AbgZan
Bila nak jual? When to buy stock market? When to buy fund for Unit Trust(UT)..when to switch equity in UT to bond?

Takde sapa boleh tau PERFECT TIMING where is THE BOTTOM (utk beli) and where is THE PEAK (utk jual)....only God knows..

Tapi one can predict :)

Macamana nak predict? ada beberapa kaedah:

1) Dgn cara technical analysis

Technical analysis pulak ada pelbagai cara...ada yg complicated, ada yg simple (spt yg pernah saya postkan sblm ni; sila baca kalau belom baca lagi). Ada yang menggunakan dan combine all sorts of technical analysis (complicated+simple) utk dpt better result...SOUNDS complicated? ahaks

2) Fundamental / news

Kaji strength of the market KLCI...strength of the economy, world economy, Malaysia economy, oil price, etc (sblm ni saya ada sentuh ttg bab ni dlm posting2 yg lepas spt kat sini: http://kakilabur.blogspot.com/2009/10/klci-bskl-where-is-it-going.html)

3) Tunggu news spt berikut:

a) "KLCI reached 15 years low", "Economy is getting worse than the recession in 1996", "One rich person commit suicide due to major loss in stock market" ----> time to buy. Why so? sbb news2 tersebut indicate harge tgh rendah

b) "Stock market reached all time high / 5 years high", "Many millionaires / billionaires exist from the bull market", "Apek jual kangkung mula melabur dalam stock market", "bangla di KL berpusu-pusu menuju ke bank untuk membeli stock market", "pejam mata pun boleh untuk beli saham" ---> time to SELL, SELL , SELL...why? sbb tu tanda market tgh BULL GILE, dan sign2 utk MAJOR DOWNTURN...

4) Beli secara beransur2, iaitu Dollar Cost Averaging, spt masuk setiap bulan (ni kaedah kepada org yg AMAT BUSY yg takde MASA LANGUSNG utk kaji market), atau masuk seca berperingkat2, iaitu, bahagikan FUNDING kepada 3-5 bahagian, dan masuk market part by part, iaitu setiap kali market correct, dan jual juga berperingkat2, iaitu setiap kali kita rasa market naik mendadak, kita jual part by part..

5) Kaedah keempat adalah the BEST, iaitu, combinekan kesemua 1, 2, 3 dan 4 di atas...

6) Kaedah keenam adalah pakai terjah aja masuk ikut kata2 dan janji2 manis Unit Trust agent :)

Wallahu'alam...


Takkan baca aja beb, komen la sikit kat bawah ni , hehe
2 Responses
  1. syaf Says:

    gune kaedah ke 6..wallah


  2. pakai terjah pon ok, kalau long term investment :) Tapi kalau masuk ikut timing boleh dpt "lebih" untung la :) wallahu'alam