AbgZan
Aku nak share sikit apa yang aku baca ni....agak menarik jugak..lebih-lebih lagi kepada yang tak tahu menahu tentang benda ni...sebenarnyer benda ni walaupon dikarang khusus untuk US, tapi boleh dikatakan semua negara boleh apply perkara yang serupa, begitu jugak Malaysia....

-----------------------------------------------------

Top 6 Ways to Increase Your Tax Refund Now
by Mark P. Cussen (Financially Fit, Yahoo)


For many Americans, an income tax refund is a windfall -- a chunk of money that can be used for many different purposes. But the amount of this refund is determined by the numbers that are generated from the previous year. Therefore, the fourth quarter of the year is the time to start thinking about what can be done to maximize the amount that you can get back when you file your return in the spring. Here are some of the more common strategies that you can implement as the year ends:

Charitable Donations
Filers who are on the edge of being able to itemize their deductions for the year should consider making a donation of either cash or property to a qualified charity before the year is out. This can be especially beneficial if the filer has a piece of property of some value that he or she wishes to dispose of, such as an extra car or recreational vehicle. These can provide a substantial deduction that can increase your refund by hundreds (or even thousands) of dollars.

Retirement Plan Contributions
Those who need to reduce their taxable income for the year should make the maximum allowable contributions to their traditional, deductible retirement plans. In some cases, such as small business owners and those who make the maximum allowable lump-sum contribution to their plans for the year, this deduction can be fairly large.

Although contributing to Roth accounts may be the best way to go for some, traditional plan contributions afford a current deduction that can make a huge difference in the amount of declarable income for many filers. Even low-income taxpayers can claim the retirement savers' credit for small contributions to their IRAs or employer-sponsored qualified plans.

Education Expenses
Parents who pay tuition for their kids' higher education are usually eligible for education tax credits of some sort. Those who must deplete their savings for this reason should take care to record the amounts paid for their tax records. The credits for these expenses can reduce a parent's tax bill by thousands of dollars, depending upon the circumstances.

Organization
As rudimentary as this may sound, good record keeping is essential to maximizing your tax deductions. Make sure that you record every charitable contribution, every above-the-line deduction and anything else that can increase your income tax refund for the year. Keep copies of all receipts and other documentation that proves your transactions, as the IRS now requires this in order to accept these deductions on every return. Those who fail to do so invite a negative adjustment to their tax returns if they should become subject to an audit.

Miscellaneous Deductions
Many taxpayers may be surprised when they discover that certain kinds of expenses or losses can be deducted on their tax returns. Gambling losses are deductible, though only on par with winnings, and investment expenses (such as IRA custodial fees and margin interest) are only deductible if they exceed a certain percentage of your adjusted gross income (AGI).

Capital Losses
This could be a good time to cut your losses in the market, if you are a short-term investor. Swap out losing stocks or bonds for similar holdings that offer potential gains and realize the losses on your return. These can provide a maximum reduction of $3,000 of your reportable income, or reduce your reported income by more, if you have large reportable gains that you can write your losses against this year. And reduced income can translate into a larger refund, in most cases.

The Bottom Line
These are just some of the ways that taxpayers can increase their tax refunds. But remember that your refund is just that; it's the return of excess money that you have withheld from your paycheck throughout the year.
AbgZan
Hari ni will be my first test utk kelas MBA aku, kelas Organizational Behavior...doakan aku dapat 100% ok guys...hehe...:D

hmm...by the way, kalau tak silap aku, ada sorang yang baru aja abis belajar MBA dari UiTM...Ojah kalau tak silap namanya....care to share your notes / test / exam? :D hehe..
AbgZan
Baru-baru ni kereta yang aku belikan untuk anak aku (beli about 2 years ago) sudah rosak....aku beli kat kedai mainan terletak di Subang USJ 16 (kalau tak silap)....so aku pon pi sana untuk nak repair kononnya..sekali sudah tutup daa....aduhai....

Tapi bila call, depa kata depa tak tutup, tapi depa pindah ke Puchong....selepas bagi direction, aku sekeluarga pon pergi sana....sekali terkejut jugak, sebab kedai makin besar....banyak gila mainan yang ada, daripada sticker, jam Ben10, bateri, walkie talkie, sampailah kereta, helikopter remote control, malah Super Bike pon ada...pergh...harga pon murah...

Maju kedai ni....masa aku pi, aku tengok ramai jugak yang berkunjung ke sana....Korang nak tau tak kat mana kedai tu?

Nanti aku bagi tau....kepada yang berminat..tinggalkan email korang kat komen, nanti aku email insyaAllah...saja nak tau berapa org yg berminat...

Fawwaz and Fahmi berkongsi kereta untuk pergi kerja....hehe..


Fahmi masam aja muka sebab tak dpt drive kereta, hanya tumpang aja...


