AbgZan
BOARD LOTS:

Kadang2 orang sebut tentang lot. "Kaya betul mamat tu, dia ada 100 lot saham TM (Telekom)"...misalnya lah...apakah maksudnya? Kalau dahulu kala, 1 lot=1,000 unit...Akan tetapi, peraturan baru, 1 lot=100 unit...Setiap trader, boleh trade MINIMUM 1 lot (100 unit)....kalau dulu, minimum 1 lot (1,000 unit)...so nak pendek citer, dulu2 lagi susah nak main saham....memerlukan modal 10x ganda...

Any amount yang less than board lots are called special lots or odd lots...


MINIMUM BIDS:

Market Price of Share Minimum Bids
Below RM1.00 1/2 sen
RM1.00 up to RM2.99 1 sen
RM3.00 up to RM4.98 2 sen
RM5.00 up to RM9.95 5 sen
RM10.00 up to RM24.90 10 sen
RM25.00 up to RM99.75 25 sen
RM100.00 and above 50 sen

Example:
Last done price for Company XYZ
RM 3.10
Next buying quote (at least 2 sen difference)RM 3.08
Next selling quote (at least 2 sen difference)RM 3.12


Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe
Labels: , edit post
2 Responses
  1. apis of art Says:

    tuan, macam mana nak baca market report bursa saham , contohnya ref, chg,%chg,vol, buy vol dan lain2. mcm ner?


  2. AbgZan Says:

    Salam apis

    Ref = harga tutup hari sebelumnya (reference price)

    Change = berapa change dari REF price...

    % change = percentage change di atas

    Volume = jumlah lot yang dijual beli utk saham2 terpilih tu....

    hope this helps...

    cuba u godek2 kat sini:
    http://kakilabur.blogspot.com/search/label/Saham