AbgZan
Baru-baru ni bajet 2010 yang ditunggu2 selama ni telah dibentangkan pada hari Jumaat, 23 Okt 2009. Selalunya, pembentangan bajet memberi manfaat kepada golongan berpendapatan rendah dan juga bantu menaikkan ekonomi negara....

AKan tetapi, bajet 2010, bagi saya,tidak berapa menarik dan satu rancangan yang tidak diperbincang secara teliti sebelum dilaksanakan...

Cuba kita perhatikan beberapa point di bawah:

1) "Kerajaan mencadangkan cukai perkhidmatan sebanyak RM50 setahun dikenakan ke atas setiap kad kredit dan kad caj (RM25 supplementary), berkuat kuasa 1 Januari tahun depan."

Ini bermakna, kepada pemegang kredit card yang ada banyak credit card terpaksa buang semuanya dan tinggalkan satu. Semua orang sedia maklum credit card ni banyak manfaatnya spt:

1) Boleh buat free instalment 0% kpd kedai terpilih
2) takyah susah2 nak bawak cash banyak2
3) dapat point boleh redeem voucher Petronas, tesco, jusco dan sebagainya

Apa bila dia laksanakan sistem ni, maka effectnya adalah:

1) pemegang terpaksa bayar RM50 tak pasal2....
2) atau pemegang kena buang credit card, dan terpaksa guna cara kuno, bayar pakai cash, sistem baru ni secara tak langsung, menyebabkan Malaysia akan berundur setapak ke belakang...
3) agent2 yang kerjanya mencari rezeki dgn mencari customer2 baru utk sign credit card, terpaksa cari kerja lain, aduhai kesiannya....

Ok, kita perhatikan point kedua yang saya nak bincangkan:

2)"Pendekatan yang diambil termasuk pengurangan kadar maksimum cukai pendapatan individu daripada 27 peratus kepada 26 peratus pada 2010. Langkah itu memberi kelebihan dan keselesaan kepada mereka yang memperoleh pendapatan melebihi RM100,000."

Apakah tujuan sebenarnya? Ada udang di sebalik batu? Untuk memberi keselesaan kepada golongan kaya jutawan? Yang part ni, kerajaan perlu jelaskan mengapa ia perlu....sebenarnyer ia juga telah dilaksanakan pada Bajet 2009, pada masa itu pon saya sudah keliru kenapa kerajaan buat benda ni....ada pembaca dapat jelaskan tak apa yang kerajaan dapat? Bagi saya, sepatutnya kerajaan buat sebaliknya, iaitu menaikkan dari 27% kepada 30% ke....at least tambah pendapatan negara yang makin kurang duit sekrg ni....

Itu adalah sebahagian daripada bajet 2010 yang saya rasa tidak relevan...pada bajet 2009 dan 2008 juga ada perkara yang saya rasa satu pembaziran iaitu:

1) "memberi buku teks secara percuma kepada semua pelajar"

What?? Why?? Orang kaya raya pon dapat free buku teks? why should?

2) "beri baju sekolah percuma setiap tahun"....

Hmm...yang ni, mungkin perlu,mungkin tidak...

3) "menaikkan elaun pelajar universiti di US / UK sebanyak 98%."...

What?? Wowwwwww!! Why??? Masa saya belajar di Arizona dulu, saya dapat USD607 sebulan, dan hanya menggunakan about USD300 sebulan....tetapi kalau dinaikkan kepada 98%, ini bermakna peljar akan dapat USD1,200 sebulan...woww!! kaya raya tu...apakah effectnya:

1) mungkin menggalakkan pelajar utk enjoy sakan, maka pelajaran mungkin terabai (sbb dimanjakan dgn lebihan duit yg melimpah ruah)

2) pelajar yang kerja part time akan berhenti...bagi saya kerja part time bagus utk latih berkomunikasi dgn orang pelbagai ragam....

3) kerajaan kerugian berbillion Ringgit setahun utk menanggung kos bagi elaun tambahan

4) dan banyak lagi yg saya pon tak dpt nak recall....


Sebenarnya, bajet 2010 ada jugak yang membantu orang2 kurang kaya, tetapi, cuma kerajaan patut memikirkan dahulu kpd perkara-perkara yang merugikan kerajaan , iaitu perkara2 yang tidak perlu, usahlah dilaksanakan...

that is my opinion...what say you?


Takkan baca aja, tinggal la komen sikit kat bawah ni, ehehe
4 Responses
  1. Anonymous Says:

    salam, apa email abgzan ni? bagus la blog bro ni telus dan berinformasi...


  2. thanks bro...anything just leave comment here :)


  3. SaoQ Says:

    salam abg,sy mau minta pendapat.baguskah membeli emas sekarang?


  4. alia Says:

    Salam...

    Saya memang bengang dgn fees/tax RM50 utk CC tu. Selalunya org akan guna 2 CC paling sikit.... dgn duedate yg berbeza agar blh guna CC sepanjang masa.

    Tapi kalau 2 dah kena RM100 ... mana boleh bagi free je duit kat depa. Agaknya itu yg dikatakan rakyat diutamakan.

    Pasal income tax ... itu utk menyenangkan puak yg diatas2 sana saja bukan utk rakyat. Mana ada rakyat biasa yg bergaji RM100K ke atas.

    Dah le dgn 1 Malaysia yg dibangga2kan tu .... nasib dan keistimewaan orang melayu dah terhakis pelan2, senyap2 ....