Sekarang baru giliran Fahmi bawak kereta..tapi dia tak tau abagnya Fawwaz remotely control dari jauh secara senyap2...hehe

video
Ni mamanya pulak control pakai remote....hehe...click play utk saksikannya..

ok guys...leave some comments ok....you will make my day, if i see more than 15 comments, hehe
AbgZan
Baru-baru ni dalam berita Utusan ada menyiarkan ETP (Program Transformsi Ekonomi) bakal mewujudkan lebih 3 juta peluang pekerjaan... kalau ianya tercapai, aku rasa ia merupakan satu perkara yang AMAT POSITIVE KEPADA EKONOMI NEGARA....

Mengapakah pekerjaan itu penting kepada ekonomi negara?

Mula-mula sekali, kalau orang tanya aku, apakah perkara paling penting yang kerajaan kena take care untuk menaikkan ekonomi? Aku akan jawab: JOB, JOB, JOB !!!

Mengapa?

Ok let me ask you guys...korang puas hati tak dengan kerja u all? Kalau korang dah gaji RM10k ke atas, for sure you MASIH TAK PUAS, sbb manusia tak pernah puas hati dengan kekayaan atau gaji mereka....

Kepada yang gaji kecik, sure setiap hari bukak Jobstreet, atau paling tak pon sebulan sekali, ye tak?

Itu fakta pertama mengapa job paling penting....kalau harga minyak naik banyak sekali pun, tapi kalau gaji kita naik double, sure kita tak kisah sgt...

Ok, fakta kedua, saya nak terangkan keadaan di US pulak....setiap minggu, akan ada announcement "Initial Jobless Claims" yang mengukur kekuatan pasaran buruh. Setiap kali pengumuman, ia akan mempengaruhi bukan sahaja Stock Market US (Dow Jones Industrial Average, Nasdaq, S&P), malah US Dollar juga....

Malah, sebulan sekali (first Friday of the month), satu pengumuman yang PALING PENTING setiap bulan dipanggil NFP (Non Farm Payroll)..setiap kali pengumumam dibuat, ia selalu menentukan arah pergerakan stock market dan USD yang amat ketara....malah effectnya jugak akan mujarab....

Apakah NFP?

Menurut Investopedia:
A statistic researched, recorded and reported by the U.S. Bureau of Labor Statistics intended to represent the total number of paid U.S. workers of any business, excluding the following employees:

- general government employees
- private household employees
- employees of nonprofit organizations that provide assistance to individuals
- farm employees

So apa yang aku nak sampaikan kat sini...apa yang aku nak bincangkan kat sini adalah betapa pentingnya pekerjaan kepada pembangunan ekonomi negara...jadi, balik kepada tajuk di atas, kalau benar ETP tambah 3.3 juta peluang pekerjaan, IT IS DEFINITELY GREAT FOR OUR COUNTRY! Good job MALAYSIA!

-----------------------------------------------------------------
ETP tambah 3.3 juta peluang pekerjaan (dipetik dari Utusan)

KUALA LUMPUR 24 Jan. - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Program Transformasi Ekonomi (ETP) akan melibatkan penambahan 3.3 juta peluang pekerjaan menjelang 2020.

Daripada jumlah itu katanya, 60 peratus adalah peluang pekerjaan untuk peringkat pendapatan pertengahan dan tinggi.

"Ini berdasarkan kepada permintaan 318,000 tenaga kerja berkemahiran setiap tahun selepas mengambil kira kadar penguncupan 100,000 pekerja setahun daripada pasaran kerja," katanya berucap pada majlis makan malam sempena Persidangan Pengurus Profesional Antarabangsa (IPMC) 2011 di sini hari ini.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menerima Anugerah Penaung Brandlaureate atas sumbangan beliau dalam pembangunan negara.

Hadir sama Pesuruhjaya Tinggi Britian ke Malaysia, Simon Featherstone dan bekas Menteri Perdagangan dan Pelaburan Britain, Digby Jones.

Muhyiddin menambah, adalah menjadi keutamaan kepada negara untuk meningkatkan kelayakan dan kemahiran seramai 7.1 juta pekerja separa mahir sedia ada ke arah menjana rangkaian ekonomi.

Ke arah itu katanya, kerajaan akan melaksanakan Program Pengiktirafan Pendidikan Terdahulu (RPL) untuk mengiktiraf kepakaran dan pengalaman awal pekerja separa mahir tersebut.

Jelas beliau, RPL akan membolehkan pekerja yang tidak mempunyai kelulusan formal mendapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dengan mengikuti pelbagai kursus berkaitan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang dianjurkan oleh Kementerian Sumber Manusia.

"Kita menjangkakan seramai 60,000 pekerja setahun akan mendapat manfaat daripada program ini sepanjang Rancangan Malaysia Ke-10," katanya.


