AbgZan
Melabur emas ni ada byk cara, dan byk tempat boleh...ada tempat yg "tak selamat" (yg baru2 ni BNM freeze), ada Public GOld, melalui Public Bank dan melalui Maybank...

Hari ni saya terangkan serba ringkas kepada yang berminat melabur dengan Maybank...

Melalui Maybank ada 2 cara, iaitu Passbook, atau emas kijang...

Passbook, cajnyer agak tinggi iaitu about 6.5%, iaitu perbezaaan antaa harga beli dan harga jual....contohnya, kalau kita beli pada harga RM100 segram hari ni, nak jual hari ni juga, anda hanya boleh jual kat bank dgn harga RM93 aja...

Passbook, anda tak dpt emasnya, tapi hanya virtual...tapi anytime you want to request emas yg real (physical emas), u can contact them and deal with them. Nak senang cakap, harganya adalah 100% backed by ACTUAL GOLD...

EMas kijang dalam bentuk coin...ada coin tu, ada 1 ounce (31.1g), or half or quarter ounce....bergantung kepada wang yg anda ada...kalau anda beli 1 ounce, cajnya agak rendah, about 3%...iaitu 3% price difference antara harga beli dan harga jual (spt yg telah diterangkan kat atas tadi)...

Half ounce cajnya mahal sikit, about 4.5%, dan quarter emas about 5.5% caj macam tu...kalau nak tau exact boleh cek Maybank...

So, begitulah kalau anda nak beli emas...Tapi my advice, NOT NOW, hehe...why not now? Sbb i already described many times in my previous posts :)

Wassalaam.

p/s: EMas now trading at around $1161 per ounce, turun mendadak selepas cecah about $1,220 per ounce...ada sapa yg TAK JUAL LAGI? be careful...


Takkan baca aja,komen la sikit bawah ni kawan2...
Labels: , edit post
13 Responses
  1. Anonymous Says:

    tq abgzan. sy mmg bminat sgt nk melabur dlm emas ni.tp sy confuse sama ada nk melabur dlm GSPA / beli emas fizikal cam brg kemas.

    (1)klu nk beli brg kemas...takut nk pkai.takut kena ragut/rompak/curi.he3.lgpun klu nk beli 1 brg kemas eg rantai paling krg kena ada RM1500 cash.byk sgt tu

    (2)klu GSPA....selamat ke abgzan?berbaloi x invest dlm ni?yg untungny klu nk tmbh pelaburan...bleh beli plg krg 1 gram.ok da tu.xmhl sgt

    pe pdpt abgzan?


  2. Barang kemas bukan satu pelaburan yang bagus...sbb harga barang kemas emas, "BUKAN SAHAJA" dia timbang berat, malah dia campur lagi dgn upah, maybe around 30%....so katakanlah kalau sekrg 1 gram RM130, kalau u beli 10 gram, patut RM1,300, tapi total dia jadi about RM1,700 ke camtu....so dah rugi kat situ....

    pastu, katakanlah kalau harga naik, jadi RM200 segram, so, total u boleh jua RM2,000 la ...tapi diorg biasa akan tolak some amount (bergantung kepada kedai)...mungkin 5%, and so on...

    so investment dlm barang kemas, tak bagus, melainkan kalau u betul2 nak pakai utk hiasan, kira berbaloi la...

    GSPA tu short form utk apa ek?


  3. cdanhash Says:

    Salam AbgZan... nak sentuh pasal spread GSPA dan Kijang Coin...

    harga hari ini - 8/12/09
    GSPA - 129.96/124.61 - spread 4.11%
    1oz - 4098/3854 - spread 5.95%
    1/2oz - 2088/1927 - spread 7.71%
    1/4oz - 1064/964 - spread 9.39%

    spread GSPA lebih rendah dari physical gold... minima acc GSPA 5gm dan pembelian tambahan setiap 5gm...

    saya lebih berminat kpd phsical gold kerana boleh dipajak jika memerlukan wang sementara, tanpa melepaskan pegangan aset....

    emas perhiasan harga tinggi + kos upah, jualan balik less 15% - 25%, dikategori sebagai emas terpakai

    GSPA - gold saving passbook account


  4. wwoooowww CDANHASH, u really did your homework....

    honestly it has been a while i checked the price difference..the last time i calculated accurately the price difference for each of the item was about one year ago, and since about 3 years ago, memang charge utk PASSBOOK memang about 7%....

    i remember when i was calling Maybank to buy the gold in Nov 2008, at that time, i checked, memang beza harga about RM7 utk passbook, padahal harga di bawah takuk RM100.

    Utk coin pulak, memang lagi murah...

    tapi now dah berbeza, i think Maybank dah revise balik, for some reasons....

    CDANDHASH, passbook, if you want the gold, u can contact them, try contact them and checked with them :)

    salaam


  5. In this case, I think it is BETTER to buy PASSBOOK,sbb rate yg murah, dan jugak kita tak perlu susah payah dan risau nak simpan mana emas, sbb emasnyer BANK PEGANG, kita labur secara virtual but 100% BACKED BY ACTUAL GOLD, if u know what i mean :)

    wallahu'alam


  6. Salam, mengenai pelaburan emas. Sy tertarik dengan emas yg dijual di Poh Kong iaitu harga semasa 1g=RM150 iaitu emas 999. ini bukan emas barangan kemas tetapi telah di pek menjadi kepingan emas kemudian dihantar ke bank negara utk di"approve" oleh BNM sebelum dijual oleh Poh Kong ,kata si penjual Poh Kong lah..

    so..sesuai dibeli skrg atau rilek dahulu.

    Thanx & Wassalam

    chat wit me @ http://carsenthusiast.blogspot.com


  7. SaoQ Says:

    salam abangzan.tq atas penerangan.

    mengenaihal barang kemas bukan pelaburan yang bagus tu,mcm mane kalau sy nak buat long term punya investment? kirenye dalam 10tahun 20tahun.

    ataupun memang xberbaloi even untuk long term?lagi bagus pakai passbook?


  8. En Car:
    Poh Kong tu saya aware, dia kata 999, tapi kenapa mahal sgt, sampai RM150 u patut tanya dia...sbb kalau u convert world market punya harga kepada RM, u akan dapati, harga RM150 segram adalah amat mahal....ini bermaksud, keuntungan yg depa ambil amat tinggi...aritu i ada tanya, tapi tak ingat berapa %, tapi tinggi laa....kalau u beli RM150, mungkin u jual kat dia, hanya RM130...rugi berapa byk RM20? wallahu'alam...ask them...


  9. En Saoq,
    EMas long term kira ok...bole naik...cuma kalau u jual balik BARANG KEMAS dan jual balik emas yg beli kat Maybank, keuntungan jual barang kemas adalah kurang berbanding jual emas yg Maybank....tu aaj...


  10. Anonymous Says:

    Nice fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.


  11. Anonymous Says:

    Easily I agree but I dream the list inform should have more info then it has.


  12. anonymous on Feb 1, thanks for ur compliment....:) good for u


  13. Anonoymous Feb 7, Sorry i do not understand, could you please rephrase your words :)