AbgZan
Ok berbalik kpd cerita lepas. Adakah skrg waktu terbaik utk beli emas?

Skrg ni, harga emas is moving in the range of USD1525 to 1800 per ounce. From the short term trend, it looks like it is moving downward.. kalau long term, masih menaik... tapi utk sambung naik price kena break USD2000 price barrier dulu, baru dia boleh pergi ke paras USD3000 per ounce.. tapi not in the near term i supposed...

Utk medium term, sy rasa there is more downside to go...skrg ni harga abour USD1650 per ounce... sy rasa dlm 2 minggu ni dia akan retest USD1525 barrier... dan sy yakin support tersebut akan broken, dan menuju ke paras USD1300 - 1400.. siapa berani, itu harga terbaik utk nak accumulate more golds. Siapa tak berani tunggu ia turun lagi ke paras USD1200, baru beli...

Kalau saya, memandangkan tiada siapa dapat guess dgn tepat, dan tiada siapa tahu what is going to happpen in the future, better beli sikit2.. dgn kaedah DCA (dollar cost averaging).. Antara kaedah boleh buat adalah, spend 1/3 dpt money allocation utk beli pada harga USD1530... kalau dia turun lagi ke paras USD 1300 -1400, spend lagi 1/3... dia turun lagi USD1200, beli lagi another 1/3... average jadi le about USD1350...kira okler tu... tapi persoalannya kenapa nak kena beli sikit2...napa tak tunggu aja dia turun ke paras USD1200?

Jawapannya mudah jer, sbb nobody knows where is bottom... buatnya kita dok tunggu, last2 dia tunggu ke paras USD1201 dan tak cecah USD1200 pon... dan kita dah ready dgn wang yg banyak ni... last2, price tak cecah 1200 dan terus naik mendadak ke 1900-2000...tak ke berguling ketensenan nanti, hehe...

Tapi apa pon... selain daripada emas, sy lebih berminat dgn silver... nanti ada masa sy smbg citer yer :)
AbgZan
Just nak share, aritu Speedy video yang jual cd dvd ada buat sales...discount gila2 punya.. ada jual cd , dvd, etc pada harga amat murah... contohnya, CD movie dan CD kartun pada harga RM1 sekeping... DVD pada harga RM2 sekeping... dan diorang ada jual key chain mcm keychain naruto, keychain angry birds, dan lain2 pada harga RM1 satu.. patung mcm dlm gambar tu pulak, tak pasti plak patung apa namanya, RM3 aja satu..botol air tu pon, RM3 sebotol..tempat sangkut CD dlm kereta RM3 jugak.... dan lain2...last2 beli semua dlm pic tu (termasuk 20 keping CD) hanya pada harga about RM50 camtu...

Hari tu ingat nak share kat blog ni, tapi tak sempat pulak... sibuk dgn mcm2 hal...:)

Selain tu, ada jugak beli MP3 player ke apa ntah, cucuk kat tempat puntung rokok tu, boleh main lagu daripada thum drive, dia transmit frequency kpd radio dlm kereta...murah jer RM10 jer.. yg tu bukan beli dr Speedy, tapi dari sebuuah kedai dlm Alam Sentral... dlm Alam Sentral ni mcm2 boleh dpt murah, termasuk handphone dan laptop... sbb tu i rajin pi sana kalau nak carik brg2 electronik, hehe...



AbgZan
For the past 6 months, kita tgk harga emas bergerak dlm range USD 1525 - 1800 per ounce...

Drpd Nov 2008, harga time tu merudum ke paras USD680 per ounce... siapa yg beli time tu memang tersenyum :) hehehe.... kalau dlm RM, harga time tu about RM78 per gram (emas 999, atau emas 10 org panggil)....

By the way, all the price yg i mentioned here, i am not referring to the price of Poh Kong / Tomei / Habib Jewels punya price emas 916 yer... so harap u all tak keliru... sbb harga 916 memang different dgn harga emas sepuluh atau emas jongkong yang bank jual, atau certain2 kedai jual.. harga emas 916, kedai susah nak turunkan harga walaupon harga emas semasa dah merudum... tapi kalau harga emas semasa naik, laju aja kedai2 tersebut naikkan harga... hanya kedai2 tertentu saja kadang2 yang berani turunkan harga banyak.... yg itu nanti ler sy citer, kedai mana yg bes kalau nak beli emas...

Ok, sambung balik...selepas harga bottom pada Nov 2008 aritu, time tu sy duduk call Maybank semua cawangan di Lembah Klang utk beli emas kijang, tapi semua claim stok takde...tak tau betul ke tak, hampeh betul, hehe.. kadang2 nak deal dgn bank ni payah jugak...better deal dgn kedai atau distributor lain... Selepas harga bottom pada USD680.... harga mula naik pada paras USD1100 - 1200..lepas tu, tak lama lepas tu, ada berita kata negara China nak kumpul emas.. time tu sy ada ler citer kat kwn2 dan family, utk beli lg emas kalau nak, sbb ia mgkin akan naik lagi ke paras USD1400..tapi tak ramai yg berani..tak lama pastu emas mula naik sampai ke paras almost USD2000 per ounce... dan time tu, adalah waktu terbaik utk jual... sbb memang itu la paras peak...

dan skrg range nya adalah spt disebbutkan tadi, USD 1525 - 1800 per ounce... kalau dlm RM per gram, abour RM160 - 185 per gram...

So adakah sekarang waktu terbaik utk beli?

Nanti i sambung yer, penat pulak menaip... nantikan episode seterunsya...
AbgZan
Just nak share dgn u all... RUmah2 mahal di US... jeles pulak tgk.... bila ler agaknya dpt beli rumah camni... rumah banglo RM900k pon belom mampu nak beli...

----------------------------------------------------
America's Most Expensive Homes (credit to CNBC)

These are the year's most expensive homes on the market as provided by Trulia.com. They're not necessarily massive; some of them are spacious New York penthouses without enough square footage to even qualify as a mansion.




We'll start with the number 10 home, a penthouse priced at $60 million, and work up to the most expensive mansion of the year. What features are included in such dearly priced homes? One of them has a 24 karat-gold-lined swimming pool. Another is on 90 acres of untouched California land. One was designed by an award-winning architect; another employed master craftsmen to install custom features.

Read ahead to see them all.
Fleur De Lys

Price: $125 million
Location: Los Angeles
Bedrooms: 12
Bathrooms: 15
Square footage: 35,046

Coming in at the No. 1 is the mansion called Fleur de Lys in the Holmbly Hills section of Bel-Air. The enormous mansion built by David Saperstein, and now belonging to his ex-wife, Suzanne, has been on and off the market since 2007. The pair divorced soon after the mansion was completed, so this estate has hardly even been lived in. Listed among the estate's possible interested buyers was Petra Ecclestone, but it was off the market until the day she bought the Spelling Manor in the same neighborhood, after which Fleur de Lys relisted. The house takes normal mansion amenities and supersizes them, so the garage houses nine cars and the screening room seats 50.


Ocean Drive Mansion

Price: $100 million
Location: Miami Beach, Fla.
Bedrooms: 10
Bathrooms: 11
Square footage: 23,462

Following a $25 million price drop, this Ocean Drive mansion is practically a bargain. Well—except that it still costs $100 million. Built in 1930, this house is replete with hand-painted frescoes and an observatory. It would be difficult to find a more over-the-top feature, though than the courtyard's 54-foot mosaic-tiled 24-karat gold lined pool.


City Spire Penthouse

Price: $100 million
Location: New York
Bedrooms: 6
Bathrooms: 9
Square footage: 8,000

This Midtown penthouse sits more than 70 stories up atop the City Spire condominium, with views of Central Park and the rivers. It was designed by Juan Pablo Molyneux, a member of Architectural Digest's AD100. Visitors to this three-story property enter through a formal foyer with an inlaid marble floor, columns, closets and a powder room. A mahogany staircase connects the first and second floors. There's also a private internal elevator serving each floor. The grand master bedroom suite features green marble and mahogany in the bath, as well as a steam shower. Wrap around terraces bring the total indoor-outdoor square footage to 11,000. A staff or guest apartment has a private entrance, which shares the floor with a wine cellar.


Sherry Netherland Penthouse

Price: $95 million
Location: New York
Bedrooms: 7
Bathrooms: 8
Square footage: N/A

This is a full-floor, 15-room residence in the circa-1927 Midtown skyscraper Sherry Netherland, a luxury hotel. Five rooms and an approximately 600-square-foot western terrace overlook Central Park, and there are terraces looking south and north. As part of the Sherry Netherland, residents of this apartment will enjoy daily housekeeping and turndown service, as well as access to the fitness center, concierge staff, valet parking and room service provided by Harry Cipriani Restaurant.


Old Growth Acreage

Price: $85 million
Location: Woodside, Calif.
Bedrooms: 9
Bathrooms: 8 full, 1 partial
Square footage: 9,000

The hefty price tag on this estate, which has never before hit the market, may be less attributable to the circa-1941 house itself and more owing to the three parcels of land making up 91 acres of beautiful property. Old growth oaks, open meadows, and bordered by Huddart Park, the painting-like grounds also include a gate house, a caretaker's cottage and a school.
Labels: , 0 comments | edit post
AbgZan
Happy holiday semua,
Harap kepada semua yg bercuti dapat memanfaatkan sepenuhnya masa yang ada. Kepada yang tak bercuti, selamat bekerja... Sy tahu mesti ada yg terpaksa bekerja walaupon public holiday, samada bos tak kasi cuti, atau office anda tak beri cuti, atau pon anda sendiri yang apply utk kerja masa public holiday sbb dpt triple payment, hehe...

Anyway, saya nak kongsi sikit ttg limit ASB. Berapa agaknya limit saving? Kebanyakannya yang diketahui ramai, limit adalah RM200k. Ada pulak teori yang kata, limit boleh dinaikkan kepada paras RM400k, atas permohonan daripada PNB. Tapi teori ni saya rasa tidak betul sbb saya ada tanya sendiri dgn PNB, PNB kata bukan begitu.

