yang ada ini, untuk mengucapkan "Selamat Berpuasa dan Bertarawikh"....Semoga puasa kita kali ini lebih baik dari tahun lepas :)

Wallahu'alam
AbgZan
Salam pembaca blogku,

Harini aku nak pamerkan sikit perhiasan rumahku....tapi bukan hiasan rumah yang selalu orang buat...ada tu ada la, tapi jarang orang buat...

Cuba teka apa dia? chehh, sure u all tau punya, sbb tajuknya dah bagi tau jawapan, hehe..

Yer betul, perhiasan rumah yang aku maksudkan tu adalah koleksi senjata antik (nampak macam antik, tapi tak antik pon)....ia termasuklah, keris, parang, panah, sumpit, tongkat, nunchaku (betul ke eja ni), shield, pisau, pedang samurai, etc...

Aku memang gemar beli senjata2 ni, terutama bila pergi ke tempat2 yang ada jual senjata-senjata macam ni....
Kesemua koleksi senjata yang aku ada, tak termasuk senapang dan meriam (lighter), hehe...


Ala-ala keris gitu, ukiran naga, dibeli di Bandung, Indonesia


Parang, dibeli di Miri, Sarawak


Keris, dibeli di Bali, Indonesia

Panah, juga dibeli di Bali, Indonesia

Ala-ala pedang samurai gitu, dibeli di Melaka


Shield, dibeli di Miri, Sarawak


Sumpit katik (pendek), dibeli di Miri, Sarawak


Tongkat, dibeli di Miri, Sarawak, Sumping panjang tu dibeli di Bali, Indonesia


Parang kecil, dibeli di Bandung, Indonesia


Pisau perang (kot), dibeli dari Turki


Nunchaku (betul ke ejaannya), alaaaah yang Michael Engelo (betul ke ejaan ni) yang Ninja Turtle dok pakai tu..

Tu aja....hehe.... you all pulak, hias rumah dengan apa?? topi ke? gambar ke? frame?
Apa2 hal, nak komen, komen aja ok guys :)


AbgZan
Kita tengok pelbagai program Kerajaan lalukan untuk menggalakkan pelaburan asing ke Malaysia. Adakah ia berkesan? Kadangkala kita baca berita, berbillion Ringgit dilaburkan ke Malaysia. Tetapi adakah ianya besar? Bagi saya ia agak kecil berbanding tahun-tahun lepas, seperti pada tahun 2007.

Kalau nak senang, kita tengok aja jumlah transaksi Bursa Saham Kuala Lumpur setiap hari. Hanya separuh atau 1/3 sahaja berbanding jumlahnya pada tahun 2007/2008. Ini bermakna tidak ramai yang melabur. Atau nak senang cerita, tak ramai pelabur asing yang masuk pasaran Malaysia. Mengapa?

Kerana "Pelabur Asing tiada wang untuk melabur"...begitulah kata Dr. Mahathir...dan saya bersetuju dengan beliau....baca artikel yang dipetik dari Utusan di bawah untuk maklumat lanjut:


Pelabur asing tidak ada wang untuk melabur - Dr. Mahathir

KUALA LUMPUR 1 Ogos - Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kemerosotan pelaburan langsung asing (FDI) ke negara ini disebabkan pelabur asing seperti dari Amerika Syarikat (AS) dan Eropah tidak mempunyai wang untuk dilaburkan.

Bekas Perdana Menteri memberitahu, pelabur terbabit juga memerlukan wang yang mereka ada untuk dilaburkan di dalam negara sendiri berikutan keadaan ekonomi yang semakin teruk terutama di Eropah dan AS.

''Keadaan ekonomi Eropah dan AS amat terjejas berikutan krisis kewangan yang melanda negara terbabit sehingga ramai rakyatnya tidak mempunyai pekerjaan.

