AbgZan
Salaam sejahtera,


Siapa sini yang tak minat dgn home garden? Angkat tangan! Saya rasa takde yang tak minat, semua orang minat....saya sendiri pon minat...Home garden ni ada pelbagai jenis...ada yang bertemakan tumbuh-tumbuhan hijau2an...ada yang bertemakan fountain...ada yang bertemakan batu-batuan hiasan...ada pulak yang bertemakan kayu-kayuan...ala-ala barli pon ada...ada yang gabungan semua tu...

Berapa kosnya? ada yang RM5k...ada yang RM10k...ada pakcik saya buat 2 fountain dan sekali dgn pokok-pokokan jumlahnya RM17k... Tapi sekarang dah takleh dapat harga semurah tu, kecuali yang simple2 aja...ini bermakna kos nak buat garden naik...Oleh itu, buat garden awal2 ni kira part of investment la....di mana valuenye akan naik in the future...hehe...at least that's what I think, what say you?

Macam i, i buat sendiri aja, lagi murah, hehe... mula-mula i beli satu rangka yang dah siap berbentuk pintu gerbang...spt di bawah (harga asal RM400+, harga clerance stock RM200+) :





Dan diikuti oleh fountain yang portable (harga asal time tu RM800+, clearance stock RM400+, skrg usha2, dah tak dapat bawah RM1k dah):


Lepas tu, sediakan bumbung ala-ala nipah gitu....letak kat atas tu....



Then, beli rumput golf yang dipanggil "phillipine grass" (standard kedai jual RM3 utk 1x2 kaki, ada yang RM2.50....yg paling murah saya jumpa kat Sg. Buloh, RM2 macam tu......


Then, I bought i beli 2 ekor ayam "kayu", hehe....

Beli pokok-pokok sikit....

Dan siaplah garden idaman kalbu, hehe :D . Senang aja kan??? So, why shouldn't you try it yourself ? hehehehe...Di bawah ni adalah garden yang eden buek, hehe....Any comments?




video
Click PLAY utk tengok gardenku pada October 2008 (time Raya 2008)


Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe

3 Responses
  1. crocodot Says:

    ok dah garden tu.tp sy cadangkan tanam sket pokok kaler2 supaye lebih ceria..tanam la morning glory, roses, orkid, bunge matahari..mesti cumel.huhu



  2. helmi Says:

    garden yg simple dan menarik