Limit yang betul adalah RM200k seorang. Akan tetapi limit tu akan naik setiap tahun, setiap kali bertambahnya dividen. Bermula daripada tahun pertama kita bukak akaun ASB. Contoh, katakanlah anda ada saving RM2k saja pun...

Tahun pertama: RM200k
Tahun kedua dpt dividen RM150 (2k x 7.5%=RM150) --> limit baru = 200,000+150 = RM200,150
Tahun ketiga saving anda ada lebih sikit, RM10k misalnya (dpt 7.5%, dpt ler RM750)---> limit baru RM200,150 + RM750 = RM200,900
Tahun keempat anda dpt bonus dr syarikat, so saving dah jadi RM100,000 (dividen RM7,500) --> limit baru akan jadi RM208,400 ...

Dan begitulah seterusnya, limit anda akan bertambah2, the same amount dividen anda dpt... Walaupun saving anda tak cecah RM200k lagi pon.... So, kalau anda duit nak masuk ASB atau nak buat ASB loan ke, anda nak fullkan akaun ASB anda, perlu diingatkan limit anda BUKAN LAGI RM200k, tetapi telah exceed that amount...

Anda bole kira sendiri berapa limit baru anda = RM200k + (dividen anda dpt setiap tahun) ... ataupon nak senang lagi, pergi PNB diorg leh cekkan :)

Hope this helps :)
AbgZan
Alhamdulillah,
ASB baru aja announced smlm, dengan dividen 7.75%. Bonus pula sebanyak 1.5%. Secara jujur, saya tak galakkan untuk kita campurkan terus 7.75 + 1.5 = 9.25%. Sebab, 1.5% bonus tu dikira untuk 10 tahun baki dalam simpanan. Kalau average 10 tahun kita lebih daripada saving sekarang, mungkin in favor utk kita... tapi kalau average jauh lebih rendah, 1.5% tu kira macam nothing...

Contohnya, kalau 10 thn lepas kita ada RM0, 9 thn lepas kita ada RM0, 8 thn lepas ada RM100, 7 thn lepas RM500, bla bla bla....thn lepas ada RM100k, dan tahun ni ada RM120k... cuba kira berapa average saving kita utk 10 thn...? darab dgn 1.5%... kira punya kira hanya about 0.1% aja kot, hehe...

Tapi sebaliknya kalau mereka yg dulu ada RM100k, pastu skrg dah tingal RM0, mgkin dah dikeluarkan utk buat bisnes atau education anak dan sebagainya. BONUS tu positive utk mereka....walaupon skrg saving zero pon...

Apa pon, dividen agak banyak...alhamdulillah...

----------------------

ASB: Tertinggi dalam 5 tahun (sumber: utusan)

 KUALA LUMPUR 21 Dis. - Permodalan Nasional Bhd. (PNB) hari ini mengumumkan pengagihan pendapatan Amanah Saham Bumiputera (ASB) sebanyak 7.75 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012.

Agihan pendapatan itu meningkat 0.10 sen seunit berbanding 7.65 sen seunit yang dibayar tahun lalu.
Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, kadar pengagihan itu adalah yang tertinggi bagi tempoh lima tahun iaitu sejak 2008 dan bakal memberi manfaat kepada 7.82 juta pelabur yang melanggan 110.2 bilion unit ASB.

Katanya, pengagihan pendapatan tersebut membabitkan pembayaran sebanyak RM8.13 bilion, peningkatan sebanyak 17.5 peratus berbanding RM6.92 bilion yang dibayar pada 2011.
AbgZan
Salam all,

Nak promote sikit...Ada sesiapa berminat pergi Seminar tak? free jer... kat UiTM Shah Alam (iLQAM hall, Faculty of Business Mngmnet). Sabtu 24 Nov, 2-6pm. Ada byk hadiah cabutan bertuah: GPS, hampers, thumbdrive, spa massage. Goodies pon akan diberi...

Seminar ttg Global Business Issues..kpd yg berminat dgn issue2 bisnes semasa...

1) Speaker 1 – En Megat Shah Rizal
    Emery Oleochemical (M) Sdn Bhd
2) Speaker 2 -  Y.Bhg Dato’ Dzulkifli Mahmud
    Matrade
3) Speaker 3 - Y.Bhg Dato’ Mokhzani Tun Mahathir
    Sapura Kencana Petroleum

Semua dijemput hadir :)
AbgZan
Assalamualaikum dan selamat pagi,

Sekarang yang pastinya, kepada mak bapak budak, for sure poket dah kering sbab banyak dah hulur duit raya kepada sanak saudara....

Jadi bagaimana nak kasikan poket tebal balik? nak korek kat mana?

Cara yang senang adalah, korek dari Bank Persatuan...kepada mereka yang tak tau lagi, Bank Persatuan dah mula agih dividen, tetapi kurang memuaskan kepada sesetegah pihak, iaitu hanya about 6% sahaja....kalau tak silap Bank Persatuan tak announce secara public, walllahu'alam, kalau saya ssalah tolong tunjukkan ya....tetapi anda dah bole keluarkan dah, sbb saya sendiri telah keluarkan last week...nanti bank persatuan akan offer untuk bukak savings dengan diorang jugak, supaya senang untuk diorang  masukkan dividen kelak...

Maaf sbb tak sempat bg tau awal...

Ok selamat mencuba!
AbgZan
Sempena hari yang mulia ini, saya yang telah lama menyepi ingin menaip Selamat Hari Raya semua, dan maaf zahir dan batin... jemputlah datang ke rumah saya pada hari Raya yang pertama, jika ada kelapangan...

Di sini juga saya ingin menasihatkan supaya tidak membawa kereta secara gila-gila, jangan potong line tanpa signal, dan jangan bawak laju sgt...

Sbb apa jgn laju sangat:
1) berbahaya utk diri sendiri, anytg can happen
2) berbahaya utk orang lain jugak
3) ada byk speed trap yang fully automate, iaitu tak pakai org dah....sambung baca kalau berminat...hehe

---------------------------------------------------

Kongsi ler dengan kawan2 anda semua ya...


Now that we don't see policemen armed with speed-cameras under the central support of overhead bridges that often, it is ever more important to know that they have resorted to a more subtle form of 'capture'.  Not that I place more importance on 'speed' than 'recklessness', I feel it is good to know where traps  are set :)   http://3.bp.blogspot.com/_zEX0VniJJbA/SNrlGidIzoI/AAAAAAAAASQ/bmzapQ5Cipk/s400/2761891494_0f7e479f3f.jpg  http://3.bp.blogspot.com/_zEX0VniJJbA/SNrlGWgt4zI/AAAAAAAAASA/VMt-I0nPRvc/s400/Elite_90KM_Speed_Trap_3.jpghttp://4.bp.blogspot.com/_zEX0VniJJbA/SNrlGrOFzoI/AAAAAAAAASI/kWxd8nx-Mok/s400/Elite_90KM_Speed_Trap_4.jpgPLUS North Bound (ke Utara)
*Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
*Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
*Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
*Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
*Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
*Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.

PLUS South Bound (ke Selatan)

*Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
*Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
*Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
*Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!

*Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
*About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
*At 296.5km and 297km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
*At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
*On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
*After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
*Behind the right hand crash barrier at 198.4km.

Elite Central Link East/North Bound

*On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h  zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Central Link West/South Bound

*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
*After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover. 90km/h

NKVE East/North Bound

*300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
*Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
*Below bridge at Damansara Junction, 17.5km


NKVE West/South Bound

*Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!
*From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
*From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
*Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
*Below railway bridge at 11.2km
*Under the bridge at Shah Alam junction.

Kesas East Bound

*Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

Kesas West Bound

*At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala Lumpur City
*Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.

Klang

*Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!


East Coast

*Road sign at Karak highway is inadequate especially at Y junction; if you are unfamilar, go  slow.
*East bound, downhill run after Raub junction.
*Maran, 60km/h zone.
*Paya Bungor, 70km/h zone.

SPEED TRAPS IN JOHORSouth Bound

*Tangkak junction.
*Under the bridge after Yong Peng

North junction

*at 97.3km.
*Ayer Hitam junction.
*Sedenak junction.

SPEED TRAPS IN PERLIS, KEDAH AND PENANG
North Bound

*Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
*Before Perwaja Steel.
*Sg Petani junction.
*Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
* Penang Bridge at island end.Speed limit 80km/h.

South Bound

* Penang Bridge island end. Speed limit 80km/h.
*About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.

SPEED TRAPS IN PERAK

North Bound
*Under the bridge at 197.1km and 198.8km, after Kamunting Junction.
*Under the bridge at 204.3km, after Kamunting Junction.
*Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
*Under the bridge at 214.8km, before Kamunting junction.
*Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
*Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
*Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
*Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
*Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
*Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
*Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
*Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

South Bound

*Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
*Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsar junction.
*Under the sign post at 296.1km, before Gopeng Junction.
*Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
*Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 372.6km, at Slim River junction.


AbgZan

Mittal bilionair terkaya Britain


E-mel ArtikelCetak ArtikelTanda ArtikelBesarkan Saiz TeksKecilkan Saiz TeksKomen Artikel

LONDON: Jumlah orang terkaya di Britain mencatat rekod tertinggi pada 2011 walaupun negara itu mengalami kemelesetan ekonomi.
Menurut Senarai Orang Terkaya Sunday Times, jumlah harta 1,000 orang terkaya di Britain meningkat 4.7 peratus menjadi �414.26 bilion (RM2,053 bilion) ketika kadar pengangguran dan kekangan bajet kerajaan dilakukan.

Rekod tertinggi pernah dicatatkan sebelum ini ialah �412.85 bilion (RM2,046 bilion), pada 2008.

Jumlah bilionair juga mencatat rekod tertinggi menjadi 77 orang.