''Kebanyakan pelabur terpaksa menumpukan kepada pelaburan di dalam negara masing-masing kerana ia amat diperlukan di sana, ini bermakna mereka tidak akan membuat pelaburan besar di negara lain,'' katanya.

Beliau yang merupakan Pengerusi The Loaf berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan cawangan keempat The Loaf di IOI Boulevard di Puchong dekat sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali dan Pengarah Urusan The Loaf, Jiro Suzuki.

Dr. Mahathir mengulas mengenai Malaysia mencatat kejatuhan FDI sebanyak 81 peratus tahun lalu kepada AS$1.38 bilion (RM4.22 bilion) berbanding AS$7.31 bilion (RM23.39 bilion) pada 2008 yang merupakan rekod terburuk dialami negara sejak 15 tahun lalu.

Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan mengkaji bagi meningkatkan pelaburan dalam negeri seperti yang dilakukan oleh negara-negara lain.

Sementara itu, mengenai The Loaf, Dr. Mahathir memberitahu, kedai roti premium berasaskan resipi Jepun itu menerima banyak permohonan untuk memfrancais jenama kedai tersebut termasuk dari Singapura dan Indonesia.

''Memang menjadi hasrat The Loaf untuk memfrancais perniagaan tetapi masanya belum tiba, memandangkan pihak pengurusan perlu mendapatkan data yang tertentu bagi memastikan ia akan memberi keuntungan mencukupi.

''The Loaf perlu memastikan bahawa jenama ini mampu menarik pelanggan setiap masa dan dapat mencatatkan keuntungan yang maksimum, bagi memastikan setiap kedai francais yang dibuka akan dapat keuntungan sewajarnya,'' katanya.

Beliau memberitahu, usaha untuk memfrancais The Loaf akan dibuat secepat mungkin selepas semua data dan jenama itu mendapat pengiktirafan sewajarnya daripada pelanggan.

Dr. Mahathir memberitahu, adalah tidak rasional untuk The Loaf mengendalikan semua cawangannya dan cara terbaik ialah melalui francais yang dilakukan pada masa yang sesuai.

The Loaf juga akan membuka cawangan kelima di Bangsar sebelum akhir tahun ini.



ANy comment guys, just drop it down ok :)
Labels: , , , 2 comments | edit post
AbgZan
salam all

nak promote baju kemeja yang baru isteriku beli untukku baru2 ni, semalam jer...jenama john master, rm9.90 aja...promosi sampai esok, ahad...cepat cepat! kat mana? di sogo tingkat bawah...cepat..selagi ada masa...kuborong 7helai terus....utk dipakai...nak hadiahkan kat org pon boleh..john master kalau harga asalni rm119 mcm tu...





AbgZan
Setelah banyak kali masuk suratkhabar, masuk METRO, UTUSAN, masuk berita, bank pon dah iklan macam2, masih terdapat lagi kisah2 skim2 cepat kaya yang memperdayakan rakyat, samada secara halus atau terang-terangan....

Aku tengok diorang buat bisnes ni, ada pelbagai teknik2 berkesan untuk memperdaya dengan mudah, lebih mudah dari petik jari...nak tau apa kaedah-kaedah biasa digunakan? Hasil dari kajian aku, pengalaman, dan pemerhatian, kaedah diorg salah satu dari di bawah, atau gabungan beberapa teknik di bawah:

1) Mempergunakan istilah "menaikkan ekonomi UMAT ISLAM"

2) Mempergunakan istilah "menaikkan ekonomi orang melayu", "nak tolong orang melayu kasi kaya"

3) Menggunakan istilah "kita kalau kerja makan gaji aja tak ke mana"...kita kerja "kita kerja gaji kecik, kami ada formula untuk tolong sesama kita"

