AbgZan
Baru-baru ada pembaca blog bertanya, apakah itu mathed order?

Memandangkan ia agak sukar untuk diterangkan dalam ruangan "komen", maka adalah lebih baik diterangkan dalam ruangan posting ni...sebab ia memerlukan gambar....

Cuba kita rujuk kepada transaction yang berlaku di BSKL smlm pada pukul 3.31pm di bawah:






CUba kita tgk counter LCL misalnya....ada 6 ruangan harga yang kita boleh perhatikan...

1) LACP (= Ref Price) - merujuk kepada harga tutup pada hari semalam

2) HIGH = highest price for today

3) LOW = lowest price for today

4) BUY PRICE

5) SELL PRICE

6) LAST PRICE = harga terakhir transaksi

Saya nak tumpukan penerangan saya kepada 4,5, dan 6.

Buy price, kalau kita perhatikan berada pada harga BUY PRICE, harganya adalah 0.265...dan terdapat 315 pada ruang B/QTY. Pada ruangan SELL PRICE, harganya adalah 0.27, dan ada 5,640 pada ruangan S/QTY. Apakah maksudnya?

Maksudnya...pada harga 0.265, terdapat 315 lot saham untuk dibeli...siapa yang ingin beli kita tak tahu...tapi jumlahnya adalah 315 lot (=31,500 shares, sebab 1 lot = 100 shares)...315 lot tu kemungkinan 100 lot saya yang beratur nak beli....lagi 215 lot Ah Chong beratur nak beli situ, totap 315 lot...

bEgitu juga di ruang S/QTY, terdapat 5,640 lot untuk dijual pada harga 0.27...bermakna sejumlah 564,000 shares sedang di'queue' untuk dijual pada harga 0.27....

OK.....so ada sejumlah 315 lot utk dibeli pada 0.265, 5,640 lot utk dijual pada harga 0.27....

Kalau ada orang-orang kaya, yang takmo "queue" utk beli....boleh la terus beli pada harga SELL PRICE 0.27....tapi mahal sikit la kan....

Contohnya, Andy kaya...Andy ingin beli 1,000 lot pada harga 0.27....maka tinggallah baki 4,640 lot baki yang tinggal utk dijual pada harga 0.27....kalau ada orang, Aminah nak beli lagi 4,000 lot 0.27, tinggallah baki 640 lot pada harga 0.27.....

THen, katakanlah ada lagi orang, Gopal pulak nak beli 740 lot pada harga 0.27.....erk...cukup tak??? mana cukupkan???sbb tinggal 640lot aja....maka, orang itu dapat beli 640 lot aja....dan lagi 100 lot dia kena "queue"....

Bagaimana ia berlaku?

Sistem BSKL akan automatic, bergerak, di mana, pada saat itu, 0.27 menjadi BUY PRICE dengan B/QTY 100 lot....dan SELL PRICE adalah 0.275 berjumlah sekian sekian (bergantung kepada berapa ramai org nak jual pada harga 0.275, and so on...)....

Jadi...merujuk kepada "matched order"...ia merujuk kepada berapa banyak transaction yang berjaya....seperti penerangan di atas tadi....Andy telah berjaya membeli 1,000 lot....Aminah 4,000 lot...dan Gopal 640 lot dah matched, tapi 100 lot tengah q nak beli kat 0.27....

katakanlah CHiew Meng pulak nak jual, dia boleh terus jual pada harga 0.27 BUY PRICE sebanyak 100 lot tadi.....maka baki 100 lot yang Gopal duduk Q nak beli tadi, dah ORDER MATCHED.....

Dan setiap kali berlaku transaksi jual beli di atas iaitu, 1,000lot, 4,000 lot, 640lot, dan 100 lot di atas, tak kira lah samaada BELI ke atau JUAL ke, maka transaksi tersebut akan tertera di ruangan (6) LAST PRICE....0.27....dan L/VOL menunjukkan 1000, 4000, 640 dan 100 ...semuanyer real time...sepantas kilat, hehe...

Ok...sekrg dah paham tak??? Macamana boleh paham tak kawan2?

Penerangan ni ditujukan khas buat2 beginner....

Kalau tak paham...cuba try baca balik berulang2....kalau tak paham jugak...cuba try register and open acccount, pastu tgk sendiri...nanti anda akan paham..hehe....

Wassalaam and good luck!!!

Any comment? Comment aja....
Labels: , , edit post
7 Responses
  1. Razali Says:

    penjelasan yang jelas.macam pakar.TQ


  2. Razali Says:

    penerangan yang sangat jelas macam pakar.TQ


  3. Anonymous Says:

    thanx.sekarang sudah faham~


  4. Anonymous Says:

    goo info,thanks blog yg menarik


  5. halim Says:

    good info thanks.


  6. halim Says:

    good info thanks


  7. Anonymous Says:

    Macam mana ye nak start beli saham kat BSKL?