Berdasarkan senarai tahunan dikeluarkan Sunday Times itu, ahli perniagaan besi kelahiran India, Lakshmi Mittal, berada di tempat pertama untuk kali ke lapan, walaupun nilai hartanya merosot 27 peratus kepada �12.7 bilion (RM62.9 bilion) akibat kejatuhan nilai saham syarikat utamanya, ArcelorMittal.

Tempat kedua ialah bilionair logam dan perlombongan kelahiran Uzbekistan, Alisher Usmanov, dengan nilai harta �12.3 bilion (RM60.9 bilion).


Pemilik Chelsea, Roman Abramovitch, di tempat ketiga dengan nilai harta �9.5 bilion (RM47.1 bilion). - AFP
AbgZan
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Memang amat lama tak update blog...alasan yang sama aja....sibuk dgn MBA yg mcm2 assignment, dan sibuk dgn kerja...takda alasan lain pon....

Anyway, seperti biasa, saya nak hebah2kan, kepada pembeli2 barang2 diskaun dan barang2 murah, yang berminat utk beli makanan-makanan murah seperti Milo, Maggi, Nescafe, Susu Dutch lady, omega dan sebagainya dgn harga super murah....

Bila???

Esok, Sabtu, 7 pagi - 2 ptg...

Di mana?

Nestle Manufacturing (Malaysia) Sdn. Bhd.
Gate 4, Jalan Playar 15/1,40000 Shah Alam,
Selangor

Berapa harga?

Boleh rujuk di bawah ya....



RM3 sebungkus

RM4



  RM5


RM10 sebungkus 1.6kg (kat luar RM20+)

RM1 sebungkus

Dan lain2...ada cabutan bertuah juga.... kalau berminat datang ler...tapi kena cepat la kot, kalau tak for sure habis punya...hehe...



Wassalaam...
AbgZan
Salam all,

Nampaknya, harga minyak dah mula turun balik, Crude Oil price skrg USD85.37 per barrel...Harga minyak skrg ni bergerak dlm range USD80-USD100...Harga yang boleh dikatakan rendah....Jadi tidak hairanlah kenapa kerajaan turunkan harga RON97 10 sen daripada Rm2.90 kepada RM2.80 seliter berkuatkuasa hari ini (rujuk artikel yang dipetik dari Utusan di bawah....

Tapi tu untuk RON 97 aja...saya rasa RON95 pon patut diturunkan...mungkin tak lama lagi..
_________________________________________

RON97 turun 10 sen

KUALA LUMPUR 6 Jun - Harga petrol RON97 diturunkan sebanyak 10 sen seliter bermula esok.
Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, keputusan menurunkan harga tersebut adalah ekoran purata harga minyak di pasaran bagi bulan lalu telah menurun.
Sehubungan itu, katanya, kerajaan bersetuju untuk mengurangkan harga runcit petrol RON97 berkuat kuasa esok.
"Harga runcit petrol RON97 pada dasarnya ditetapkan secara 'urus apungan' iaitu harga bulanan berubah mengikut harga pasaran.
"Dengan penurunan ini, harga bahan api itu menjadi RM2.80 seliter berbanding RM2.90 seliter sebelum ini," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Kali terakhir harga bahan api tersebut dinaikkan adalah pada 4 April lalu iaitu sebanyak 10 sen seliter.
Labels: , 0 comments | edit post
AbgZan
Interesting to know... just utk tambah knowledge , kpd sesiapa yg berminat nak beli saham FB..
-----------------------------------------------

Don’t have time to wade through hundreds of pages of the Facebook registration statement?
Don’t worry. We here at CNBC did it for you.

Here’s our quick cheat sheet to Facebook’s IPO document.


Revenue:

  • 2011: $3.7 billion revenue, up 88% YoY

  • 4Q11: $1.1 billion revenue, up 55% YoY, up 19% QoQ OPERATING INCOME is discussed on P. 9 or 40, 55

  • 2011: $1.8 billion operating income, up 70% YoY

  • 4Q11: $548 million operating income, up 25% YoY, up 32% QoQ

  • 2011: $1 billion net income, up 65% YoY

  • 4Q11: $302 million net income, up 20% YoY, up 32% QoQ

Growth/ Engagement

Monthly Average Use (MAU) and Daily Average Use (DAU) are how they classify the size of their user base, and measure how engaged their user base is

  • MAUs à A measure of the size of our global active user community. 845 million MAUs, on 12/31/2011 – up 39% YoY
  • DAUs, and DAUs as a percentage of MAUs à Measures of user engagement. 483 million DAUs on 12/31/11 – up 48% YoY DAUs as a percentage of MAUs increased from 54% in December 2010 to 57% in December 2011.

Advertising Revenue

  • 2011 vs. 2010: “Advertising revenue grew due to a 42% increase in the number of ads delivered and an 18% increase in the average price per ad delivered.

First Time Disclosures

  • As of December 31, 2011, there were more than 37 million Pages with ten or more Likes.

  • We had 483 million daily active users (DAUs) on average in December 2011, an increase of 48% as compared to 327 million DAUs in December 2010.

  • 2.7 billion likes & comments per day Zuck’s letter on page 69 on paper – 74 in pdf-view.

Highlights:

  • There is a huge need and a huge opportunity to get everyone in the world connected, to give everyone a voice and to help transform society for the future.

  • The scale of the technology and infrastructure that must be built is unprecedented, and we believe this is the most important problem we can focus on.

  • Most great people care primarily about building and being a part of great things, but they also want to make money. Through the process of building a team — and also building a developer community, advertising market

  • And investor base — I’ve developed a deep appreciation for how building a strong company with a strong economic engine and strong growth can be the best way to align many people to solve important problems.

  • Simply put: we don’t build services to make money; we make money to build better services.

  • We think a more open and connected world will help create a stronger economy with more authentic businesses that build better products and services. As people share more, they have access to more opinions from the people they trust about the products and services they use. This makes it easier to discover the best products and improve the quality and efficiency of their lives.
AbgZan
Facebook IPO...menarik jugak ni...interesting to know...

Facebook is set to raise the roof off Wall Street with its upcoming initial public offering, which has a target valuation on the social-media giant as high as $110 billion.
To see where Facebook's IPO stands now, here are some questions and answers.
When will the IPO take place?
Latest reports have it as May 18, with the road show taking place May 7 and starting at Morgan Stanley.
Some dates mentioned for the IPO were in late May or early June. The reason there could have been delays for the IPO was because of Facebook's $1 billion acquisition of Instagram and its deal with Microsoft (MSFT - News) (see below).
The Securities and Exchange Commission has to okay the Instagram buy-as well as the Microsoft patent deal- and while both are expected to be approved, there could be some unforeseen complications.
Facebook is still waiting for the official SEC okay but people close to the matter say the company wants to get on with marketing the IPO.
For the record, Facebook filed for its IPO on Feb. 1, 2012.

Why did Facebook buy Instagram before the IPO?
Many analysts believe the move was simply to increase the IPO value of Facebook.
But the deal may have been the sole brainchild of CEO Mark Zuckerberg according to some reports. He evidently informed the Facebook board of directors of the deal after he concluded the negotiations. The board's approval of the deal was described as largely "symbolic."
Instagram is a free photo sharing program launched in 2010 that allows users to take a photo, apply a digital filter to it, and then share it on a variety of social networking services.
Why did Facebook make a deal with Microsoft on patents?
Facebook is buying a portion of patents from Microsoft for $550 million in cash-patents which Microsoft recently acquired from AOL.
This was mostly a preemptive move, rather than an attempt to create even more IPO value. Silicon Valley patent wars are heating up and Facebook wants to protect itself against some potentially very pricey litigation after the IPO. Along with the Instagram deal, the SEC has to look into this move as well.
How much will shares of Facebook cost?
Recent transactions on the private market put estimates of the price of a single Facebook share at between $38 and $40.
What exchange is Facebook going to list on?
Facebook has chosen the Nasdaq over the New York Stock Exchange. The NYSE is widely seen as the home of the traditional "blue chip" company, while the Nasdaq's reputation is more associated with Silicon Valley - and more to Facebook's image.
Who is handling the IPO for Facebook?
Some 31 banks are advising on the deal, but the main players are Morgan Stanley (MS - News), JPMorgan (JPM - News), Goldman Sachs (GS - News), Bank of America (BAC - News), Barclays and Allen & Company.
How much money is Facebook expected to raise with the IPO?
At least $5 billion, according to most analysts' estimates. That would make it the largest Internet-related IPO on record.
When can investors jump in to buy Facebook stock?
The moment the stock debuts on the Nasdaq.
However, many market experts say that the problem with immediately jumping into an IPO is that insiders, such as hedge fund managers, are buying up shares that push up the price.
Normal traders are advised to wait for a couple of days for the stock price to settle back down.
The General Motors (GM - News) IPO of two years ago is cited as a recent example of seeing a stock price initially go up $6 or $7 higher than the IPO the first day, and then settle back down a day or two later.
Here's a quick look at a couple of recent IPOs and how their stocks have fared:
Yelp-developer of online games, first day (YELP - News) of trading on March 2, 2012:
  • Pricing: $15 per share
  • First-day's close: $24.58, up 64 percent from IPO price
  • Trading range since IPO: $19.36 to $31.96
Zynga - developer of online games, first day (ZNGA - News)of trading on Dec. 16, 2011:
  • Pricing: $10 per share
  • First-day close: $9.50, down 5 percent from IPO price
  • Trading range since IPO: $7.97 to $15.91
How big and profitable is Facebook?
In a word-big and profitable (wait, that's two).
Facebook generated $1.06 billion in revenue during the first quarter of 2012, according to an updated filing for the social network's IPO. (The updated filing is part of the IPO process when a company goes public.) That $1 billion is up from $731 million a year earlier.
A 'negative' for Facebook from the filling shows that while revenue was up 45 percent from 2011, it was down 6 percent quarter over quarter and was still weak compared to analysts' estimates of $1.3 billion.
This is the first time in at least three years that Facebook's revenue is lower versus prior quarter. But it's obviously still a lot of money to make.
The eight-year-old firm has more than 901 million members, and nearly half a billion people around the world log into Facebook every day, according to the latest statistics.
And more Fortune 500 companies have corporate Facebook pages than Twitter aliases, according to Facebook.
Facebook had total revenues of $3.8 billion in 2011, with an operating profit of $1.5 billion.
What happens legally when a firm like Facebook goes public?
The company falls under the guidelines of the SEC. It's already doing so by applying for an IPO as financial filings like the one mentioned above, have to take place.
After the IPO has taken place, Facebook will have to follow disclosure rules like holdings and transactions of insiders or the officers and directors of the company. It will have to disclose its financial status on a regular basis and come under surveillance by the SEC on its trading practices. And of course - it will have to hold shareholder meetings.
AbgZan
Assalamualaikum dan selamat pagi,

Memang seperti biasa bila dah sibuk dengan kerja dan MBA part time, maka blog ni akan berhabuk seketika...rasa macam byk jer nak post, tapi dengan masa yang terhad dan kepenatan, niat tak kesampaian....hehe...

