AbgZan
Salaam sejahtera,

Chart pattern kedua yang selalu kita nampak pula adalah ASCENDING TRIANGLE dan DESCENDING TRIANGLE....


Ascending triangle ni berbentuk seperti di bawah, di mana once line horizontal yang di atas (or also known as RESISTANCE LINE ) if if is broken. ia dipanggil breakout, yang boleh mempengaruhi price to accelerate:
















Manakala Descending Triangle pulak terbalik dari Ascending Triangle....di mana garisan horizontal terletak di bawah pulok (juga known as SUPPORT LINE). Kalau broken, alamat menjunam la price tu jatuh....mari kita perhatikan camana pulak grafnya....










Mari kita tengok contoh kepada apa yang pernah berlaku:


Sekarang kita dah tengok some of the power of chart patterns...biasanya chart patterns sebenarnyer antara teknik yang boleh dikatakan BASIC dan SIMPLE tapi POWERFUL....nanti saya akan sentuh lagi beberapa lagi chart pattern yang simple tapi quite powerful jugak....
Lepas tu insyaAllah saya akan sentuh pulak beberapa strategy yang lebih complicated....
Kesemua strategi ni bila dicombinekan ia akan jadi satu sistem yang amat berguna dalam analysis sesuatu chart :)
Sehingga kita berjumpa lagi, wassalaam.
Takkan baca lagi, tinggal la komen sikit di bawah ni , ehehe

3 Responses
  1. cdanhash Says:

    amat membantu bagi saya yang masih rebong tentang chart, TQ abgzan...


  2. saiful bakar Says:

    thanks for the information...sgt2 membantu...


  3. no problem bro...kalau u perasan, pattern macamni baru aja berlaku kat harga EMAS yg baru2 ni pecahkan dgn jayanya, $1050 per ounce.....

    sbb tu saya berani cakap harga emas boleh pergi $1,200 per ounce kalau dia pecahkan $1,050 dgn jayanya...u boleh rujuk my post dlm "GOLD" punya tag....

    wallahu'alam...