AbgZan
Hari Selasa, 8 Sept 2009 haritu, setelah beberapa kali nak cuba pecahkan USD1,000 per oz barrier, akhirnya, berjaya buat rekod baru, pergi cecah about USD1,007 per ounce, setelah percubaan hampir 5 kali....

Selalunya kalau barrier dipecahkah dgn jayanya, sesuatu harga akan melonjak naik unstoppable. Tetapi jika tidak berjaya, harga akan menurun mendadak, sblm percubaan seterusnya "mungkin" akan berlaku lagi (tetapi entah bila). Makin byk percubaan, makin kuat sesuatu resistance....makin byk percubaan yg gagal, selalunya, makin teruk menjunam harga itu akan turun....

Persoalannya skrg, adakah breakout 1,000 itu succeesss? Dalam pasaran, apa-apa sahaja, tak kira, KLCI ke, stock market ke, forex ke, selalu berlaku org panggil "fake breakout" atau "false breakout", di mana ia berlaku, kadang2 secara tak sengaja, atau sengaja nak kenakan pelabur. Agar pelabur yg tidak sabar, akan terus beli, once breakout berlaku....

Jikalau ianya false breakout, dan terus jatuh menjunam, pelabur yg terkena akan tepuk dahi....

My opinion, breakout 1,000 itu hanya akan diconsiderkan SUCCESS BREAKOUT jikalau ia pergi ke paras 1,040-1,050....kalau tak, ia considered false breakout, dan maybe akan retrace ke paras sekurang-kurangnya USD850-900....

Oleh sbb itu, HATI-HATI SEMUA, wahai PELABUR EMAS. BE CAREFUL GOLD INVESTOR!

Wallahu'alam..



Look at the chart, break 1,000, then down.....is it successfully or failure?

Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe

Labels: , , edit post
3 Responses
  1. Buat pembaca kakilabur;

    Tahukah anda, bahawa kebanyakan dari kita beranggapan pelaburan di ASB adalah yang paling selamat, dipercayai dan amat menguntungkan.

    Jadi, bila ada duit, semuanya kita laburkan di ASB. Dengan keuntungan dividen 8-10% pada setiap tahun, ianya memang LUMAYAN. Labur RM 10,000 dapat untung RM1000! memang untung..

    Akan tetapi, jika saya beritahu anda bahawa ada pelaburan lain selain dari ASB yang lebih menguntungkan, anda percaya?

    Pelaburan apa? Betul ke ada pelaburan yang lebih menguntungkan dan selamat seperti ASB?

    Ya, ada! Iaitu melalui pelaburan EMAS. Sebenarnya pelaburan emas ini sudah wujud lama. Cuma kita saja yang tidak menyedarinya.

    Tahukah anda bahawa dengan melabur melalui pelaburan emas, keuntungan yang boleh diperolehi adalah lebih TINGGI.

    Bagaimana?

    Tahukah anda bahawa harga emas sentiasa menaik dari tahun ke tahun. Sebagai contoh, dari tahun 2006 ke 2007, dicatatkan kenaikan harga emas adalah sebanyak 33.3%. Wah sangat tinggi bukan? Jika ASB sekalipun, keuntungan paling tinggi yang boleh anda perolehi adalah dalam 10% setahun.

    Tetapi pelaburan emas mampu mencapai 2 kali ganda daripada itu. Oleh sebab itu anda perhatikan tokey-tokey emas semakin kaya. Inilah sebabnya!
    [ masukkan link anda ]

    Bagaimana hendak melabur dengan emas?

    Ianya sungguh mudah. Anda sendiri boleh melabur tanpa menggunakan orang tengah. Anda sendiri yang akan mengawal keuntungan anda.
    Terdapat beberapa cara/teknik mudah dalam pelaburan emas ini yang boleh dimulakan oleh anda.

    Oleh sebab itulah, satu pendedahan ekslusif mengenai pelaburan emas ini diterbitkan buat pertama kalinya di pasaran Malaysia. Ianya diterbitkan oleh gabungan seorang IM, seorang pelabur emas dan juga seorang pakar pelaburan dalam emas ini.

    Jika anda berminat untuk mengetahuinya, sila layari web di bawah.
    [ http://www.rahsiaemas.com/index.php?ref=hazimin ]

    Ikhlas,
    [Hazimin]


  2. cdanhash Says:

    TQ diatas analisis AbgZan... saya tidak mahir dgn TA.... ttp ramai yg mengatakan 1000 itu adalah ressistance yg kuat, akhirnya berjaya breakout....

    kebiasaannya bila ressistance dapat breakout, market akan bull... ttp market masih berlegar2 disitu atau lebih tepat lagi menurun seperti dlm chart itu.... jadi kena lebih hati2 ni....


  3. just hati2 aja la...maybe terus pi menuju ke USD1200, atau maybe jugak menjunam...just jgn gopoh aja :)