Anyway just nak update apa yang kitorang sekeluarga buat masa cuti hari tu...ada 2 aktiviti utama...iaitu tgk wayang citer Avengers (bes citer ni, walaupun ada part yang hambar dan boring utk anak2, dlm masa seminggu dah kutip USD180 juta, walaupun belum ditayang di USA)...

Aktiviti satu lagi adalah aktiviti berenang di Pusat Akuatik di Shah Alam (dekat Tesco, sebelah Crown Hotel)...kosnya murah iaitu:

RM1.50 kanak-kanak (hari biasa)
RM2 dewasa (hari biasa)
RM2 kanak2 (cuti umur, weekend)
RM2.50 dewasa (cuti umum, weekend)

Satu benda yang aku tak suka adalah dia limitkan kepada 2 jam suku aja... dan nak masuk kena ikut time... aku yang baru 2-3 pergi tak perasan benda ni, sbb sblm ni tak pernah terkena...tapi hari tu terkena pulak....sampai kul 11pagi, dia suruh tunggu 12 tgh hari baru bole masuk...tensen pulak dah..anak2 dah excited nak mandi, kena tunggu SEJAM!!! rasa nak mengamuk jer... nasib baik anak2 sabar menunggu dan tak menangis, hehe...anyway kepada yang berminat nak pergi, waktunya adalah:

9-11.15 pagi
12-2.15 ptg
3-5.15 ptg
6-8.15mlm

Apa pun tempatnya besar dan berbaloi pergi utk harga yang murah...sesuai kepada mereka yang nak bersantai, atau nak rehat2 bersama keluarga, atau nak belajar berenang, hehe :)
AbgZan
Siapa sini pandai eja English...?

Siapa pernah masuk Spelling Bee , masa sekolah dulu?

Kalau siapa rasa dia pandai English dan suka baca kamus / dictionary, atau selalu main game apa tu, yang susun2 huruf kat atas board, tak ingat apa namanya...

Bole ler try nasib...bole dapat duit, rasa maca senang jer...

Nak tau camna?

Peraduan ni pun ada dlm radio fly.fm (iklan percuma utk fly.fm ni, hehe) ...

Untuk lebih lanjut bukak website ni:

http://www.flyfm.com.my/fly_contest/rhb_nst_sir_2012.html

___________________________________

Do you want to be Malaysia's spelling champion ?

Register yourself at www.flyfm.com.my and wait for our call.
When you get call, be prepared to challenge our 2011 RHB NST Spell it Right champion.
There would be 3 set of questions during each contest segment.

To win, participant need to spell 2 words correctly out of 3 words being asked..
The participant who call out their name first is entitle to answer.
Winner would walk away with RM 100 cash if he/ she wins, else the money will be snowballed to the next contest segment.

So what are you waiting for, register now to be beat the RHB NST Spell it Right 2011 winner.

This is brought to you by RHB and NST.
Participate in the RHB New Straits Times National Spell-It-Right Challenge 2012 Get your entry forms in the New Straits Times today.
For more details, visit www.nst.com.my/SIR or www.rhb.com.my.


Takkan baca aja kawan-kawan, komen ler sikit ok? :)
AbgZan
Salam all,

Harini sy nak kongsi info kpd siapa yang suka buat benda bukan-bukan, berani buat benda-benda paranoid, seperti masuk dalam rumah berhantu, masuk tempat ada banyak tikus, minum air yang tak sedap...kira ala-ala fear factor la kot...

Siapa yang berani buat benda tu semua bole ler bertanding "bid" harga berapa yang kita berani buat, so kalau kita bg harga paling rendah bila ia ditutup setiap hari, maka kita la pemenang utk aktiviti tersebut, dan akan dpt duit tersebut selepas buat PARANOID ACTIVITIES tersebut....

So, camana nak sertai?

Sertai Paranoid Activities anjuran fly.fm dan sponsored by NST (New Straits Times) ...

Untuk lebih lanjut, dengar radio fly.fm (my favorite radio) atau buka website ni utk lebih lanjut:

http://paranoid.flyfm.com.my

Good Luck!
AbgZan

Semalam kerajaan decide untuk kekalkan harga minyam RON 95, dengan menambah subsidi sebanyak extra Rm0.10... itu keputusan yang tepat, kerana jika kerajaan naikkan harga minyak kepada RM2.00 maka natijahnya amat teruk dirasai oleh rakyat....mana taknya, harga minyak naik RM0.10 aja, tapi kedai2 runcit, restoran semua cekik darah dengan menaikkan harga barang, naikkan harga nasi, harga ayam goreng, roti telur dan teh ais, etc....

Memang tak dinafikan harga minyak naik, maka kos transport bertambah, tetapi, kos transport hanya la "FIXED COST" dan bukannya "VARIABLE COST"... tapi apa bole buat, peniaga nak jugak buat duit..

So bg mengelakkan perkara tersebut berlaku, maka gomen decide utk tak naikkan harga buat masa ni...

Akan tetapi, kalau harga minyak dunia kekal naik, adakah gomen akan tetap mengekalkan harga? Sukar utk kita predict...

Apa pun, kerajaan ada bagi hint, akan HAPUSKAN SUBSIDI dalam masa 5 - 7 tahun dari sekarang, secara beransur-ansur...

Baca artikel dari Utusan di bawah

---------------------------------------------

Harga RON95 kekal RM1.90

PUTRAJAYA 27 Mac - Harga petrol RON95 kekal RM1.90 seliter walaupun berlaku kenaikan harga bahan bakar itu di pasaran global ketika ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, harga itu dapat dikekalkan selepas kerajaan menambah subsidi sebanyak 10 sen bagi bulan ini iaitu kepada RM1.03 seliter.

"Langkah ini perlu bagi memastikan rakyat tidak dibebani kesan sampingan berikutan kenaikan harga minyak global.

"Kerajaan masih mengekalkan subsidi itu kerana kita tahu kalau tidak dikekalkan, harga barangan lain termasuk yang tidak ada kaitan dengan minyak akan naik sebab apabila kos pengangkutan meningkat, ia akan dimasukkan dalam harga barangan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas berucap pada Majlis Perhimpunan Bulanan kementeriannya di sini hari ini.


Takkan baca aja kawan2, komen ler sikit ok? :)

AbgZan
Salam all,

Good news kepada pelabur-pelabur Bank Rakyat sekalian... seperti dalam posting saya yang lepas, bonus akan diumum pada 26hb March 2012, dan ianya ternyata tepat, hehe...

Bank Rakyat tadi umu dividen sebanyak 15% dan bonus saham sebanyak 5% bagi tahun kewangan berakhir 2011.

Seperti biasa, keuntungan sebelum cukai selalu menampakkan peningkatan berbanding tahun sebelumnya....

Bank Rakyat untung sebelum cukai dan zakat sebanyak RM2.02bilion bagi tahun kewangan 2011 dan merupakan kenaikan sebanyak 17.6% atau RM301.9 juta berbanding RM1.72 bilion pada tahun sebelumnya.

Mungkin ada orang akan bertanya, bila bole ambik dividen tu? kalau kita lihat dari sebelum2 ni, selalu once diumumkan, kita akan dapat ambil dividen dalam masa seminggu atau dua minggu dari tarikh pengumumam :)

Mungkin ada yg bertanya lagi, apa maksud bonus 5%? Kalau ASB, bonus bermaksud ia diberi utk tempoh 10 tahun kita berada dlm ASB...kalau Bank Rakyat, bonus 5% tu bermaksud, ia tidak diberi dalam bentuk "cash" tetapi accumulated dlm simpanan kita, atau dgn kata lain dia akan reinvest dlm saham kita...so kalau dlm saham bank rakayt kita ada RM10,000, lepas ni ada RM10,500 ler...ianya bertujuan utk retain earnings yang bank rakyat dapat bagi tujuan rolling, etc..

Wallahu'alam...
AbgZan
Salam all,
just nak kongsi info..daripada 22 sampai 25 march 2012 (ahad), ada warehouse / clearance sales.. semuanya sama ada rm3 atau 70%... rambang mata jugak tgk... jersey pon ada yg asal rm100 ++ dpt diskaun 70% diskaun... so kalau sapa yg tgh mencari baju seluar tu berbaloi kalau dtg sini... besar gila factory dia, so jgn risau, tak ler jadi mcm padini punya kes (beratur take turn utk masuk), hehe...


AbgZan
WIFI percuma atau internet percuma, siapa nak? Sudah tentu semua orang nak kan? Termasuk sy sendiri, hehe...

