AbgZan
Berita terbaru yang aku baca, rupa-rupanya, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia atau Bank Rakyat (nama pendeknya) dah setahun tunggu Bank Negara Malaysia untuk luluskan permohonan Bank Rakyat untuk meningkatkan modal berbayar.....

Walaupun Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) dalam mesyuarat agung dah luluskan cadangan nak tambah modal berbayar tu, tapi diorang masih tertunggu-tunggu apa kata Bank Negara (BNM)...

Apakah modal berbayar? Modal berbayar ni kalau bahasa mudah, nak senang cakap, pendek kata, Bank Rakyat nak request untuk nak tambah kuota Saham Bank Rakyat, yang you all duk tunggu-tunggu tu la, hehe...

Berapa banyak yang Bank Rakyat minta nak tambah? Dengar-dengarnya HANYA RM500 juta, depa request thn 2009, dah setahun lebih dah...kalau lulus, total modal berbayar (atau kuota) akan meningkat kepada RM2.5 bilion.

Kalau lah BNM luluskan penambahan modal berbayar tu, ni akan jadi yang keempat bank rakyat tambah...Bank Rakyat mula-mula beroperasi dengan modal berbayar RM500 juta, lepas tu dinaikkan kepada RM1.5 bilion danlast sekali RM2 bilion.


Bank Rakyat mohon nak naikkan modal berbayar tu, bukan hanya disebabkan permintaan yang ramai dari rakyat...tapi juga seiring dengan keperluan semasa bank koperasi itu.

Kalau kita tengok sekarang ramai yang berebut-rebut untuk menganggotai keahlian bank sehinggakan sanggup menunggu jika dibandingkan pada masa sebelumnya. Seingat akulah, kali terakhir aku queue dan dipanggil untuk tambah modal pada lebih urang Mei/Jun 2005....lepastu, kawan-kawan aku, dan sedara2 aku yang aku suruh queue, siapa yang cepat queue, sempat tambah, yang lambat sikit aja, sampai sekarang masih duk menunggu....bayangkanlah, betapa ramainya???

Bak kata Pengarah Urusan Bank Rakyat, Datuk Kamaruzaman Che Mat :''Ramai sangat, memang ramai''.

Senarai menunggu melebihi 50,000 orang....banyak tak?? seramai tu kalau sorang invest RM20,000, bersamaan RM1 billion....

Semua orang duk berebut ni tak lain tak bukan sebab Bank Rakyat menawarkan dividen tinggi sehingga 15 peratus ...malah 20% pon pernah kasi....minimum setakat ni adalah 15%..superrrbbb!!

So, nanti2kan lah :) Ada sesiapa nak queue? Tahukah anda siapa the right person yang in charge untuk queue mengqueue ni? hehe :D

ANy komen? Komen ler sikit kawan2...takkan komen sikit pon tak boleh :)
5 Responses
  1. aslam Says:

    agak2 kalau saya beratur..leh ke beli.. hehehe..


  2. maya Says:

    Salam..

    Boleh saye tahu mcm mane nk invest in bank rakyat? Can you please help me? Saye pembace dan peminat blog anda.

    Thanks.


  3. maya Says:

    Salam,

    Macam mane nk mule invest dlm bank rakyat? Can you please help me? Saye pembace dan peminat blog anda. ^_^



  4. Anonymous Says:

    As salam
    Minggu depan dapat dividen ?
    Taj.