AbgZan
Salaam dan selamat sejahtera,


Aircond di rumahku dah due for a service. Bak kata surat kedai yg jual aircond kepadaku sethn yg lepas...daripada reserach, kudapati, kebiasaanya, service aircond adalah lebih kurang RM60, dan kaalu kena topup gas, tambah lagi RM60, so total jadi RM120. Amat jarang leh dpat bawah RM100.



Tapi baru-baru ni, ada sticker ditampal di luar pagar rumahku, mengatakan service+isi gas = RM65. Gua agak sceptical. Dan agak yakin dgn kerenah flyer2 atau sticker yg ditampal di rumah, selalu nak scam orang....gua dah habaq dgn wife gua, ni sure dia kata murah, tapi bila cek punya cek, nanti dia akan kata "ooo, ini kena tukar la bos, bla bla bla...ini sudah rosak...bla bla"....



Tapi atas keyakinan diri gua call no tu, dan tanya dia betul2:



"RM65 ni service+gas ke?" DIa jawab, ya....

"Caj transportation tarakkan?" Dia kata, takde...



Itu antara benda yg kita kena pastikan sblm percaya bulat2 dgn flyer2 yg dihantar ke rumah yg menjanjikan harga yg murah....kalau tak dipastikan, nanti kena caj nanti, hati2.... satu lagi yg pasti, masa diorg duk repair, kita kena monitor ALL THE TIME, jgn alih mata walau sekejap...sbb penipu2 peniaga ni, kalau bab menipu, diorg akan cabut wire2 kasi rosak ler,atau apa cara sekalipon....biar nampak macam rosak, so dia leh paksa kita beli produk dia utk gantikan components yg kononnya rosak!

So, tghari smlm dia sampai...tapi alamak, 2 orang pulak dia anta...sorang ditugaskan servis bhgn indoor sorg lagi outdoor...ni yg payah nak monitor...!

Spt yg saya sangka, org yg bhgn outdoor, dia kata, "bos ini capasitor condenser sudah rosak, kena tukar" ... sambil dia beri kepada gua...."ini dari China, tak elok...ini pulak, MADE IN JAPAN, guarantee tak rosak, gurantee bil u turun"..sambil dia cakap, dia terus pasang yg baru punya....fuyooo, tektik selamba dia aja, tanya pon tak, terus anggap gua setuju...gua tanya berapa harga dia kata, "RM180 mahal sbb dari Japan, kalau China punya murah RM130".....

Gua tanya, "camana lu leh tau benda ni rosak?"...."pakai multimeter maa"....gua tak puas hati...gua tanya, cuba lu check.....dia pon check, sambil menymbgkan multimeter ke capasitor tu...dan scale dia letak kat Ohm....dia kata lagi, "lu tgk, takde bacaan"...gua cakap, cuba lu buat kat U punya Japan tu...."dia pon membelakangkan i, sambil pusing scale ke MiliOhm (ingat gua bodoh ka), pastu terus sukat..

tapi malangnya, tiada juga bacaan...haha....sekali dia cakap, "alamak ini wire multimeter sudah putus"..patut takde bacaan, dia guna multimeter rosak...dasar penipu....pastu jam tu jugak dia terus repair multimeter tu....bila dah elok multimeter, dia cakap.."lu tgk ini Japan byk bagus, ada bacaan".....

THen, i suruh dia cek kat capacitor lama, sekali lagi dia membelakangkan i dan pusing scale ke Ohm, dan berkata,"tgk, takde bacaan sudah rosak"....sekali dgn selamba, i rampas multimeter dia, dan i check sendiri dan pusing balik ke MiliOhm....dan terus ada bacaaan....(lu ingat i bodoh ke apek, dlm ati i habaq)...terus i cakap, "takpe la, i takmo tukar, pasang balik yg baru".....

Haha,padan muka lu, nak tipu ekkk.....

Nak dipendekkan citer, bila dah tamat, dia bagi bil RM135...i kata awat mahal, gas free kan? dia kata Gas free utk 10 point aja, i isi u punya 35 points, kena caj RM70....i tak puas hati betul..i dah aruge macam2 dgn dia.....i siap cakap itu hari i call kata free..dia insist kata free utk 10 points aja....last2 i nego2 dpt dikurangkan kepada RM120....tu pon, i rasa entah2 dia tak isi pon 35 points, tapi hanya isi 10 points (sbb i tak dpt nak monitor 2 org sekaligus)....

Ingat mau aja halau dia keluar takmo bayar, tapi pikirkan balik, rumah kita dia tahu, kalau dia nak buat macam2 kat rumah dia bole buat masa kita cuti raya nanti....last2 i serahkan jugak RM120...

Kena SCAMMED JUGOK!!!

Moral of the story: JANGAN DEAL DGN TUKANG SERVICE AIRCOND, atau TUKANG SERVICE APA2 barang eletronik di rumah yg KONONNNYA beri harga MURAH YANG AMAT TAK LOGIK harganya...sbb ada agenda di sebaliknya, yakni AGENDA SCAM yg kita tak dpt jangka....



Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe
Labels: edit post
2 Responses
  1. -tuanbri- Says:

    ok..aku tinggakan komen...

    waaahh...camni rupanya modus operandi diaorg....aku pun kena la jugak...tapi masa repair motor la...

    cina tu kata, tukar la ini barang ..sudah mau kondem..aku sound balik...itu br tukar maa...

    dia boleh sound balik, ini musti lu kena tipu punya...ini murah punya...

    hahaha...dunia oh dunia..

    http://www.tuanbri.com


  2. Begitulah tektik penipuan tukang-tukang service /maintenance yg murah yg tak logik harganya, terutamanya, yg iklannya dihantar ke rumah melalui bisnes2 kad (ditempek pada pintu gate), atau flyer2 yg dihantar ke rumah hampir setiap hari tanpa kenal erti penat lelah....

    Selalunya penipuan ni, dikendalikan oleh mereka yg "kemungkinannya" tak wujud pon kedainya, so kita takleh nak sue ke apa ke, hehe....

    wallahu'alam.