Bagaimana nak dptkan internet percuma? Senang saja, pindah lah ke area Petaling Jaya...sebab tak lama lagi prkhidmatan WIFI akan diberi percuma di bawah projek Perkhidmatan Awam Berintegrasi Selangor (Spins)... Petaling jaya akan menjadi perintis bandar WiFi....

Baca artikel dipetik dari harian metro di bawah utk maklumat lanjut:

----------------------------------------------

Perintis bandar WiFi

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
KEMUDAHAN...penduduk menggunakan peralatan mudah alih melayari Internet menerusi WiFi percuma.
KEMUDAHAN...penduduk menggunakan peralatan mudah alih melayari Internet menerusi WiFi percuma.

PETALING JAYA: Penduduk di bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) kini tidak perlu bimbang mengenai kos perkhidmatan Internet apabila kawasan tempat tinggal mereka dipilih sebagai perintis projek jalur lebar (WiFi) percuma di negeri itu.

Di bawah projek Perkhidmatan Awam Berintegrasi Selangor (Spins), penduduk Selangor khususnya di kawasan Petaling Jaya dijangka menikmati kemudahan itu di lebih 200 lokasi mulai Jun depan.


Pada pelancarannya baru-baru ini, Datuk Bandar, Datuk Mohamad Roslan Sakiman berkata, projek itu bukan saja di kawasan Petaling Jaya, malah turut membabitkan 4,000 lokasi termasuk kawasan terpencil seluruh Selangor yang kebanyakannya didiami golongan kurang berkemampuan mendapatkan perkhidmatan Internet.

sebelum selepas

Foto

MACAM POKOK...tiang WiFi yang dipasang.
Foto

AKSES...Adnan (kiri) melayari Internet menggunakan WiFi percuma.

Beliau berkata, ia dijangka siap secara keseluruhannya pada 2015 dengan menyaksikan Taman Datuk Harun sebagai lokasi perintis bagi projek terbabit yang siap pada 29 Februari lalu.


Tinjauan Metroplus ke Taman Datuk Harun, di sini mendapati orang ramai tidak melepaskan peluang menggunakan kemudahan itu di merata tempat termasuk kedai makan.


Ia membuktikan projek terbabit mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai, malah memudahkan mereka mendapatkan maklumat terkini pada bila-bila masa walau di mana mereka berada.

Bagi penduduk, Adnan Khan Ali Khan, 29, dia gembira dan pada masa sama berbangga apabila kawasan perumahannya dipilih menjadi lokasi pertama pelaksanaan perkhidmatan itu.


Katanya, jika sebelum ini dia perlu membayar untuk mendapatkan perkhidmatan itu, namun melalui pemberian WiFi percuma ternyata mampu mengurangkan kos perbelanjaan bulanan, malah membolehkannya menjalankan urusan harian dengan lebih mudah.

“Oleh kerana saya seorang peniaga, Internet menjadi platform penting kepada saya khususnya dalam membuat pembayaran bil serta mempromosikan produk.


“Justeru, apabila MBPJ melancarkan perkhidmatan mengakses Internet secara percuma, bagi saya ia pendekatan terbaik yang dapat memajukan rakyat di samping meluaskan lagi pengetahuan khusus bagi golongan muda,” katanya ketika ditemui.


Penduduk lain, Muizzuddin Muhamad, 24, berkata, sejak pelancarannya pada 29 Februari lalu, kemudahan WiFi percuma itu terus memberikan perkhidmatan yang baik dengan kelajuan mengakses Internet sangat memuaskan walaupun bilangan pengguna di kawasan itu ramai.


“Saya sangkakan masalah akan timbul apabila ramai orang mengakses Internet pada satu-satu masa apatah lagi kawasan ini penduduknya memang ramai, tertanya kelajuannya tetap sama dan saya cukup berpuas hati.


“Diharapkan kemudahan WiFi ini akan diteruskan kerana ia banyak memberi manfaat kepada penduduk setempat terutama pelajar apabila mereka boleh menggunakan kemudahan teknologi maklumat dengan percuma tanpa membebankan ibu bapa,” katanya.


Syarikat Beta Excelsior Sdn Bhd yang diberi tanggungjawab menguruskan projek berkenaan sudah membina tiang pelbagai guna (Monopoles) untuk menyediakan perkhidmatan ini. Tiang berkenaan boleh berhubung terus dengan pusat kawal selia yang bertempat di ibu pejabat MBPJ. Ini sekali gus boleh membantu Beta Excelsior dan MBPJ memantau sebarang masalah yang bakal berlaku. Alatan penggunaan digunakan adalah peralatan sistem berteknologi terkini yang diperbuat dari Australia. Oleh itu, penggunaan alatan ini mampu meningkatkan tahap teknologi setaraf dengan bandar raya membangun di negara lain.
AbgZan

Saja nak tolong jualkan Tiket Petronas Malaysia Grand Prix 2012 - Grand Stand - Category Topaz, kalau ada yang berminat.. valid for 2 days, 24 March 2012 (Saturday) and 25 March 2012 (Sunday)... bukan saya punya, tapi tolong iklankan jer, hehe...
Siapa berminat bole bg tau berapa harga you sanggup beli...harga asal RM773 each... ada 2 tiket available...based on first come first serve...
AbgZan
Salam all

Saya yakin sure ramai tertunggu-tunggu dividen Bank Rakyat bukan?

Ini terbukti, dengan ramainya pembaca blog saya yang membaca ttg bank rakyat..

Daripada hear say yang saya dpt daripada Bank Rakyat customer service, mereka kata ia akan diumukan pada 26 March 2012... kalau ia benar, maka tinggal kurang dari seminggu saja lagi..

berdebar2 pulak..harap-harap diorang declare 20% ler, atau even more....atau at least 15%, hehe :)
AbgZan

Assalamualaikum all,
Just nak share lagi satu benda yang saya rasa menarik... ada seminar ttg Gold Investment, will writing (wasiat), securities, unit trust etc di Uitm, Shah Alam,... kalau ada masa bole ler datang, hari Sabtu je pon, ...untuk maklumat lanjut tgk di bawah:
AbgZan
I just nak kongsi this information kepada yang berminat, untuk dapatkan ilmu tambahan dalam bidang Accountancy, Business Administration, Marketing, etc, FOR FREE !!! and even get paid RM 500.... wow, bestnya... ikutkan hati nak aja pergi, tapi clash dgn my MBA class ... FULL TIME study bole, part time pon bole... anda bekerja, atau tidak ...dua2 bole... hanya nak ada keazaman aja.... jgn ler lepaskan peluang ni....

Sapa berminat, tinggalkan EMAIL, sy forward borang kena isi pastu past to SEGI.... jgn bimbang saya tak bersangkut paut dgn SEGI, dan sy tak dpt apa2 komisen pon, hanya kongsi info... sy bagi tau ni, sbb sy tau, sure ada yg ingat sy ada dpt habuan, haha...

baca di bawah utk makluman lanjut:

-----------------------------------------

SEGI COLLEGE SUBANG JAYA is offering FREE TRAINING AND JOB
OPPORTUNITIES where you can study for FREE and get PAID monthly.
-This is an initiative and fully funded by the
government
-Allowances upto RM500* monthly for unemployed
and RM200 monthly for employed people
-Lodging provided*
-Arrangement of employment upon completion (for unemployed
candidates)

* Terms and conditions are applied.

_____________________________________________________________________

COURSES AVAILABLE :
AUSTRALASIA EDUCATION & TRAINING SERVICE CERTIFICATION
- Certificate in Business Administration
- Certificate in Marketing
- Certificate in Accounting
- Certificate in Hospitality Management
- Certificate in HealthCare

TERMS AND CONDITION TO BE
PART OF THIS ASET PROGRAM :
- Only Malaysian who is striving to enhance thier
employability
- Employed or non-employed individu
with mininum of Diploma or SKM Level II Qualification
- Retrenched workers
- unemployed graduates

**Applicants must have at least Diploma / SKM
Level 11 Qualification
and maximum age not more than 45 years old.
Schedule Unemployed Graduates : (Full Time ) - Mon to Fri 9am
- 5pmEmployed Graduates : ( Part Time ) Fri 6pm - 9pm (Flexi) , Sat &
Sun 9am - 3 pm
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

There will be an orientation day before the actual class started and its
compulsory to attend if you are interested to take up
this FREE training.


Kindly submit (scan and email /
fax) the TRAINEE APPLICATION FORM (APPENDIX A) to me ASAP to reverse a seat for
you as the places are very limited.


Sophie Ho
Course Counselor
Tel : 03-8600 1888 ext 2037
Fax : 03-8600 1999
Email : pyho@segi.edu.myMobile :
016-445 6533
SEGi COLLEGE Subang Jaya
Persiaran Kewajipan USJ 1,47600 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
AbgZan


I bought all these books for FREE! Used RM150 voucher given by government...got another RM50 left... managed to get more than 30 books,possibly worth more than Rm2k , hehe... interested?

Just go to POPULAR BOOKSTORE, before 18 March 2012....diorang ada discount sampai 90% tu... memang worth it... macam2 buku ada, buku motivasi, buku investment, management, career, komik, etc...tebal2 tapi bila dah discount jadi RM1.50, RM1.90...RM3...

TApi tak pasti apply to all Popular bookstores, atau hanya POPULAR di Summit, USJ...
AbgZan
Mungkin sudah takdir, atau mungkin ada rezeki saya yang kurang berkat, saya telah mengalami accident siang tadi. Nasib baik tak melibatkan kereta lain, tetapi terbabas sampai naik ke bahu jalan (setinggi hampir 1 kaki)... kebetulan siang tadi hujan, jalan agak licin... masa nak belok ke kiri, drift terlebih pulak, walaupun sudah brek tekan habis, tapi tergelincir...

Saja nak ambil kesempatan ni nak remindkan semua pembaca-pembaca sekalian untuk berhati-hati ketika memandu, especially masa hujan... kalau brek macammana pun, kalau jalan dah licin kereta masih mampu bergerak 10meter ke hadapan....

