AbgZan
Adakah sekarang masa yang terbaik untuk melabur dalam emas? Ramai yang berminat untuk melabur dalam emas, sebab kononnya emas ni long term akan menaik....memang betul saya tak nafikan....akan tetapi, itu tak bermaksud harga emas tidak akan turun....harga emas tetap akan menurun untuk mendapatkan momentum untuk melonjak naik....

contohnya, pada tahun 2003, harga emas pernah turun dari lebih kurang USD400 kepada USD330 per ounce (1 ounce = lebih kurang 30 gram, 1USD = lbih kurang RM3, rate skrg)....cuba kira, penurunan USD70 daripada USD400, berapa percent kah itu?

kemudian tahun 2006, pernah harga emas turun daripada USD780 kepada USD580....

lepas tu dia sambung naik kepada about USD1000 per ounce, sblm turun plak kepada USD680 (time ni sy amat busy call Maybank utk beli kijang coin)....

lepas tu latest aritu dia naik kepada about USD1900 sblm dia turun ke paras USD1560 camtu...kalau di bank, harga emas turun daripada lebih kurang RM190 kepada RM155 camtu....sblm dia turun daripada takuk RM190, sy dengar ramai org yg terlalu teruja dan beli emas kat kedai emas (harga di kedai lagi mahal sbb ada upah, more than RM200+) spt Poh Kong, Habib Jewels, Tomei, sbb tak sabar2... time sy dok senyum dgn telatah orang2 kita...

dan skrg harga emas di kedai sudah turun balik...

pada pendapat sy, emas skrg ni tak sesuai untuk dibeli dgn BIG LUMP SUM...kalau mau beli, beli secara sikit....atau kaedah DCA , dollar cost averaging... mungkin setiap bulan beli sikit2, beli untuk long term....tapi kalau untuk beli dengan big lump sum of money, jgn beli skrg....

ini kerana, walaupun saya setuju dgn pakar2 analyst mengatakan emas akan naik ke paras USD2000-2500 per ounce (ada yg terlalu optimis jangkakan ia mampu cecah USD10,000), tetapi, emas masih ada ruang untuk turun...pada analysis saya, emas bole turun ke paras USD1300-1400 per ounce (lingkungan RM125-140 per gram), sblm naik menuju ke paras USD2500...


Kepada yang nak sgt invest dlm gold...if you really want to invest, dan takmo tunggu ia turun ke paras USD1300, nasihat saya, anda tanya diri anda:

1) berapa banyak anda nak peruntukkan utk invest gold? katakanlah RM100k...

2) tunggu sampai harga gold turun ke paras di bawah $1,650 per ounce, baru start masuk, tapi masuk 1/3 sahaja, iaitu Rm33k...bakinya tinggal dulu....jika harga turun lagi ke paras bawah USD1500 per ounce, masuk lagi anoher Rm33k....jikalau ia turun di bawah USD1300 per ounce, masuk lagi the remaining RM33k...

3) kalau selepas anda masuk 1/3 pada mulanya tadi pada $1650, harga sambung naik, jgn terburu2 utk tambah pelaburan, tetapi tunggu dan lihat aja...until it reach about $2000, boleh la jual pegangan tadi, dan senyum, sbb sudah untung, walaupon hanya 1/3 aja....atau kalau takmo jual, pon ok...simpan aja...

Apa pun itu nasihat dari saya aja...terpulang la kepada diri anda :)

Wallahu'alam..

Takkan baca aja kawan2, komen ler sikit sepatah dua, heehee
Labels: , edit post
2 Responses
  1. wakif Says:

    nasihat yang bagi aku tidak bias... berbeza dengan nasihat ejen2 emas (bukan semua) yang asyik dok provoke untuk beli emas...;)


  2. AbgZan Says:

    agent emas, agent unit trust, agent insurance, kalau ditanya, memang diorg akan suruh masuk secepat mungkin...sbb lagi cepat kita masuk, lagi cepat la diorg dpt komision...tapi tak dinafikan, ada jugak segelintir yg "berilmu" dan suruh bersabar dahulu...