4) Tolong buatkan loan. Sekarang ni bank yang boleh bagi rate pinjaman peribadi yang murah adalah BSN dan Bank Rakyat, dan kemudahan diberi "amat mudah" kepada orang kerja gomen / kerajaan dengan kaedah potong gaji. Jadi target mereka lebih kepada orang yang kerja gomen/ kerajaan....lebih2 lagi orang yang gaji rendah di jabatan kerajaan...walaubagaimanapon jangan cakap orang jawatan tinggi tak tertipu! Sebab tu kita tengok ramai org kerja gomen yang kena tipu

5) target orang2 muda...sbb apa? Sebab orang2 muda, lepasan sekolah, lepasan University ni yg aku perasan, kurang baca paper....kurang ikuti perkembangan semasa....dan pengalaman pon takde..jadi golongan2 muda yang mudah kena tipu....orang2 yang dah 30-an dan 40-an kebanyakannya dah banyak kali dengar kisah2 skim ni....tapi kadang2 still tertipu jugak....

Tu semua antara teknik2 berkesan digunakan oleh pakar2 skim cepat kaya...so guys, hati-hati la yer :)

Ok, kita baca artiket terbaru dari Utusan (bernama) di bawah:



59 ditahan, sindiket skim cepat kaya terbongkar

KUALA LUMPUR 28 Julai - Polis berjaya membongkar kegiatan satu sindiket penipuan skim cepat kaya selepas menahan 59 orang dan merampas 18 kereta mewah dalam satu serbuan di sebuah apartmen di Petaling Jaya dekat sini malam tadi.

Ketua Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman ACP Rohaimi Md Isa berkata sindiket yang meminta para pelabur membuat pelaburan sehingga RM41,000 tiap seorang itu dipercayai memperdayakan orang ramai dengan menjadikan tawaran kereta mewah sebagai umpan.

Beliau berkata kegiatan itu terbongkar apabila polis melancarkan “Operasi Serama” yang disertai 82 anggota termasuk JSJK Selangor dan juga petugas dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan.

Katanya 50 lelaki dan sembilan wanita berumur antara 20 dan 30 tahun yang menduduki tahap higher level atau upline dalam sistem piramid yang dianjurkan itu, ditahan semasa mereka mengadakan perjumpaan di sebuah restoran di apartmen itu.

"Dalam serbuan kira-kira pukul 11 malam itu, polis juga merampas 18 kereta mewah termasuk Mercedez Benz, Fair Lady, BMW dan Mazda yang digunakan untuk ”mengumpan” orang ramai menyertai skim ini,” katanya.

Rohaimi berkata, sindiket yang aktif sejak dua tahun itu mensasarkan orang ramai terutama golongan muda yang baru berkhidmat dalam sektor kerajaan untuk menyertai skim itu.

"Sindiket ini tahu, budak-budak muda ini mempunyai keinginan yang tinggi terhadap kereta-kereta mewah dan senang pula nak buat pinjaman,” katanya.

Menurut beliau modus operandi sindiket ini ialah dengan meminta mereka melabur wang mengikut pelan sehingga maksima RM41,000 dan mencari pelanggan yang dikategorikan sebagai downline bagi mencapai hasrat mereka bergelar jutawan.

Rohaimi berkata bagaimanapun orang ramai menyedari mereka tertipu apabila mereka tidak mendapat jumlah pulangan yang dijanjikan walaupun berjaya mendapatkan jumlah downline yang disasarkan.

"Sindiket yang mempunyai tiga kumpulan ini bergerak secara bebas dengan menggunakan restoran-restoran sebagai tempat perjumpaan dan bertemu dengan kumpulan upline bagi membincangkan perniagaan mereka.

"Kami terima dua laporan polis berhubung kes ini manakala kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan pula terima 30 laporan,” katanya sambil menambah risikan ke atas kegiatan sindiket terbabit dilakukan sejak tiga bulan lepas.