Jadi kalau drive tu sediakan lah jarak secukupnya dengan kereta depan...dan kalau buat corner tu jgn nak layan drift sgt, hehe....

Remind utk diri sendiri jugak ni :)
Gambar hiasan....
AbgZan
Semalam aku pergi interview kerja, 2 interview sekali gus dalam masa satu hari....penat jugak dibuatnya..

Tak pernah-pernah aku diinterview 2 kali dalam sehari, melainkan oleh syarikat yang sama, iaitu syarikat Schlumberger pada Ogos 2008.... session pertama pada sebelah pagi, session peringkat kedua pada sebelah petang, setelah melepasi peringkat pertama.... tapi aku tak berjaya dapat time tu, frust pon ada, hehe....

Sebenarnya banyak aku diinterview oleh syarikat oil and gas....sebelum Schlumberger, kalau tak silap dalam bulan Julai 2008, aku pergi interview Sapura Crest.... rasa macam boleh dapat, tapi bila dah nak habis tu, aku pergi bagi tahu kat depa, aku ada contractual bond selama setahun (April 2008 - APril 2009....so mungkin disbbkan tu, aku tak dpt Sapcrest....pastu aku balik aja dari interview tu, time nak bukak pintu gate, Petronas call pulak...utk interview following week...
tapi tak dpt....

Tahun berikutnya, iaitu Februari 2009, Petronas panggil interview lagi, bulan April aku dapat panggilan telefon Petronas nak offer aku jawatan contract...excited jugak aku.... tapi tunggu punya tunggu, tak dpt2 letter offer...bila aku call HR, depa kata, Vice President / CFO Petronas tak luluskan.... sbb depa takmo hire contract....sigh...

Lepas tu, senyap selama 2 thn, aku tak minta kerja, rilek...hehe....

Semalam aku interview oleh 2 syarikat Oil and Gas... di sebelah pagi, syarikat pertama head quarters dia kat Shah Alam, tapi interviewnya di KL.... syarikat kedua, di sebelah petang, syarikatnya di Shah Alam.... dan aku duduk Shah Alam... alhamdulillah aku duduk di kawasan yang terletaknya banyak kilang, hehe....

Nak tau apa nama company aku interview semalam? Tak perlu tau kot, sbb baru interview aja pon, belum tentu dapat....kalau ada rezeki dapat ler, insyaAllah.... tapi kalau korang nak tau, nama company tu:

1) Shapa....
2) Pet.... Boi....

Tu nama 2 company aku pergi interview smlm....hari ni ikutkan aku ada satu lagi interview, tapi aku minta postpone, kpd minggu depan... nama company tu : Ne...... (location di Shah Alam)...hehe....

Wish me luck k guys :)

Dapat teka tak? hehe... atau maybe ada yang kerja di sana? hehe...
AbgZan
Baru-baru ni aku ada dengar dalam radio Fly Fm, ada perbincangan tentang pendapatan income banyak yang bergantung kepada rupa...

Seorang DJ ni cakap, dia ada baca kajian mengatakan mereka yang rupa lebih cun, atau lebih cantik, lebih jelita, lebih hensem, pendapatan seumur hidup boleh dapat extra RM200k ke atau USD200k ke macam tu, aku pon ingat2 lupa...

Tapi banyak orang yang call tak setuju, sbb callers ramai cakap, ada kawan yang cun-cun, tapi menganggur pon ada...ia lebih kepada experience diorng cakap...

Pastu ada yang bg contoh pelakon / artis US, spt Oprah Winfrey... atau pelakon dlm citer Spiderman, siapa nama ntah (ayah kepada kawan baik Spiderman) dan byk lagi, diorang kaya jadi artis, tapi tak ensem / cantik mana pon....

Tapi aku ada tau beberapa company yang hire staff tengok rupa jugak... kaalu rupa cun sikit, senang dpt kerja...

Apa pendapat korang? Korang ada komen / experience?
AbgZan
Hari ini, insyaAllah aku, isteri dan anak-anak dijadualkan bertolak ke Kuching, Sarawak pada jam 5.00 petang...

Wah-wah, melancong aja aku sekeluarga, hehe... ingat kaya sgt ke, haha... bulan Januari hari tu dah pergi Medan.... ni pergi Kuching pulak....

Jangan salah sangka, kami bukannya orang kaya... tapi kebetulan last year, kami dapat tiket Air Asia pergi ke Kuching dengan harga yang amat murah....

cuba teka berapa ringgit tiket PERGI BALIK total utk aku, wife dan 2 orang kanak-kanak (5 thn dan 3 thn)?

RM300? RM500? RM250?

Salah...semua salah...

Harganya hanya RM60 total, termasuk minyak, dan tax...kalau harga tak semurah tu, jangan harap aku nak pi Kuching, hehe....

Nak tau apa rahsianya?
AbgZan
Alhamdulillah, setelah sekian lama menunggu, akhirnya sampai jugak surat dari Bank Rakyat siang semalam...

Sebelum ni banyak jugak surat dari Bank Rakyat sampai, ingatkan surat untuk penambahan Syer Saham Bank Rakyat, rupa-rupanya surat loan, etc (yg tak berkaitan dgn penambahan syer)...

Disember 2011, wife aku dapat surat untuk penambahan syer saham bank rakyat, sebanyak RM11k... minggu yang sama, abang sulong aku pon dapat, sebanyak RM7k kalau tak silap... tak lama lepas tu, saudara kembar aku dapat jugak, dlm lingkungan RM10k...

Semua mereka dapat surat tahun lepas... aku duk tunggu tak dapat2 offer letter tu... sampailah siang tadi baru dapat, tu pon dia hantar ke rumah parents aku... parents aku cakap adek aku baru dapat surat, penambahan syer saham sebanyak RM1k....erk...RM1k aja? kesian pulak aku dgr...pastu mak aku cakap, ada surat utk aku jugak... terus aku bagi kebenaran pada mak aku untuk bukak surat, dan mak aku cakap, aku ditawarkan sebanyak RM16k, wow.... alhamdulillah...

Aku ada buat sedikit analisa, bagaimana keputusan dibuat untuk jumlah syer yang ditawarkan... pada mulanya aku kaitkan dengan tarikh berapa lama kita dah queue...(utk makluman aku dah join sejak 2004, dan pada 2005, aku telah queue sebanyak 3 kali, kali pertama dia panggil dlm masa 1 bulan, kali kedua dia panggil dalam masa 3 bulan, kali ke-3 dia tak panggil-panggil sampailah skrg...)

Tetapi dibandingkan dengan adek beradek aku, dan sedara-sedara / kawan2, aku dapati tempoh queue tidak tepat...

Maka hipotesis aku yang seterusnya aku kaitkan jumlah tawaran tu dengan jumlah syer yang kita ada skrg... pon tidak tepat....

Hipotesis yang terakhir aku rasa yang paling tepat... iaitu jumlah syer yang ditawarkan dikaitkan dengan jumlah loan yang kita buat dgn Bank Rakyat skrg... lagi byk loan kita buat dgn Bank Rakyat, lagi banyak tawaran yang diberi... sbb mungkin bank rakyat nak tawarkan kepada mereka yang ada memberi manfaat kepada mereka jugak....

Itu aku rasa ler....

Okler, ada sesiapa di sini sudah dapat surat tawaran penambahan syer saham Bank Rakyat?
AbgZan
Saya nak kongsi kisah yang saya baca di Metro dan Kosmo... saya tak pernah dengar daripada RM50 boleh membiak sampai RM17 juta... kalau dikira, wang tersebut membiak sebanyak 340,000X ganda... wow.... memang perkara sebegini AMAT jarang berlaku...lebih2 lagi apabila ia melibatkan nasib dan judi...

Nak dijadikan citer, seorang mamat ni main judi, masuk RM50 jer, tapi daripada RM50 dia dpt biakkan kepada RM1,400 dan seterusnya RM140,000. Lepas tu, tamak punya pasal, dia main lagi, dapat RM17 juta...wow...

Memang jarang berlaku perkara camni, lebih2 lagi bermain judi... sebab selalunya pusat-pusat judi ni, diorang dah ada sistem diorang yang merugikan pelanggan... tetapi macamana pemain judi ni boleh menang sampai RM17 juta...

Apa pun, apa yang nak dikongsi di sini, bukan nak galakkan kita bermain judi, tetapi nak bagi tahu main judi tu haram... kalau menang pon, duit haram... dan dalam kes mamat yang menang RM17 juta tu, walaupon dia berjaya menang RM17 juta pon, tapi dia tak dapat pon duit tu, malah dikejar Along lagi... tak pasal-pasal... mungkin sbb dia tere sgt kot, hehe...

So, kalau jangan ler main judi, sbb bukan senang nak menang, dan kalau menang pon, bukannya ousat judi tu nak bayar, malah depa marah kat kita ada la, haha....

--------------------------------------------------------

Menang RM17j nyawa terancam

KUALA LUMPUR: Dia mungkin seorang pakar permainan judi komputer apabila menang pertaruhan RM17 juta, namun kemenangan itu bukan saja gagal menjadikannya jutawan, malah nyawanya terancam sehingga memaksa dia mendapatkan perlindungan.

Itu nasib lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Alwi, 35, apabila dia kini diburu serta diancam bunuh anggota kumpulan kongsi gelap selepas tauke pusat siber tempat dia bermain berang dengan tindakannya menuntut wang kemenangan RM17 juta itu.

Alwi berkata, segala-galanya bermula apabila dia bermain satu permainan judi komputer dikenali sebagai ‘Football Fever’ dengan nilai pertaruhan RM50 di sebuah pusat siber di Taiping, hujung bulan lalu.

“Hasil pertaruhan RM50 itu, saya menang RM1,400 dan menggunakan semua wang itu sebagai pertaruhan untuk terus bermain sehingga mengumpulkan RM140, 000 dalam masa kurang setengah jam.


