AbgZan
Alhamdulillah, saat yang ditunggu-tunggu telah tiba...akhirnya dividen bank rakyat diumumkan juga...

Nampaknya, seperti jangkaan, memang tepat sekali Bank Rakyat akan still bagi 15% dividen tahun 2011 (utk tahun berakhir Dec 2010)....dividen boleh mula diambil hari ini di bank....jangkaanku tepat Bank Rakyat akan declare bulan Feb, walaupun bulan February pon dah nak tamat, hehe...

You all boleh baca dlm my previous post:
http://kakilabur.blogspot.com/2011/02/dividen-bank-rakyat-akan-diumumkan-tak.html

Esok sure berpusu-pusu ramai orang pergi Bank Rakyat ni....

Kalau tahun lepas, hanya orang yang invest sikit aja yang dapat dividen awal, orang yang invest banyak yang melebihi RM1 juta, or even RM10 juta, akan dapat lambat sikit....

Jeles aku kat orang yg invest RM10 juta tu, senang2 setiap tahun dapat RM1.5 juta, bahagi 12, boleh cover gaji abour RM120k sebulan...mahsyuk2....

Ok baca artikel dari Utusan di bawah utk lebih lanjut:

---------------------------------------------------
Dividen Bank Rakyat 15%

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN
ainul.ahsan@utusan.com.my

Ismail Sabri Yaakob (tengah) bersama Kamaruzaman Che Mat (kiri sekali) dan Pengerusi Bank Rakyat Syed Jalaludin Syed Salim (dua dari kiri) menunjukkan carta prestasi kewangan Bank Rakyat di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 24 Feb. - Buat tahun ke-12, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd. (Bank Rakyat) mengumumkan pembayaran dividen sebanyak 15 peratus bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010.

Dividen itu membabitkan pembayaran sejumlah RM294.9 juta yang akan mula dibayar kepada anggotanya mulai esok.

Menteri Perdagangan Dalam Negari, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, agihan dividen yang konsisten oleh bank itu hasil keuntungan sebelum cukai dan zakat Bank Rakyat sebanyak RM1.72 bilion.

Ia merupakan kenaikan sebanyak 10.8 peratus atau RM167.1 juta berbanding RM1.55 bilion pada 2009.

Pertambahan keuntungan itu dipacu oleh pertumbuhan pembiayaan terutama pembiayaan peribadi dan pendapatan berasaskan yuran serta kenaikan deposit.

''Bank Rakyat turut merekodkan keuntungan bersih sebanyak RM1.34 bilion berbanding RM1.13 bilion pada tahun sebelumnya,'' katanya pada sidang akhbar bagi pengumuman prestasi Bank Rakyat di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusannya, Datuk Kamaruzaman Che Mat berkata, bank itu masih mengekalkan pemberian dividen sebanyak 15 peratus meskipun keuntungan meningkat.

''Kita akan membawa keuntungan yang diperoleh untuk menjana pendapatan pada masa depan,'' tambah beliau.

Kamaruzaman berkata, untuk tahun ini, bank itu mengunjurkan peningkatan pendapatan meningkat sebanyak 10 peratus, lebih rendah berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Beliau menyifatkan pertumbuhan 10 peratus itu adalah kadar yang selesa bagi Bank Rakyat selepas mengalami pertumbuhan besar pada 2010.

''Unjuran yang dibuat itu adalah normal, tanpa ada sebarang ekstra dan kita jangkakan prestasi masih kekal kukuh sekiranya kadar faedah stabil,'' ujarnya.

Beliau berkata, pada tahun ini Bank Rakyat berhasrat untuk menambah lapan lagi cawangan sedia ada yang berjumlah 127 buah dengan membabitkan pelaburan sebanyak RM1 juta setiap sebuah.

Bank Rakyat juga merekodkan kenaikan pendapatan kasar sebanyak 24.3 peratus kepada RM4.70 bilion manakala pendapatan bersih selepas agihan keuntungan kepada pendeposit sebanyak RM3.05 bilion berbanding RM2.61 bilion tahun sebelumnya.

Pendapatan sumber pembiaya melonjak kepada RM4.04 bilion, yang mana 92 peratus atau RM3.71 bilion disumbangkan oleh perbankan pelanggan dan bakinya sejumlah RM323.9 juta melalui perbankan komersial.

Pendapatan berasaskan yuran juga bertambah sebanyak RM92.3 juta.

Jumlah aset meningkat sebanyak 22.3 peratus atau RM11.27 bilion kepada RM61.91 bilion berbanding RM50.64 bilion pada tempoh sebelumnya.

Jumlah deposit Bank Rakyat naik kepada RM52.49 bilion bagi tahun lalu dan kedudukan kecairan kekal kukuh pada kadar 27.3 peratus berbanding 25.2 pada 2009.

Dana pemegang saham Bank Rakyat juga meningkat kepada RM5.95 juta dengan bilangan anggota seramai 758,356 orang.

Any comment guys? Komen je jangan malu2...
5 Responses
  1. Anonymous Says:

    pagi tadi p ambik kat menara UOA dan tak ramai orang kat situ..... tak sampai 5minit semua dah settle ....
    :-aLCapone-


  2. aslam Says:

    agak-agak kalau saya que skng...bila leh dpt erkkk...huhu


  3. vivi Says:

    bru je tau pasal bank rakyat ni and as saya x leh wat asb (non-bumi)..so wat bank rakyat..dia cuma bgi 500 je...klo nak wat tmbahan kena isi form (and seorang ahli cuma boleh invest 100k)..ke boleh lebey lagi?..saya try tmbh 10k..bru je dpt approval 1k je..uhuhuhuhuh...and dividen ni syariah x eh?


  4. AbgZan Says:

    sorri...you non-bumi tapi u care about syariah...u muslim? :) nice to know....memang bank rakyat ni syariah... kira okler u dpt 1k, i queue tak dpt2 lagi, hehe...


  5. AbgZan Says:

    sorri...you non-bumi tapi u care about syariah...u muslim? :) nice to know....memang bank rakyat ni syariah... kira okler u dpt 1k, i queue tak dpt2 lagi, hehe...