Beliau berkata, kesemua 59 anggota sindiket itu direman sehingga Jumaat ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. - Bernama



Nak komen, komen jer ok guys :)
AbgZan
Semalam aku kemalangan lagi...dilanggar lori lagi....sudah berkali2 aku pesan kepada orang2 termasuk la wife aku, kalau nak potong kenderaan, jgn potong kenderaan yang besar macam lori atau bas....sbb bas atau lori ni, dia besar dan berat, kadang2 brek tak makan....selain dari tu, kalau kena langgar, bukan macam kena langgar motor atau kereta, kemek sikit aja...bas atau lori, kalau langgar, memang teruk kereta....

Nak dijadikan cerita walaupun aku selalu nasihatkan orang usah potong lori atau bas dlm jarak dekat, last2 aku kena sendiri....kali ni kisahnyer begini....aku mula2 ingat nak belok kiri, sekali tersalah, so tukar haluan nak belok kanan.....tapi, terpaksa potong kenderaan yang tgh beratur tunggu traiffic light merah...signal dah bukak awal2 dah...dok sebelah lori besar gedabak....

bila traffic light hijau, nampak lori tu macam dah nak gerak, tapi lepas tu tgk lori tu stop...so aku ingatkan dia kasi laluan utk aku potong dia...aku pon dgn selamba potong dia, bila aku potong time tu pulak dia pon gerak pulak....pershhhhhhhhh....lori tu gerak dari kelajuan SIFAR....slow aja, tapi langgar kereta aku teruk tu...smpai tak boleh bukak pintu tu.....

kawtim dgn lori tu....lori tu kata tak nampak....aku pon tak tau lar, dia sengaja ke apa ke...tapi bila diorg keluar, tgk penjelasan diorang dan muka nampak jujur....tapi hati diorg aku tak tau lar kalau sengaja nak kenakan aku....tapi mungkin tak kot....

Apa pun, aku nak nasihatkan korang, kalau laju mana pon korang bawak kereta, hati2lah kalau nak potong lori atau bas....pastikan jarak jauh dan selamat....lori kalau dah langgar tu, pertama kereta dah sah kemek teruk....nyawa pulak berada dlm risiko....pastu diorang pulak boleh argue kata mereka besar la, tak nampak la, brek tak makan lar...so hati2 la...

anyway aku dah kawtim dengan kedai ketuk, cat semua, ada la dalam RM500 lebih kurang, kira murah kot...dah ushar byk kedai..tu pon antara kedai ketuk yg aku rasa murah dan kerjanya kemas...terletak dekat kawasan Ampang, dekat tepi Highway MRR2....

okler, itu aja kisah kemalanganku dilanggar lori....


Komen ajer apa2 korang nak komen....:)

AbgZan
Salam all,
Harini gua nak promote sikit,kepada yg berminat makan durian, atau dgn kata lain hantu durian, dan teringin nak makan durian tanpa had, unlimited tu...hanya RM10 seorang..di kebanyakan tesco, spt tesco di shah alam, tesco ampang dan sebagainya....

cepat! cepat! harini dan esok shj. 28 dan 29 july 2010 shj...mcm2 durian ada. kalau korang tau jenis2 durian spt udang merah, raja kunyit, D99, D88, D101, D13, XO, A24 etc...ckp aja..boleh pilih...sedap2 tu...aku dah pi tadi...ingat mau bedal cukup2 last2 aku berjaya hentam 14 ulas aja....wife aku pulak bedal 8 ulas aja...kenyang tu..total about 22 ulas aja...bayar RM20 macam tu....so end up seulas RM1....hehe

tgk gambar2 di bawah, kalau tak caya...kalaukorang nak beli bawa balik yg diorg dah kupas boleh jugak, satu bungkus spt dlm pictures di bawah tu RM25 atau RM15 aja, hehe..mahal kan? better makan terus aja kat situ lagi mahsyuk, lagi best, haha



AbgZan
Assalamualaikum and salam sejahtera semua,

Di sini saya nak tolong iklankan satu product jubah. Kebanyakannya diperbuat daripada kain sifon. Pelbagai design ada, yang ada manik, sulam, dan sebagainya. Harganya murah-murah dan terdapat dalam pelbagai saiz dari S kepada XL.