“Walaupun jumlah wang kemenangan itu sudah banyak, tapi saya tak mengambilnya atau istilah yang sering digunakan ‘cuci duit’. Sebaliknya saya gunakan sebagai pertaruhan hingga menang lebih RM17 juta,” katanya.


Sumber: Metro
AbgZan
PENGUMUMAN Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memberi kadar dividen sehingga enam peratus kepada pencarumnya bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011 membuktikan ekonomi negara masih stabil walaupun berlaku krisis ekonomi di luar negara yang dijangka memberi kesan kepada prestasi pelaburan domestik tahun lalu.

Ketua Penyelidikan Runcit Affin Investment Bank, Dr Nazri Khan berkata, kadar yang ditawarkan KWSP adalah reaksi positif walaupun berlaku keadaan ekonomi yang tidak menentu seperti di Amerika Syarikat, China dan negara Eropah lain.

Beliau berkata, kadar inflasi negara yang turut meningkat pada kadar satu peratus kepada tiga peratus tahun ini memperlihatkan pelaburan domestik masih berada di tahap kukuh.

“Penawaran kadar peratus yang tinggi itu mungkin disokong sektor domestik yang masih mampu mengekalkan prestasinya tahun ini walaupun negara dijangka berdepan krisis kredit.

“Ini juga menunjukkan program dilaksanakan kerajaan membantu memperkukuhkan ekonomi dalaman seperti mewujudkan program Transformasi Ekonomi (ETP) yang menyumbang kepada penawaran peratusan terbabit,” katanya ketika dihubungi Bisnes Metro, semalam.

Sementara itu, Bekas Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan berkata, kadar ditawarkan KWSP dilihat masih rendah berbanding dengan badan pelaburan lain ketika ini.

Katanya, sebelum ini, KWSP menawarkan kadar dividen sebanyak 5.8 peratus dan peningkatan hanya 0.2 peratus itu masih dikategorikan kecil dan KWSP perlu melihat bagaimana badan-badan pelaburan lain yang mampu menawarkan kadar dividen lebih tinggi kepada pencarumnya sehingga ada yang mencatatkan 14 peratus.

Sumber: Metro
AbgZan
ROBERT Kuok mengekalkan kedudukannya sebagai orang Malaysia paling kaya, dengan aset bernilai RM45.7 bilion, walaupun kekayaannya susut lapan peratus, diikuti T Ananda Krishnan dan Tan Sri Teh Hong Piow dari Public Bank dengan kekayaan berjumlah RM12.64 bilion, susut satu peratus berbanding sebelumnya.

Menurut laporan Malaysian Business, Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Corporation Bhd mengekalkan kedudukan di tempat keempat manakala di tempat kelima milik usahawan Bumiputera terkaya di Malaysia, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary.


Menurut laporan berkenaan, aset 40 orang paling kaya di Malaysia itu adalah berdasarkan nilai pegangan mereka dalam syarikat senaraian sehingga 20 Januari lalu.

Ananda merapatkan jurang dengan Kuok dengan memiliki kekayaan bernilai RM42.99 bilion, namun ia turun kira-kira enam peratus tahun ini.

Walaupun kekayaannya merosot 10.8 peratus kepada RM11.36 bilion, Lee dari IOI Corporation mengekalkan kedudukan di tempat keempat manakala Syed Mokhtar dari Yayasan Albukhary dengan syarikat utamanya DRB-Hicom Group menambah kekayaannya sebanyak lapan peratus kepada RM9.53 bilion.

Penerbitan itu melaporkan gabungan aset 40 orang paling kaya di Malaysia itu merosot tahun ini akibat krisis kredit dunia serta pasaran ekuiti yang lemah.

Nilai berkenaan secara kolektifnya berjumlah RM193.2 bilion sehingga 20 Januari 2012 susut tujuh peratus berbanding RM206.37 bilion tahun lalu.

Bagaimanapun tahun ini terdapat penambahan tiga jutawan berbanding 27 pada 2011.

Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Malaysia tidak berubah di tempat keenam dengan aset merosot 25 peratus kepada RM8 bilion.

Tan Sri Lim Kok Thay dari Genting Group turun dua anak tangga kepada tempat ketujuh dengan kekayaan bernilai RM7.58 bilion, susut kira-kira 30 peratus.

Ibunya Puan Sri Lee Kim Hua, kembali ke tangga kelapan dengan harta dianggarkan bernilai RM6.58 bilion, merosot 11 peratus.

Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dan jutawan yang menetap di Singapura, Ong Beng Seng, masing-masing mengekalkan kedudukan di tempat kesembilan dan 10.

Aset Tiong dianggarkan bernilai RM6.41 bilion manakala Ong menokok 23 peratus kepada RM4.92 bilion.

Tiga jutawan baru yang menyertai senarai 40 orang paling kaya itu ialah Datuk AK Nathan dari Eversendai Corporation Bhd dan Ngau Boon Keat (Dialog Group Bhd) yang pertama kali tersenarai, manakala Datuk Abdul Hamed Sepawi (Ta Ann Holdings Bhd) kembali selepas empat tahun.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berada pada kedudukan ke-15, dengan aset bernilai RM1.77 bilion.

Sumber: Harian metro
AbgZan
Kesian bila baca kisah ni... jumlah kehilangan yang terlalu banyak...kalau takat RM20k ok lagi....ni RM960,000, hampir RM1 juta tu... sekadar ingin berkongsi ...

---------------------------------------------

Pelaburan RM960,000 jadi ‘abu’

KUALA LUMPUR: Seorang wanita berputih mata apabila RM960,000 (AUD295,000) dilaburkan dalam pelaburan hartanah antarabangsa di Australia lesap apabila dilarikan lelaki menyamar sebagai ‘orang tengah’ skim itu.

Difahamkan, mangsa membuat laporan polis Khamis lalu, tidak menyangka lelaki berusia 29 tahun itu hanya menjadikan dia dan rakan sebagai penyumbang dana bagi pelaburan dibuat lelaki terbabit.


Menurut mangsa dikenali sebagai Marina, 63, dia didatangi lelaki dikenali ‘Leo’ itu ketika pulang ke Malaysia bertemu kenalan rapat.


“Dia datang ke rumah saya dan mengaku eksekutif pemasaran yang mahu mencari pelabur bidang hartanah yang dijangka mampu memberi pulangan lumayan selepas 12 hingga 18 bulan.


“Sebaik mendengar penerangan diberikan Leo, saya bersetuju membuat pelaburan keseluruhan RM814,000 (AUD250,000) kepada lelaki terbabit tanpa mengesyaki niat jahatnya,” katanya kepada Harian Metro, semalam.


Marina berkata, pelaburan pertama dibuat pada 2008 melalui bayaran menggunakan bank draf sebelum suspek menghubunginya dan meminta bayaran tambahan RM146,000 (AUD45,000).


“Saya diberitahu kononnya projek hartanah itu berdepan masalah dan memerlukan suntikan modal tambahan untuk dapat diteruskan sehingga siap sepenuhnya,” katanya.

“Bayaran permulaan dibuat pada 2008, manakala bayaran tambahan sekitar April 2010,” katanya.

Katanya, dua bulan kemudian, Leo memberitahu projek itu sudah tiada potensi menjana keuntungan dan bercadang menghentikan pelaburan dibuat.

“Mendengarkan keputusannya, saya bertanyakan wang pelaburan yang sudah dibayar termasuk keuntungan yang masih belum diterima,” katanya.

Katanya, Leo memberitahu akan memulangkan wang dibayar sebagai modal permulaan bersama keuntungan yang masih belum dilangsaikan.

Katanya, Julai tahun lalu, Leo mengesahkan penarikan diri daripada skim pelaburan itu dan memberitahu modal, keuntungan akan dibayar melalui cek sebelum Oktober 2011.

“Saya mula berasa tertipu dengan permainan Leo apabila dua cek diberikan bernilai RM300,000 dan RM700,000 ditendang sebanyak tiga kali.

“Setiap kali saya menghubungi Leo, dia berjanji memberikan cek baru dan setiap kali itu juga cek i berikan turut ditendang,” katanya.

Sumber: metro



Takkan baca aja kawan2, komen ler sikit, hehe
AbgZan
Adakah anda ada berhutang dengan sesiapa? Hutang anda itu kekal ke, atau bertambah2? kalau bertambah berapa percentkah penambahannnya?

Saya terkejut baca satu artikel ni, tentang seorang warga emas ni, hutangnya naik hampir 100x ganda, daripada asal...iaitu daripada RM28,000 kepada RM2.6 juta....logikkah?

Ini semua gara-gara along...bahaya betul along ni....dari dulu sampai sekarang, walaupun sudah masuk paper byk kali, tapi orang masih mau pinjam dari along....mungkinkah kerana terdesak sgt? atau kerana bank tak luluskan pinjaman? atau salah siapakah? Adakah perlu kerajaan tutup syarikat2 pinjaman wang ni semua? Kerajaan ada hakkah? saya pun kurang pasti...

Ada sesiapa ada pengalaman dengan along tak? mungkin boleh kongsi bersama...hehe :)

---------------------------------------------------------
Hutang RM28,000 jadi RM2.6 juta

KUALA LUMPUR: Seorang warga emas hidup dalam ketakutan selepas menerima ugutan along yang mahu menggantung kepala babi dan menyimbah cat merah di depan rumahnya di Taman Melawati, berikutan kegagalan menyelesaikan hutang sebanyak RM2.6 juta.

Ugutan itu diterima Khamis minggu lalu pada jam 11 pagi selepas mangsa dihubungi along yang meminta menjelaskan tunggakan hutang setiap bulan dengan bayaran RM2,500.


Mangsa, seorang suri rumah berusia 60 tahun, sebelum ini menjadi penjamin kepada 24 rakan yang membuat pinjaman dua tahun lalu dan tidak menyangka along mencarinya untuk menuntut baki hutang.

