AbgZan
Apa pendapat anda tentang main saham? Forex? Trade CPO? Unit trust? Halal ke haram ke meragukan ke? Patutkah "main" saham ditukarkan kepada "trade" saham? Siapa rasa ia halal?

Sebenarnya, isu halal haram trading CPO, Forex dan even stock market pernah saya ke utarakan dlm forum dulu, maybe thn 2009. Apa yg saya querykan adalah apabila, jika sekiranya, trader, tutup mata, beli/jual, dan mengharapkan ia naik/turun utk memungut untung....konsep serupa macam beli 4D, dan mengharapkan kena....

Tapi, ia agak lain....kerana, 4d hanya beli begitu saja....tapi forex, saham dan CPO, adalah kita membuat kajian berdasarka candlestick, SMA, EMA, fibo, support/resistance, etc...

Tapi nanti, sura ada yg cakap, 4D pon boleh jugk buat analisis kira-kira...

Pastu bila pikir2 balik....kalau nak disamakan...bagaimana pula orang yang beli TANAH misalnya.....contohnya beli tanah di Dengkil, mengharapkan kerajaan bangunkan pusat kerajaan di situ, tetapi, it's not happening, tetapi putrajaya yag kena strike....atau bagaiamana pula orang yg beli tanah di Bukit Beruntung miaslnya, tengok2 value menurun...adakah ia dikira perjudian???

Sebenarnyer perkara ni agak pening jugak kepala....jika dipikir2 balik, stok market, bila kita beli sesuatu saham, ia ada pengiraan "FAIR VALUE" atau MARKET VALUE", serupa konsep beli tanah...begitu jugak CPO dan Forex...

TApi pulak, FOREX, CPO dan saham, fair valuenyer kadangkala dimain2kan oleh sindiket, naik turun secara mendadak...

So benda2 macam ni, agak ccomplicated utk dibandingkan...

Tapi cuma satu benda yg agak dominant yang dikeutarakan adalah hal2 "TRADE MARGIN" seperti 400:1 utk forex....atau 3:1 utk stock market di Malaysia...hal margin yang orang kata, tidak mengeluarkan MODAL YANG SEBETUL2NYA.....

Tapi nanti keluar pulak issue bagaimana pula orang yang buat PERSONAL LOAN lepas tu beli rumah secara cash?? pon bukan dikira sebenar2 modal dari duit sendiri....

Dan akhira sekali akan berbalik kepada issue pinjaman secara islamic atau convensional....bla bla bla..pjg betul issue ni...

Justeru itu, saya tak berani nak ulas panjang (ni pun dah cukup pjg ulasan gua, hehe)..gua berserah kepada pakar2 agama, atau ulama2 utk membuat kajian terperinci..

Sapa berminat boleh ler baca ulasan Ustaz Zaharuddin:

http://www.zaharuddin.net/kewangan/305-hukum-jual-beli-futures-a-option-dalam-indeks-komposit.html

...wallahu'alam.

Kalau rajin, FOLLOW my blog ok...banyak kisah2 hidupku dengan dunia pelaburan dan dunia penjimatan aku nak pamerkan kat sini..

Any comment? Tulis aja di bawah ni, aku tak marah apa pon komen korang....taip jer apa2 pon, tapi kalau boleh jgn ler letak "ANONYMOUS" aja...letak ler nama korang...
5 Responses
  1. AnEs Says:

    ala, elaborate la lagi..nak tau..hihi


  2. Matjoe Says:

    never ending isu ni. same goes tu asb, bank convensional. to me, as long as saham tu bukan kaunter judi arak ke apa2 lagi yg jelas haram kt sisi islam, it should be fine


  3. Anonymous Says:

    bab-bab kewangan ni xleh nk mcm tu... klu bnda yg haram ttp haram.. dan juge kena elakkn bnda2 syubhah ni juge,biar skit tp berkat.. da terang2 bank konvensional guna sistem riba,so elakkn..-aslam


  4. AbgZan Says:

    Anez, nak elaborate apa lagi, dah pjg tu, hehe....benda macamni, kalau nak elaborate lagi, nanti ada aja mereka2 berhaluan kanan mahupun kiri akan mengamuk, hehe...

    Matjoe, kalau stock market, memang kita boleh check kanter tu syariah ke tak ke...even Tabung Haji pon melabur dalam stock market...so kalau ada orang2 alim yang argue kehalalan stock market, usah ler labur dalam Tabung Haji even....:D

    Anonymous (apa nama sebenar?,hehe),
    ada betul tu...tapi semuanyer bergantung kepada keyakinan diri setelah membuat kajian yg sesuai....:)


  5. aslam Says:

    nama sebenar sy aslam. br buat blog.. :)