Cantik-cantik belaka....kalau nak tengok websitenya: http://hotjubah.blogspot.com/

Kat bawah ni, ada beberapa contoh gambar jubah buat tatapan semua:






















Kalau ada komen, tinggalkan aja kat sini :)
Labels: , 0 comments | edit post
AbgZan
Alhamdulillah,

Bayaran Dividen 10% bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 akan mulai dibayar pada 19 Julai 201o, iaitu semalam...bank persatuan merupakan satu bank yang sedang berusaha untuk menjadi macam Bank Rakyat. Malah Bank Rakyat telah bersetuju untuk menjadi mentor kepada Bank Persatuan (menurut akhbar yang saya bacala, wallahu'alam)....

Walaupun Bank Persatuan buat masa ni tidak sehebat Bank Rakyat, yang mampu beri dividen sebanyak 15% - 20% setahun, tetapai Bank Persatuan (BP) tidak kurang hebatnya. BP pernah beri 12%...tahun ni 10%, ok ler tu....

Sebelum ni, limit pelaburan adalah RM50k, lepastu diturunkan kepada RM15k, then RM5k, now RM10k utk thn ni...tapi yang pentingnyer masi ada peruntukan utk kita labur....tak macam bank rakyat, sudah ditutup utk penambahan pelaburan, sejak tahun 2005 lagi...

Kalau dulu Bank Persatua terdapat di Utara Malaysia sahaja, sekarang ada satu aja cawangan yang bukan utara, iaitu di Shah Alam....

Menarik tak? hehe....

Takkn baca aja beb, komen ler sikit, hehe:)
AbgZan

Nice article to read....something to think of....

Why You're Not Making More Money than a Decade Ago

by Ruth Mantell
Thursday, July 1, 2010
provided by Market Watch

Losing a job is a scary prospect for families during a recession, but there's a less-noticed problem that also hurts workers: stagnating wages.

Median weekly wages, when adjusted for inflation, fell slightly for both high school and college graduates from 2000 to 2009, according to a recent analysis by the Economic Policy Institute, a Washington think tank.


"The story is often told that college graduates have done well and everyone else has not. But that's not true," said Josh Bivens, an economist at EPI.

For high school graduates, median inflation-adjusted wages were $626 per week in 2009, compared with $629 in 2000, according to EPI. If you assume a worker gets paid for a full year, that adds up to $32,552 in 2009, down from $32,708 in 2000.

For college graduates, weekly wages were $1,025 in 2009, compared with $1,030 in 2000, according to EPI. Over one year, that works out to $53,300 last year, down from $53,560 in 2000.

But the recent recession isn't to blame for the "prolonged period of wage stagnation," according to EPI.


"Between 2002 and December of 2007, the country was in a period of economic expansion and for most of that time, from 2003 through 2007, wages fell," the study said. "Wages had improved in the early part of the decade on the momentum of the rapid wage growth of the 1990s, but that progress was halted by the spike in unemployment during the 2001 recession, and never reestablished itself."

Going forward, there could years of bad wage growth and possibly declines as the unemployment rate remains high, Bivens said.

"Even with low inflation over the past year we have seen wages lagging," Bivens said. "The recession is so deep and widespread that even those close to the top of [the income scale] will do much worse than they have been accustomed to doing. The pain will not be spread evenly, but it will be the very fortunate worker who does not see slower wage growth."

Separate research from Hay Group, a global management consulting firm, found that planned salary increases for 2011 are at 3% for clerical, supervisory, middle management and executive positions. That 3% gain is below the 4.5% to 5% increases seen at the beginning of the decade, and the steady 4% from 2005 to 2008, according to Hay.

"The past three years have seen the lowest base salary increases that most employees have ever experienced," the study said.