Jangan lupa bagi komen ye guys, dan jangan lupa FOLLOW my BLOG!
AbgZan
Just an update kepada yang tak aware...BNM kekalkan Kadar Dasar Semalaman kepada 2.75% ...Keputusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Dasar Monetari ...so kepada yg ada loan personal atau housing loan yang bergantung kepada BLR, buat masa ni bayaran / tempoh tidak berubah....aku harap BNM takkan naikkan lagi tahun ni...kalau nak naik pon next year la harapnya....
Labels: , , , 0 comments | edit post
AbgZan
Adakah pelancaran projek-projek baharu di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) bakal merangsang 'Super Bull Run' iaitu lonjakan saham luar biasa di pasaran saham tempatan seperti yang berlaku pada 1993 dulu....mungkin ramai daripada kita tak pernah mengalamainyer....aku sendiri time tu masih sekolah rendah, mana paham ttg stock market jadah ni, hehe.

Kalau kita buat kajian past hisory dan tengok senario yang berlaku sekarang hampir sama pada 1993 ketika Malaysia merancang untuk melaksanakan projek-projek besar.

Dalam kes sekarang, walaupon kebanyakan projek hanya dilaksanakan setahun kemudian tetapi impak positif terhadap bursa Malaysia dapat dirasa lebih awal.

Kalau ETP berjalan lancar bursa tempatan akan terus kukuh, dan dana luar pun akan mula berminat nak labur dalam BSKL kita...skrg ni dana luar masih tak berapa memberangsangkan sgt...

Secara prinsipnya bila sesebuah dalam prestasi baik, prestasi itu akan digambarkan melalui bursa tempatan dan begitu sebaliknya. So sekarang ni, BSKL dah berada pada takuk yang tinggi, maka ini bermakna ekonomi kita pon sedang berada di puncak...Ada sumber mengatakan ekonomi negara kita skrg ni berada di landasan sebenar...tapi tak dinafikan kadang kala Bursa berada di landasan yang tersasar sikit, samada over value atau under value (semasa market crash)....

Satu lagi, kepada yang tak aware , pasaran saham tempatan akan mendapat rangsangan daripada pelaburan projek minyak bernilai RM20 bilion yang diumum beberapa minggu lepas...pengumumam tu mengejutkan banyak para penganalisis.

Pendek kata, perkembangan ekonomi semasa dijangka mempercepatkan situasi 'Super Bull Run' dalam pasaran tempatan. Leih-lebih lagi, dengan pengukuhan ringgit, kecairan yang tinggi dan kadar faedah yang rendah menjadi situasi 'Super Bull Run' lebih menarik.

Institusi perbankan dan kewangan Malaysia sekarang ni memiliki kecairan sekitar RM250 bilion, menjadikan sektor perniagaan semakin mudah dan selesa. Tambahan pula, dengan kenaikan harga komoditi yang luar biasa menyebabkan ia memberi bonus kepada ekonomi....

Perkara-perkara begini banyak merangsang pasaran KLCI / BSKL kita...akan tetapi, kita kena sentiasa waspada dan usah terperangkap dengan movement KLCI yang terlalu rancak ni....

Aku rasa, market KLCI , malah market serantau tengah tunggu right timing aja untuk menjunam....tengah tunggu wujudnya BAD NEWS, samada bad news itu akan keluar secara kebetulan atau sengaja diadakan atau sengaja diperbesar-besarkan bagi merealisasikan PROFIT TAKING YANG KAW-KAW, atau BIG CORRECTIOn....

AKu jangka kalau ia berlaku, ia akan turun ke paras 1100-1200....Aku jangka ia akan bermula sekitar Mac/April, atau June/July/Ogos ....

Mari kita lihat....

Wallahu'alam...
AbgZan
Just nak share aktiviti aku last weekend, sabtu malam...saja bosan, join satu group pi Auto Show kat Dataran Shah Alam...kepada yang kaki kereta, yang minat SPL, SQ, atau minat tgk hiasan lampu pada kereta...boleh ler datang Dataran Shah Alam dari pukul 10mlm sampai 12mlm Sabtu mlm Ahad....ramai gila orang di sana...


video

Konvoi ramai-ramai menuju ke Dataran Shah Alam....

Mula parking, masing-masing mula buka boot...


Antara SPL yang dipamerkan...

Yang ni tak kurang menariknya..


Yang ni pulak siap ada TV lagi tu...


Itu dia hiasa lampu, berapa meter LED agaknya....mungkin lebih 30m LED..


video

Click play tengok mamat ni show off....

Ok guys...saja share...mana tau sini ada kaki kereta ker.....gila kereta ke...leh ler datang sana...hehe...

