AbgZan
Salam all,

Baru-baru ni kerajaan ada mengumumkan dividen ASB, hoorayy!!! hehe, alhamdulillah..dpt la sikit...

Dpt lah 7.3% dividen dan hanya 1.25 % bonus...What is my comment?

Honestly, walaupon gua agak seronok dan bersyukur dlm dividen ASB ni, tapi ada sedikit terkilan sbb diorg hanya kasi banyak tu aja...thn lepas, seingat2 gua, depa kasi 6.8% dividen dan about 1.5% bonus macam tu....itu declaration masa Dec 2008, utk dividen kepada mereka yg invest dari Jan-Dec 2008....

Ingatkah saudara saudari, bagaimana keadaan market ketika itu?? Mari saya tolong recallkan:
January 2008, market KLCI berada pada tahap PEAK, iaitu about 1512 mata macam tu, di mana, TENAGA about RM9, SIME DARBY about RM9, dan lain2 saham2 jugak rata-rata berada pada takuk puncak yg menguntungkan....itu pada January 2008, dan dari TARIKH TERSEBUT, market tumble, kepada takuk lowest about 840 mata, hanya about separuh dari 1512 tadi....di mana harga TENAGA kita saksikan jatuh pada paras terendah about RM5.80, Sime RM4.80 and so for other counters...byk counter yg jatuh teruk, bukan aja -50%, -80%, even -90%, or -95% pon ada....

Akan tetapi, ASB, berjaya memberi dividen 6.8% dan about 1.5% bonus...

Daripada takuk October 2008- February 2009, market telah "BOTTOM out", dan mula recover kepada paras sekarang, iaitu lingkungan 1260-1278 mata, di mana kita saksikan TENAGA telah recover naik balik ke paras asal iaitu Rm8, SiME RM9 and so for other counters...byk counter telah kembali ke harga asal, di mana, siapa yg beli SIME pada paras RM4.80, skrg sudah RM9, maka sudah double profit...

Tetapi ASB hanya mampu beri 7.3%?? And dividen 1.25%? ONLY???? total about the same as last year, masa dunia tengah alami financial turmoil?

Patutkah?

Apakah sebab2nya?

Apa yg gua dapat pikirkan adalah, diorg sengaja nak simpan keuntungan utk nak cover kerugian yg "mungkin" dialami tahun lepas (mungkin thn lepas depa rugi, tapi depa kasi jugak dividen) dan utk reserve utk future....

Jadi atas dasar2 tu depa prefer bagi amount about the same, depa prefer maintainkan dividen....

Wallahu'alam...utk bacaan artikel Utusan, bole klik di bawah:


Pemegang ASB dapat dividen, bonus 8.55 peratus
14/12/2009 1:22pm
(http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1214&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_14.htm&arc=hive)


KUALA LUMPUR 14 Dis. – Seramai 6.78 juta pemegang unit Amanah Saham
Bumiputera (ASB) bakal menerima agihan pendapatan sebanyak 7.30 sen seunit dan
bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009.

-
Utusan


Takkan baca aja kawan2, komen la siki kat bawah ni, hehe
Labels: , edit post
6 Responses
  1. Anonymous Says:

    Jgn terlepas pandang..
    zakat mesti ditunaikan..
    sebanyak 2.5% je dari baki terendah..


    Jadi bila dah tolak 2.5% maka keuntungan sebenar cuma 6.05%... kan kan kan..


  2. Betul tu, dan mungkin tidak betul....

    perkara ni gua sudah bincangkan dlm post lepas2, cuba try cek, basically, ia bergantung kepada keadaan...

    jikalau diempunya sepenuhnya, maka entiteled for 2.5% tax, if not, mngkin pro rate, etc....wallahu'alam...

    sbg contoh kalau anda ada certain amount ASB, tapi hanya dgn membuat loan, dimana tidak sepenuhnya milik anda (belum tiba masanya lagi), so munkin kena prorata atau sebgainya....

    perkara ni gua sudah tanya Ustaz Nasir beberapa bulan lepas, beliau adalah Ustaz di UIA dan juga menjawat sbg penasiha syarikat terkemuka Astronautic Technology Sdn Bhd :)

    Wallahu'alam :)


  3. Anonymous Says:

    Petikan dari bernama - 14dec

    "Walaupun jumlahnya (dividen dan bonus) kelihatan lebih rendah tahun ini pada 8.55 sen seunit berbanding 8.75 sen seunit tahun lepas, dari segi jumlah keseluruhan yang akan dibayar, ia adalah lebih tinggi iaitu RM5.48 bilion berbanding RM4.79 bilion tahun lepas," kata ketua pegawai eksekutif kumpulan dan presiden PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

    Hamad Kama Piah berkata PNB berada pada kedudukan yang kukuh dan akan memastikan pembayaran dividen yang berterusan.

    "Berdasarkan rizab dana, kapasiti kami adalah lebih daripada 11 sen seunit tetapi kami hanya membayar 7.30 sen seunit dan membawa ke hadapan baki 3.70 sen untuk 2010

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    bermakna sepatutnya tahun ini jumlah dividen+bonus ialah 12.5% ????


  4. Anonymous Says:

    Hello, as you can see this is my first post here.
    I will be happy to get some assistance at the beginning.
    Thanks and good luck everyone! ;)


  5. Anonymous Says:

    hey all

    I figured it would be a good idea to introduce myself to everyone!

    Can't wait to get to know you all better!

    -Marshall

    Thanks again!


  6. Anonymous Says:

    Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!