AbgZan
Seperti yang saya bincang sebelum ni, ada 3 perkara yang mampu merangsang pasaran BSKL:
1) Semangat Awal Tahun
2) Chinese New Year Rally (ada lagi 3-4 minggu sebelum CNY)
3) Pelan Rangsangan Ekonomi ke-3 pada bulan Februari 2010 ni

Ketiga-tiga tersebut, auranya sangat kuat...Akan tetapi market sudah lama tidak PROFIT TAKING KAW-KAW...kalau berlaku profit taking, 1,100 merupakan support yang perlu dilihat...

Siapa yang takut, boleh tunggu dan lihat sampai profit taking tersebut berlaku...tetapi persoalannya bilakah ia berlaku? Mungkinkah ia berlaku? Tiada siapa yang tahu...mungkin ia akan berlaku kemudian, mungkin berlaku pada bulan Mac atau April. Mungkin berlaku selepas market sekarang pada takuk 1298 cecah 1511, baru berlaku profit taking kaw-kaw menuju 1,300. Kalau ia berlaku selepas cecah 1,500 dan turun ke 1,300, better kita beli aja skrg, haha....

Nobody knows where is bottom, where is top.

So, atas dasar tu, apa yang kita boleh buat sekrg adalah, beli sikit dulu....

Contoh kalau kita rancang nak spend RM100,000 utk main saham, maka kita spend 30%-60% dulu (baki 50% reserve dulu)....so kita beli RM30,000 dulu....dan lihat...kalau market naik kita untung...kalau market turun, kita beli lagi another 20%...turun lagi kita beli lagi 20%...

Dalam kes saya, saya agak yakin, market akan naik buat "sementara waktu" sblm berlaku profit taking, KEMUNGKINAN BESAR SOON AFTER CNY!

So atas dasar tu, saya sudah beli dan simpan beberapa counter seperti:

1) Axx
2) xxS
3) Xxblxxe-wa (expire 2019, lama lagi tu, niat pegang long term). Xxblxxe ibunya sudah ada tanda2 mau breakout menuju ke 0.28 dan sterusnya 0.30, 0.34 dan 0.37. Kalau dia pi sana, anaknya laju pejut ni, hehe.... kalau ibunya pergi 0.38, anaknya akan naik double...

Dalam pemerhatian:

1) Xklxxd (percubaan kali ke-2 breakout 0.47 gagal, maybe kali-3 break kot)

2) Xpx (harga almost at lowest at 0.09-0.11, sudah lama tak kena goreng oleh sindiket, mungkin soon to be)

3) Xaax (ini counter harga sudah amat rendah at 0.17, awaiting trendline breakout)

4) Xeyaxxx (kounter teknologi), ini counter kalau pecut pi 0.80 amat mudah....range 0.30-0.80....

5) axiata, maxis, plus, etc


Itu semua antara kounter2 pemerhatian....buy at your own risk...dan JANGAN BELI MELULU, kaji teknikal dan fundamental dulu seblm beli. Kaji juga financial anda....

Wallahu'alam...

p/s: atas faktor-faktor tertentu, saya sudah censor sikit nama2 kaunter di atas... kpd yg berminat nak tau counter2 tersebut leh tinggalkan komen di bawh...


Komen le kawan2, kat bawah....atau paling kurang klik iklan NUFFNANG , hehe
Labels: , , edit post
7 Responses
  1. Anonymous Says:

    salam.
    nice post.

    apa kaunter2 len tuh?hehe


  2. Salam anonymous,
    Sila tinggalkan emel anda:)
    Insya Allah saya akan emelkan.


  3. Anonymous Says:

    haha.sebenarnya malas nk log in google acount

    shauqie1@gmail.com

    thanx


  4. Anonymous Says:

    salam abg zan.

    hebat betul blog ko nie yer.
    byk info2 berguna aku tgk.
    aku buleh kata tiap2 hari aku baca blog ko nie since last 2 month.

    kalu aku nk jd anak murid ko leh dok hahahahahah.

    by the way, email la sekali pasal2 kaunter2 best tu.

    What is ur advice for me to start belaja pasal saham2 nie.
    ada x rujukan2 for beginner like me.

    thanks bro
    Yazid
    okaca_69@yahoo.com


  5. topeq Says:

    salam bro..nak tnye skit...counter xaax tu yg da ke 0.16 tu ke?agak2 bape tp nk buy ek..takut la plak nak masuk..hehehe...


  6. kambingselam Says:

    salam bro..
    1st time jumpa blog nie...byk ilmu dpt tuntut ..hehehe..bleh tahu counter2 yg bro maksudkn tu? nie email sy :- kambingselam@yahoo.com

    thanks! :)


  7. Jepp Says:

    mcm best je watchlist counter.
    blh email ke nama company tu