Sumber polis berkata, mangsa terkejut selepas dimaklumkan dirinya mempunyai hutang RM2.6 juta ekoran tidak melunaskan bayaran pinjaman dibuat sebanyak RM28,000.

Katanya, mangsa hanya menjadi penjamin kepada rakannya yang membuat pinjaman dengan niat mahu membantu, tetapi kini terpaksa menanggung beban selepas along memburu dan mengugutnya.

Sumber: Metro

Takkan baca aja kawan2, komen ler sikit, hehe
AbgZan
Ini satu artikel tentang harga emas...menarik untuk dibaca, kepada peminat2 emas :)

----------------------------------------------------------
Harga emas jangka cecah RM6,000 satu auns

HARGA emas dijangka terus meningkat hingga mencecah harga purata AS$1,975 (RM6,000) bagi satu auns (28.35g) menjelang suku keempat tahun ini berikutan sentimen positif terhadap komoditi itu meskipun ketika situasi ekonomi global berdepan keadaan tidak menentu.

Ketua Pakar Strategi Pelaburan Standard Chartered Bank, Steve Brice berkata, selain emas, harga minyak turut dijangka naik kepada AS$100 (RM301) setong menjelang separuh kedua tahun ini.


Beliau berkata, terdapat empat faktor yang mendorong peningkatan harga emas iaitu jumlah hutang tinggi di barat, kadar faedah sebenar yang negatif, permintaan tinggi dari China, India dan bank-bank pusat serta bekalan terhad komoditi berkenaan.


“Suasana tidak menentu ekonomi global secara berterusan turut merangsang minat terhadap emas sebagai alternatif bagi melindungi nilai berbanding pelaburan lebih berisiko.


“Kenaikan harga minyak pula disebabkan risiko ketidakstabilan politik di Timur Tengah dan permintaan kukuh daripada pasaran baru muncul terutama China,” katanya pada taklimat media di Kuala Lumpur, semalam.

Sementara itu, katanya pasaran ekuiti di negara ini yang mencatatkan prestasi kukuh tahun lalu, kini sudah meningkat.

“Kami mengambil pendirian ‘neutral’ mengenai pasaran ekuiti di Malaysia untuk tahun ini,” katanya.

Sumber: Metro

Takkan baca aja kawan2, komen le sikit sepatah dua, hehe
Labels: , 0 comments | edit post
AbgZan
Adakah sekarang masa yang terbaik untuk melabur dalam emas? Ramai yang berminat untuk melabur dalam emas, sebab kononnya emas ni long term akan menaik....memang betul saya tak nafikan....akan tetapi, itu tak bermaksud harga emas tidak akan turun....harga emas tetap akan menurun untuk mendapatkan momentum untuk melonjak naik....

contohnya, pada tahun 2003, harga emas pernah turun dari lebih kurang USD400 kepada USD330 per ounce (1 ounce = lebih kurang 30 gram, 1USD = lbih kurang RM3, rate skrg)....cuba kira, penurunan USD70 daripada USD400, berapa percent kah itu?

kemudian tahun 2006, pernah harga emas turun daripada USD780 kepada USD580....

lepas tu dia sambung naik kepada about USD1000 per ounce, sblm turun plak kepada USD680 (time ni sy amat busy call Maybank utk beli kijang coin)....

lepas tu latest aritu dia naik kepada about USD1900 sblm dia turun ke paras USD1560 camtu...kalau di bank, harga emas turun daripada lebih kurang RM190 kepada RM155 camtu....sblm dia turun daripada takuk RM190, sy dengar ramai org yg terlalu teruja dan beli emas kat kedai emas (harga di kedai lagi mahal sbb ada upah, more than RM200+) spt Poh Kong, Habib Jewels, Tomei, sbb tak sabar2... time sy dok senyum dgn telatah orang2 kita...

dan skrg harga emas di kedai sudah turun balik...

pada pendapat sy, emas skrg ni tak sesuai untuk dibeli dgn BIG LUMP SUM...kalau mau beli, beli secara sikit....atau kaedah DCA , dollar cost averaging... mungkin setiap bulan beli sikit2, beli untuk long term....tapi kalau untuk beli dengan big lump sum of money, jgn beli skrg....

ini kerana, walaupun saya setuju dgn pakar2 analyst mengatakan emas akan naik ke paras USD2000-2500 per ounce (ada yg terlalu optimis jangkakan ia mampu cecah USD10,000), tetapi, emas masih ada ruang untuk turun...pada analysis saya, emas bole turun ke paras USD1300-1400 per ounce (lingkungan RM125-140 per gram), sblm naik menuju ke paras USD2500...


Kepada yang nak sgt invest dlm gold...if you really want to invest, dan takmo tunggu ia turun ke paras USD1300, nasihat saya, anda tanya diri anda:

1) berapa banyak anda nak peruntukkan utk invest gold? katakanlah RM100k...

2) tunggu sampai harga gold turun ke paras di bawah $1,650 per ounce, baru start masuk, tapi masuk 1/3 sahaja, iaitu Rm33k...bakinya tinggal dulu....jika harga turun lagi ke paras bawah USD1500 per ounce, masuk lagi anoher Rm33k....jikalau ia turun di bawah USD1300 per ounce, masuk lagi the remaining RM33k...

3) kalau selepas anda masuk 1/3 pada mulanya tadi pada $1650, harga sambung naik, jgn terburu2 utk tambah pelaburan, tetapi tunggu dan lihat aja...until it reach about $2000, boleh la jual pegangan tadi, dan senyum, sbb sudah untung, walaupon hanya 1/3 aja....atau kalau takmo jual, pon ok...simpan aja...

Apa pun itu nasihat dari saya aja...terpulang la kepada diri anda :)

Wallahu'alam..

Takkan baca aja kawan2, komen ler sikit sepatah dua, heehee
Labels: , 2 comments | edit post
AbgZan
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Hari ni saya nak sentuh sikit tentang satu skim cepat kaya yang legal punya, hehe...gurau jer...bukan skim cepat kaya, tapi skim bantuan kepada golongan kurang upaya...yang diwujudkan oleh kerajaan untuk rakyat...

Skim ini terhad kepada 100,000 isi rumah yang berkelayakan, penyertaan dibuat berdasarkan siapa cepat, dia dapat, walaupun permohonan dibuka selama setahun

Permohonan terbuka kepada semua warga Malaysia berumur 18 tahun hingga 58 tahun dan memiliki pendapatan kasar kurang RM3,000 sebulan dan tidak muflis.

Kementerian Kewangan, MDH yang berperanan sebagai syarikat khas bagi pelaksanaan skim itu memperuntukkan sebanyak RM100 juta sebagai subsidi membayar kadar faedah pinjaman pelabur yang layak.

Nak join Skim Sara 1Malaysia ni, tak memerlukan cash, tapi boleh melabur dengan cara pinjaman dgn bank. Ada 4 bank yang terlibat iaitu: Malayan Banking Bhd. (Maybank), CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Yang menjadi persoalannya apa faedahnya dan apa yg bestnyer skim ni?

Bagi saya skim ni memang best...siapa yg layak buat la cepat2 sblom kuota abis...mana taknya limit kepada 100,000 orang yg pertama aja...anda buat pinjaman selama 5 thn, bayar bulan2 lebih kurang RM84, tapi anda akan dapat pulangan RM134 sebulan....masih untung RM50 sebulan, ok apa...siapa nak bagi...

Kalau dikira dari segi pulangan anda akan dapat lebih kurang 32% setahun...

Untuk maklumat lebih lanjut, bole baca artikel dari Utusan di bawah:

--------------------------------------------------------------------

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (Sara 1Malaysia) bukan skim cepat kaya kerana ia diwujudkan untuk golongan berpendapatan rendah dengan bantuan kerajaan.

Presiden dan Ketua Eksekutif Permodalan Nasional Bhd., Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, skim berkenaan memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah menjadi pelabur dan memperoleh insentif bulanan.

''Skim cepat kaya untuk orang kaya kerana mereka menggunakan duit sendiri untuk melabur tetapi Sara 1Malaysia pelaburan dibuat melalui pinjaman.

''Dengan pinjaman RM5,000 selama lima tahun, pelabur akan memperoleh insentif RM134 sebulan.

''Sekiranya insentif itu tidak diambil dan dilabur semula sehingga lima tahun, pelabur akan mendapat RM13,000 selepas pinjaman dibayar.

''Kalaupun, RM134 itu diambil, pada akhir pinjaman selama lima tahun, pelabur masih memiliki RM5,000,'' katanya di sini hari ini.

Selain insentif, para pelabur yang berjaya menyertai Sara 1Malaysia turut mendapat agihan pendapatan tahunan Amanah Saham 1Malaysia berdasarkan baki insentif bulanan dan bukan pelaburan sebanyak RM5,000.

Mengulas tentang syarat kelayakan penyertaan Sara 1Malaysia, Hamad Kama Piah berkata, selain syarat yang ditetapkan, individu yang mempunyai pelaburan lebih RM10,000 dalam mana-mana skim amanah yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Bhd., tidak layak menyertainya.

Beliau menambah, individu yang tiada pekerjaan, tidak layak memohon kerana tidak mampu untuk membayar pinjaman.

Maklumat berguna:

* Penyertaan untuk Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (Sara 1Malaysia) boleh dibuat mulai Isnin ini di Malayan Banking Bhd. (Maybank), CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

* Pemohon perlu membawa kad pengenalan termasuk dua salinannya, kad pengenalan pasangan serta dokumen pengesahan gaji tiga bulan pemohon dan pasangan.

* Setiap individu perlu meminjam sebanyak RM5,000 seorang bagi setiap isi rumah tanpa dikenakan kadar faedah.

* Peserta yang layak akan mendapat insentif sebanyak RM134 sebulan daripada pelaburan RM5,000 yang dibuat dalam Amanah Saham 1Malaysia (AS1M).