AbgZan
Daripada komen posting saya seblm ni yg bertajuk ""Tukar strategi capai Wawasan 2020 dengan cara bayar gaji tinggi...Really?", ada komen yang bertanya kepada saya bahawa "yg kaya makin kaya" atau "miskin semakin miskin"....

Allow me to express my opinion:

Dalam hal ni, jikalau "semua" company buat macam tu, contohnya, bagi gaji RM5k sebulan (kalau sblm kasi RM2500 misalnya), semua org akan dpt gaji double....

tetapi harga barang2 terkawal spt beras dan gula, adakah akan naik double? Yg tu saya tak tau....harga makanan di restoran akan naik double? yg tu kalau ikut logik, diorg tak patut naikkan double, melainkan harga barang2 terkawal tadi naik double...

harga bahan mentah spt minyak, simen, besi akan naik double? Tidak sama sekali, sbb harga barang2 tersebut bergantung kepada harga pasaran dunia....

harga handphone dan pc akan naik double? saya rasa tidak.....makin menurun ada laarr, spt yg kita tgk skrg harga hp dan pc makin menurun....

harga rumah akan naik double? tidak, sbb harga rumah mostly bergantung kepada harga bahan2 mentah spt batu-bata, besi, pasir, simen dan sebagainya, yg juga bergantung kepada harga pasaran dunia....

harga kereta? Naik? saya rasa tak...kalau naik pon sikit aja...

so, cuba dipikirkan balik, gaji double, tapi tak semua barang2 jadi double....untung ke tak? saya rasa kita akan untung....

kalau kita tgk negara2 maju seperti US misalnya....saya dulu belajar sana 4 years....selepas abis belajar, saya amat ingin bekerja di sana, cuba teka kenapa?

Sebab, di Arizona misalnya, gaji purata utk Engineer FRESH GRADUATE adalah USD48k setahun...bahagi 12, dapat la USD4k, perghhh, mantapppp gitu....

Harga kereta, Mazda RX8, pasti tuan-tuan semua tau kan? CUba teka berapa? USD27k aja...Harga kereta Nissan 350Z, atau di Malaysia terkenal dgn Nissan Fairlady, juga about USD28k....WOWW!!!...di Malaysia berapakah harganya?? RM200k-RM300k!!! Cuba convert harga USD27k X 3.39 = RM91530 ....Berbeza tak?? Gaji ENgineer fresh grad berapa kat sini?? RM1800? RM2200? tak dpt lawan gaji di sana....kalau di sana kerja di company oil and gas, Halliburton misalnya, dia kasi USD80 setahun....Nampak tak bezanya??

Harga susu segar 1 gallon = 4 liter = USD1.20 sudah dapat....Malaysia?? 1 liter susu segar dah RM4....hehe....

Dan banyak lagi...kalau citer, sampai ke Subuh tak habis, hehe...

Negara US, yg taraf hidup dikatakan tinggi, gaji tinggi, tapi barang2 keperluan spt beras, susu dan sebagainya, AMaT MURAH ooooo...kereta usah cakap ler...gaji setahun dah leh bayar....CASHHh.....

Apa yg saya nampak, kalau Malaysia laksanakan apa yg Mahathir sarankan, Malaysia mungkin akan jadi macam US....insyaAllah...

Cuma impaknya, mungkin kepada yg "JOBLESS", di mana, gaji tak dpt, tapi, barang2 mungkin naik "sedikit", macamana mau hidup??? Inikah yg mungkin sedara SaoQ maksudkan dengan, "yg miskin makin miskin"?.....

Wallahu'alam....


Takkan baca aja, komen la sikit kat bawah ni, hehe..
Labels: , edit post
13 Responses
  1. crocodot Says:

    bestu nape tak keje kat US je???kumpul duit dulu, pastu blk msia.kan besh~~


  2. Nolascqoe Says:

    yer betul tu... harga kereta import kat negara kita mahal sungguh katanya nak kasi jaga itu kereta nasional... hmmm


    pasal gaji tu betul juga kalu nak kasi naik jgn kasi naik sikit2 tapi biarlah naik 3 kali ganda...

    barulah kuasa beli tu besar... walaupun harga barang naik... takkanlah harga barang naik 3 kali juga...

    kalau naik juga kita pi kerja kat US lah hmmmmmmmm


  3. Crocodot: dah try tapi susah nak dpt kerja, sejak 9/11...sbb org islam..kalau laki lagi susah....

    bukan aja tu, kalau Ah chong dari Mesia pon agak sukar, eheh....

    aritu dah try 2 bulan minta kerja di US, pi interview MOTOROLA dan THERMAL apa ntah...hehe, tapi tak dpt....


