AbgZan
Sudah berapa tahun, Robert Kuok masih lagi kekal sebagai individu paling kaya di Malaysia dengan memiliki kekayaan sebanyak RM50.04 bilion, diikuti T. Ananda Krishnan dengan nilai RM45.78 bilion, semakin rapat dengan Robert Kuok (rujuk Malaysian Business)…Apa rahsia Ananda Krishnan mempertingkatkan kekayaan sebanyak hamper 70%? Senangnya, beliau jadikan 3 syarikatnya sebagai milik persendirian…selain tu, nilai Maxis pun makin bertambah…
Pengerusi Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow di tempat ketiga (RM12.77 bilion) diikuti Tan Sri Lee Shin Chen, Pengerusi Eksekutif IOI Corporation Bhd. dengan kekayaan sebanyak RM12.74 bilion, sikit aja beza dengan No. 3 tu…

Pengerusi Kumpulan Genting, Tan Sri Lim Kok Thay (tokey judi) kekal ditempat kelima (RM10.89) bilion dan tempat keenam, Pengerusi Kumpulan Hong Leong, Tan Sri Quek Leng Chan, meningkat daripada kedudukan ketujuh dengan kekayaan RM7.09 bilion.
Dan yang ditunggu-tunggu, hanya SEORANG individu Bumiputera, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary pula berada pada kedudukan ketujuh dengan nilai kekayaan RM8.84 bilion, menngkat hampir 50 peratus berbanding tahun sebelumnya (sebelum ni hanya abou RM4billion plus) ..

Balu Tan Sri Lim Goh Tong, Puan Sri Lee Kim Hua pula berada di kedudukan kelapan dengan anggaran kekayaannya RM7.43 bilion. Tan Sri Tiong Hiew King, Pengerusi Rimbunan Hijau nombor sembilan dengan harta sebanyak RM4.77 bilion dan hartawan Singapura, Ong Beng Seng di tempat ke-10 dengan nilai aset RM3.98 bilion.

Beng Seng Berjaya rampat kedudukan Pengerusi Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent sebab kekayaan dia menyusut (sekarang di tempat ke-12).

Senarai individu-individu terkaya menerima tiga nama baru dengan kemasukan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mah Sing, Tan Sri Leong Hoy Kum dan Pengerusi Eksekutif Supermax Corporation Bhd. , Datuk Seri Stanley Thai serta Naib Pengerusi Eksekutif Tan Chong Holdings Bhd., Datuk Tan Heng Chew.

Kalau kita baca Malaysian Business, jumlah kekayaan 40 individu terkaya di Malaysia meningkat lebih daripada 30 peratus disebabkan oleh peningkatan pasaran saham dan peluasan ekonomi.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, kekayaan 40 individu itu berdasarkan nilai pegangan saham dalam syarikat-syarikat tersenarai sehingga 21 Januari lalu.

Jumlah kekayaan kesemua individu itu sekarang bernilai RM206.27 bilion sehingga 21 Januari 2011 berbanding RM156.7 bilion tempoh yang sama tahun lalu, tetapi kalau kita tengok masih tewas dengan kekayaan Bekas Presiden Mesir, Mubarak, di mana dia seorang aja ada harta lebih RM210 billion…hehe…

Keseluruhan pertambahan itu adalah sejajar dengan kenaikan 20 peratus FBM KLCI sejak tinjauan terakhir.

Jangan lupe komen yer guys, and FOLLOW my blog ok...:)
Labels: edit post
2 Responses
  1. Ummie Says:

    Tak de gula pun masih boleh no. 1.
    Maybe next year, TS S Bukhari kot?


  2. bila kita nak kejar diaorg ni ?