AbgZan
Siapa pernah dengar Charles Nenner? Siapakah dia? Mamak buat roti canaikah? Jual kangkung kah?

Mungkin ramai tak kenal...Beliau adalah seorang yang meramalkan stock market crash pada thn 2008....mungkin bukan dia seorang, but at least, one of them....but what is so special about him?

Beliau juga meramalkan:

1) a Dow Jones (DJIA) peak of 14,500 in the summer of 2006.
2) Market top in October 2007.
3) In late 2007 a "deflation scare" would occur in 2008
4) In February 2009, predicted a major rally would start "in a few weeks" and could take the S&P as high as 1000.

Pada bulan October 2009, dia kata, Dow's chart looks similar to patterns yang kita nampak pada 1937-39 and 1987 pre-crash.

"I think next year the economy will be substantial weaker and we will see all this strength and bounce in financial markets were just based on hope and cost-cutting and not more than that," said Nenner, forecasting 2010 will be a grim year for both the economy and the markets.

Tapi lately, dia ubah kenyataaan. Dia kata "VERY BIG CORRECTION akan berlaku pada September atau October 2010. Tahun lepas dia kata ""the economy will be substantial weaker", tapi skrg dia cakap "economy will perform better than consensus. That's the good news. The bad news is a stronger economy will spur rising interest rates, contributing to the fall sell-off he's expecting"

So, maksudnyer kalau apa yg dia cakap akan berlaku, maksudnyer sometimes bulan Sep 2010. So let's watch and see. Siapa yang dah invest tu, get ready utk jual jika perlu. Dan kumpul cash banyak2 utk BUY CHEAP!

Wallahu'alam

Apa lagi kawan2, komen le sikit bawah ni, hehe
9 Responses
  1. GB Says:

    Salam tuan, saya kurang faham. Ikut ramalan beliau, Sept/Oct ekonomi akan ok? Correction tu macam tu ke maksud dia? Then kalau macam tue, kenapa your last sentence cadangkan to Buy Cheap at that time? hrmmm...


  2. bukan..correction adalah pembetulan kepada harga yang naik mendadak....so dlm keadaaan skrg, harga sudah naik byk...KLCI sudah naik bnyk...maka pembetulan kepada harga diperlukan...

    so nak senang cakap correction = profit taking....atau dgn kata lain, tekanan jualan yang akan menurunkan harga....ia diperlukan, utk "GAIN MOMENTUM" utk sambung naik...


    macam kita bpanjat bukit..kalau berterusan mana boleh...kena lah rehat2....so itu macam laa....hehe..hope this helps...


  3. GB Says:

    ic... sebab sekarang dah reach 1300point sy ingat dah cukup tinggi. kalau sept/oct baru nak correction, lama lg tue, hehe... thanks anyway...


  4. Anonymous Says:

    oh fhm2.kiranya harga time tu murahla.

    satu soalan,haritu tuan ada cakap time CNY tu adalah untuk market naik mendadak.atau untuk correction jugak?saya kurang fhm..


  5. suzaila Says:

    tuan...sy pon kurang fhm....mksudnya secara general, bilakah saham dijangka naik n bila saham dijangka turun pd thn ni?


  6. GB,
    Sep / Oct 2010 adalah ramalan Charles Nenner (tapi pada mulanya dia ramalkan Oct 2009)....tak semestinya betul....tapi kalau ia betul, memang lama lagi tu, KLCI boleh menuju 1,500++ all time high...


  7. Anonymous...
    Selalunya sebulan hingga seminggu sblm CNY, adalah masa utk mereka meng"goreng" saham2 terpilih....dan buat Angpaw....selalunyer market akan naik berterusan sampai about 1 week bfore CNY...

    TAPI....ianya tak smestinya berlaku....dan the right timingnya pon kita tak tau bila....mgkin juga esok baru nak mula ke..atau minggu depan ke....no body knows....

    Pernah jugak, berlaku terbalik, iaitu, berlaku penurunan mendadak...disbbkan faktor luaran (BAD NEWS dari negara luar, esp US)...


  8. Suzaila,
    Naik atau turun saham, tiada siapa dpt jangka dengan tepat....

    apa yang kita boleh buat adalah:

    1) kaji trend semasa, dan news2 ekonomi sedunia

    2) kaji fundamental syarikat2 yg kita nak beli....

    3) kaji teknikal....


    4) bila dah buat 1,2, dan 3, maka belilah pada harga yang anda rasa murah....misalnya, kalau harga TM dlm lingkungan RM2.80 - RM3.20..., maka bila dia turun RM2.80 ke, atau RM2.90 baru la beli..atau RM3 ke...cuba elakkan beli masa harga tgh tinggi...org kata "BUY LOW, SELL HIGH"....

    5) Tak semua org dpt predict tepat...so, cara terbaik adalah beli beransur2 spt yg saya pernah terngkan byk kali dlm posting saya lepas2...

    hope this helps


  9. suzaila Says:

    sir..thanks for d info. im still new in this area. n still put highest effort to undertand all of these.btw, thanks again. i like ur blog coz it helps me much