The recession continues to cause businesses to be restrained when it comes to salaries, said Tom McMullen, Hay's North American reward practice leader, in a statement.

"HR executives are looking for ways to balance the cost of reward programs and limited pay increases with the need to attract, retain and engage key talent," he said. "Many organizations are emphasizing 'total' reward programs as a result -- engaging employees in non-monetary ways through more meaningful work experiences, clearer career paths, global mobility and targeted development opportunities."

Hay's forecast is based on data provided from March through June by more than 300 small to large U.S. companies.

What's A Family To Do?

The high unemployment rate is limiting many workers' bargaining power. How to deal with stagnating, or even falling, incomes?

If you're not doing so already, start living within your means, said Eric Tyson, author of "Personal Finance for Dummies."

"The silver lining [of the recession] is that it forces consumers to cut out the fat and the unnecessary spending that doesn't provide much value," Tyson said.

Different people have different vices. Some eat out too much, while others smoke or buy pricey drinks at bars. Some have stretched their wallet too much for a house or went overboard remodeling.

And some spend on their kids.

"There's a temptation to keep spending on your kids and rationalize it by saying you are helping them," Tyson said. "We love our kids and we want what's best for them, and we equate what's best for them with buying them things."

But kids need to learn that money doesn't grow on trees and that their family needs to live within a budget, Tyson said. "The recession provides the perfect opportunity to show that mom and dad don't have endless money," he said. "You have to draw the line and not overindulge your kids."

One important place not to cut is retirement saving, said Ric Edelman, author and financial adviser.

"My concern is that someone who gets a 10% pay cut may cancel their 401(k) -- that would be disastrous," Edelman said. "If you are putting away enough for retirement, it doesn't matter how much you are spending as long as you are not creating additional debt."

It can be tough to find excess spending to eliminate. But if a family's income falls 10%, they need to cut expenses 10%, Edelman said.

"There will be some pain. You may have to cancel cable TV. Many families are spending $100 a month or more on cell phone contracts. It may mean eliminating an automobile, or eating out less often," Edelman said. "Don't cancel your insurance so that you can keep watching HBO.

Ruth Mantell is a MarketWatch reporter based in Washington.

Copyrighted, MarketWatch.


Takkan baca aja kawan...komen ler sikit, hehe :)
AbgZan
Alhamdulillah, setelah bertahun-tahun berusaha membanting tulang, memerah keringat, akhirnya, as of last week, berjaya juga menjadi jutawan, alhamdulillah, syukur...rezeki di tangan Tuhan...memang tak pernah kusangka akan jadi jutawan begini...

sejak kecil memang aku telah dididik utk melabur oleh ibu bapaku....dari kecil dah melabur dlm asb...bila dah besar melabur dlm hartanah...beli kereta pon, kereta proton biasa aja...

ianya membuahkan hasil...usahaku tak sia-sia....as of last week, berjaya mengumpul at least 8 juta ...cukup utk melancong makan angin...tercapai jua cita-citaku...










Komen la sikit, beb, hehe :)
AbgZan
Lately, kita lihat kejatuhan ekonomi EUROPE...punca kejatuhan mainly disebabkan oleh masalah kewangan Greece...Sebelum kejatuhan ekonomi Europe ni, US dan UK dah alami terlebih dahulu.....

Persoalannya skrg, adakah Asia pula akan mengalami masalah ekonomi...atau Asia Tenggara? Atau Malaysia?

Kalau dulu, byk pendapat kata Malaysia tak akan hadapi, sbb "ekonomi Malaysia terlalu kuat utk gagal" spt yg tertera dlm news beberapa minggu lepas...Malah Malaysia tak bergantung kepada IMF (International Monetory Fund), malah Malaysia agak independent...

