AbgZan
Salaam all,
Sapa sini main bursa saham? Atau minat saham, tapi tak reti nak main saham? Atau dah kaya raya disbbkan trade saham? Part time trader ke? Atau full time trader ke? Atau long term investor ke? Saham apa yg u all masuk? Second liner ke? Blue chip ke? Atau hanya masuk IPO (Initial Public Offering)? Atau trade kat warrant? Tau tak warrant tu apa? Selalu dia label macam ni kat bursa saham:

Salcon-wa
Saag-wa
Spsetia-wb

Atau bagaimana pula dengan Call Warrant pulak? Selalu labelnya macam ni pulak:

TM-CF, TM-CH, etc..
GAMUDA-CE, GAMUDA-CF, etc...
TENAGA-CF, TENAGA-CG, etc....

Saya yakin mesti ramai readers kat sini yang dah expert main saham...kepada yang tak tau dan berminat, anda tau tak apakah risiko2 yang akan dihadapi? Bagaimana pula denga yuran atau caj2 yang akan dikenakan ? Nak beli /jual online ke atau thru remiser?

Apakah teknik2 yang perlu dipelajari? Fundamental? Teknikal? Berkesan tak? Boleh untung tak? Berapa %? 20% ke? 100%? 500%? WOWWWW!!!

Itu semua soalan-soalan yang anda semua kena tanya, kalau anda nak menceburkan diri dalam bursa saham....

Berikut dilampirkan contoh online real time price for bursa saham untuk hari ini (CIMB):


Baru nak sambung mengarang ayat, dah dapat call dari wife, anak demam panas, nak kena pick him up from school...sambung later nanti k...


Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe
Labels: , edit post
4 Responses
  1. Anonymous Says:

    Salam,

    Bgs2..info yang bagus. Terutama bg org yang macam saya ni.

    Soalan, kalau saya ada RM5k boleh ke nk main shm?

    Kalau ok, blh tak nk mtk u jd coach?hehehehe...

    SYED


  2. RM5k lebih dari cukup utk nak mula main saham. RM500 pon dah boleh start...

    Saya boleh beri tunjuk ajar, rajin2 la baca my post here...

    thanks. salam


  3. jakun Says:

    Salam ,
    Bagus tulisan awak tu pasal Bursamalaysia / saham /Klse.

    Para season investor akan tersenyum bila baca tulisan awak tu.

    Bagi contra players. yang telah kerugian banyak tentu akan tersenyum juga.

    Bagi mereka yang nak baru berjinak dengan saham/ Klse ne kena ada pengetahuan yang secukupnya , agar kerugian dapat di minimumkan.

    Bukan mudah nak untung dalam saham ne.

    Terima kasih
    (Pelabur runcit)


  4. You sound like an experienced person...kalau sudi, kongsi2 sikit pengalaman tu, tq :)