  4. Nolasqoe: bg saya, kalau dia bg double pon dah ok, hehe...dia kena slow2 la kot....takkan terus bg triple, ahaks...

    utk permulaan, depa kasi extra 20% dulu pon ok ler, peringkat demi perignkat, hehe...


  5. SaoQ Says:

    ohh...mcm tuh...thanx:) skrg da fhm..


  6. neouf Says:

    actually it comes to the currency...or the power of money.. USD 1 = RM 3.40 or something..

    thats why we're like this...

    so to improve our money power, a lots of thing have to overhaul.. inside out and it will take a verrri long.... time,

    about car price.. that's true..gov are protecting national car..

    if don't believe look at the Proton price in those Arabian country where their currency almost the same as us...

    if u want to know the supposed price of car in Msia, go to Langkawi..


  7. Anonymous Says:

    actually...m'sia ni tlampau ctrl sgala bende...dr bab kije..makanan..smpai la ke tahi...sume depa nk ctrl...sume nya..bulls****....mcmane rakyat nk senang???krjaan & pbangkang pn sama karut...sume msuk politik utk jage diri sdiri..2% je yg jage kptgan rakyat...mcmane mau maju??kite kutuk2 yahudi pon depa jaga bangsa depa..bkn mcm kita...bodo!!


  8. Anonymous Says:

    Mcm ne u orang minta kerja kat us?


  9. Anonymous Says:

    Kos tinggal kat us mahal ke murah?


  10. AbgZan Says:

    Anonymous,
    Nak mnta krja kat US, kena ada permit, kebanyakanny...tapi kalau takde permit, kalau ada org dalam, spt org Malaysia yang bekerja sbg "manager" atau "bos" boleh kawtim....tapi tu utk keja2 yg biasa2 aaa, spt kerja kat McD ke, atau housekeeping ke...kalau kejra engineer ke, payah sikit...some of the engineering jobs require security clearance...

    kos tinggal kat US, i dah citer dlm posting ni, u baca ke tak? :P
    nak senag citer, kat US ni ada byk negeri dan daerah...ada 50 negeri...setiap negeri lain kosnyer...lain daerah lain kosnyer...contohnyer, adntara kos yg mahal, spt Los Angeles, New york, Chicago, etc....antara yg murah, tempat yg i pernah duduk, Tucson, Arizona...


  11. Anonymous Says:

    Thx abg zan...tapi boleh x i tau tentang harga purata sewa tempat tinggal kat us?


  12. jhonizani Says:

    Salam..

    memang best jugaklah ape yang abang zan ramalkan...Pendapatan melebihi kos barang mentah dan barang2 keperluan..

    tapi selalunya kat malaysia ni jadi lain la plak..kalau gaji naik maknenyer mesti diorang nak tarik subsidi..bila tarik subsidi,start je harga minyak naik..harga barang lain pon start la naik...last2 pegi die same je..

    Saya rasa gov tak perlu nak tarik balik subsidi pasal:

    a) bila pendapatan naik lagi banyak la tax yang akan dikenakan..jadi still gov dapat tax..
    b) bila pendapatan naik, spending power tinggi, so duit pasti akan rolling balik dalam tax by kedai makan,kedai handphone,kedai baju..kedai keta,,

    c) bila pendapatan naik, individuals akan senang nak wat loan lagi, maybe nak wat biznes, nak melabur dalam hartanah, atau saham asb.. dapat lagi increase in tax...bilangan company melayu pon maybe bertambah walaupon kecil..

    D) bila pendapatan naik, akan menyumbang kepada kadar inflation yang tinggi? inflation tu subject tu supply and demand...

    kalau demand tinggi harga barang yang demanded tu pon naik.. tapi tu
    selalunya bisnes orang cina..diorang memang kapitalis..suka tekan orang, kalau kita sebgai melayu yang beragama islam ni, suport barangan orang melayu dan berbelanja secara sederhana..maybe inflation nie jadi terkawal..

    mungkin masa nak naikkan gaji, kenalah gov buat iklan spend wisely,rancang kewangan,berbelanja secara bermoral, dan kelas2 merancang kewangan patut diadakan...

    hmm..citer panjang lak..kang tak siap assignment aku..huhuh..

    tapi aku nak naik gaji la..nak bayar ptpn maa...huhuhu

    wasalam


  13. AbgZan Says:

    pjg lebar expalanation.. :) thanks bro....hang amik MBA ke skrg?