Tetapi, baru-baru ni satu berita yg agak mengejutkan keluar, dan disuarakan oleh Tun Mahathir, bahawa "Malaysia Mungkin Berdepa Kemelesetan Ekonomi Berganda"....siapa tak kenal Tun, beliau amat hebat dlm bidang ekonomi....

Okler, kalau nak baca, berikut adalah artikel dipetik dari Utusan...


Malaysia mungkin berdepan kemelesetan ekonomi berganda


KUALA LUMPUR 8 Julai - Malaysia kemungkinan berdepan dengan

kemelesetan ekonomi berganda sekiranya keadaan ini berlaku di
negara-negara Eropah, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau yang baru pulang dari lawatan ke England berkata, bahawa terdapat

tanda-tanda akan berlakunya kemelesetan ekonomi berganda di
negara-negara Eropah dan perkara ini secara tidak lansung akan mempengaruhi keadaan ekonomi negara.

"Saya baru balik (dari England). Di Eropah (kemelesetan ekonomi berganda)

akan berlaku. Kalau jadi di sana, kita pun mungkin berjangkit jugalah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Menandatangani Kontrak antara Iris Corporation Bhd. dan Koperasi Atlet
Malaysia Bhd. di sini hari ini.


Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan ramai ahli

ekonomi dan penganalisis bahawa akan berlaku kemelesetan ekonomi global berganda pada separuh kedua tahun ini
dan sama ada ekonomi Malaysia akan menerima nasib yang sama.


Walau pun pihak kerajaan telah menyediakan pelbagai pelan ekonomi dan
langkah-langkah yang progresif termasuk Model Baru Ekonomi (MBE), beliau berkata, adalah sukar untuk meramalkan apa yang akan berlaku pada masa depan kerana apa juga yang berlaku di luar negara, tempiasnya akan terkena juga pada Malaysia.

"Kerajaan telah melakukan pelbagai langkah tetapi kita tak boleh meramalkan (apa yang akan berlaku pada masa akan datang) kerana apa yang berlaku
di luar turut mempengaruhi kita," katanya. -
Bernama


Komen ler kalau ada apa2 mau komen ok :)
AbgZan
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Lama betul tak update blog...busy sikit la kawan2...harap u all pembaca setia dapat bersabar...

Anyway, baru-baru ni, aku menceburkan diri dalam satu bidang baru...bidang naik kuda, hehe...nak jadi equestrian ni, hehe...bawak satu family....enjoy the pics below...

Ni antara kuda yg ada....tengah menunggu utk ditunggang...

Ni semua antara kuda yang boleh anda pilih..macam2 nama ada...

E'eh Fawwaz pon nak pilih naik kuda ke...kecik2 pon nak naik kuda ka...


Ada rupanya kuda kecik...tengah makanke apa tu? khusyuk nampak, aku nak amik gambar, tak perasan pon....



Okla, biar aku amik gambar jugak...nak jugak posing depan camera dgn kuda, kuda kecik pon jadik la...

Alahai, sengeh nampak...siap bertopi tu, nak naik kuda ke? boleh ke naik kuda ni?



AIk, tak sabar nampak, sampai nak panjat pagar ni....


Alahai, dapat tunggang pagar pon jadik lar...serupa jer kot macam tunggang kuda.


E'eh, Fahmi pon nak naik kuda jugak? tgk Abang Fawwaz dia hebat tunggang kuda...kot yer pon, satu topi dah ler...


"Salah tu Dek, camni cara pakai topinyer..." Chewah, Fawwaz nak ajar adeknyer konon...hehe


"Bila la agaknya turn aku ni.." kata Fawwaz dalam hati..."aku masuk aja kang..."

" yea yea...apat ugak nek hosh..." kata Fawwaz yang bermaksud "yea ha, dapat jugak naik kuda"


Sebelum balik sempat bantai jap "bungee jumping bersam anak2...nasib baik tak koyak...next time, bantai memanah pulak kat tepi tu, ahaks....

Bagi la komen sikit kawan2...hehe