AbgZan
Inflasi naik pantas....satu berita yang aku tak suka dengar...sebab biasanya kenaikan inflasi ni adalah berpunca daripada ekonomi yang berkembang pesat...bukan aku tak suka bila ekonomi berkembang...cuma aku tak suka bila inflasi naik....

Apa effectnya bila inflasi naik??

Kesannya adalah harga2 barang keperluan akan naik...harga makanan terutamanya yang melonjak naik...kalau zaman mak bapak kita dulu, RM0.50 dah boleh makan mewah...tapi zaman kita sekarang, RM5- RM10 baru lah boleh rasa makan mewah dan lazat....

Tu antara kesan negative kenapa aku tak suka bila inflasi naik...satu lagi, harga rumah pon akan naik....sebab harga barang buatan akan naik...harga simen, besi semua naik...maka naik la harga rumah...

Harga emas pon akan naik....antara sebab lain harga emas akan naik adalah, bila inflasi naik banyak, orang akan pikir macamana nak peg kan wang supaya tak jatuh nilai...antara yang popular sejak dulu adalah dengan membeli emas....sebab tu la, Dr. Mahathir pon pernah banyak kali suggest kita pakai wang dirham...

Bila orang ramai beli emas, harga pon naik la....

Aku rasa tak payah aku ulas panjang tentang inflasi ni, makin ramai yang dah tahu :)

---------------------------------------------------------

Inflasi naik lebih pantas (dipetik dari Utusan)

KUALA LUMPUR 18 Jan. – Kadar inflasi pada tahun ini dijangka berada sekitar 2.5 hingga tiga peratus dan peningkatannya diramal lebih pantas menjelang separuh kedua ekoran pertumbuhan ekonomi dunia.

Penganalisis ekonomi AmResearch, Manokaran Mottain tidak menolak inflasi bakal meningkat lebih pantas sekiranya kerajaan melaksanakan cadangan di bawah rasionalisasi subsidi yang dikemukakan Unit Pengurusan Prestasi dan Penyampaian (Pemandu).

Menurut beliau, dalam aspek polisi monetari, kadar faedah semasa dianggap munasabah kerana kenaikan inflasi disebabkan oleh permintaan, tetapi bukan sekiranya ia membabitkan kejutan bekalan sementara.

‘‘Dengan kadar 2.75 peratus, tahap Kadar Dasar Semalaman (OPR) adalah menyokong mencatat pertumbuhan teguh dan menangani tekanan inflasi semasa,’’ kata beliau dalam nota penyelidikannya.

Bagaimanapun, beliau menjangkakan OPR akan kekal sekiranya kadar inflasi meningkat dalam tempoh beberapa bulan akan datang ekoran kenaikan harga komoditi dan makanan serta pelaksanaan rasionalisasi subsidi.

‘‘OPR boleh meningkat sehingga 3.25 peratus dan dijangka kenaikan untuk kali ketiga sebanyak 25 mata asas lagi sekiranya diperlukan.

‘‘Namun, ia bergantung kepada penurunan inflasi menjelang separuh kedua 2011,’’ ujar beliau.

Sementara itu, Manokaran meramalkan kadar inflasi pada Disember lalu naik kepada 2.2 peratus, 19 bulan tertinggi, sekali gus merekodkan kadar inflasi tahunan kepada 1.8 peratus untuk 2010.

Kenaikan kadar inflasi itu berpunca daripada lonjakan harga makanan, komoditi dan penurunan subsidi oleh kerajaan pada akhir tahun lalu.

‘‘Penurunan subsidi yang menyaksikan kenaikan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak lima sen seliter, LPG lima sen sekilogram dan gula 20 sen sekilogram serta sambutan Krismas dan cuti sekolah telah mendorong kenaikan inflasi,’’ tambahnya.

Bagaimanapun, katanya, kadar inflasi negara masih jauh lebih rendah berbanding Indonesia 6.9 peratus, Thailand tiga peratus, Korea 3.5 peratus dan India 8.4 peratus.

Komen je apa2 pon :)
AbgZan
Ini satu lagi berita yang menarik minat ku....berita ni menunjukkan bahawa ekonomi kita sedang rancak membangun...adakah ekonomi kita akan terus rancak sebegini? adakah ini hanya permulaan aja? atau adakah ini peak?

Nanti aku ulaskan dalam episod akan datang....

------------------------------------------------

Sektor pengeluaran tarik RM55b (dipetik dari Utusan)

KUALA LUMPUR 18 Jan. - Sektor pengeluaran di negara ini dijangka akan menarik pelaburan antara RM50 bilion hingga RM55 bilion pada tahun ini berbanding RM47.2 bilion pada tahun lalu.

Pelaburan tahun lalu merupakan angka ketiga tertinggi dicatatkan dalam tempoh 10 tahun dan juga lebih tinggi daripada pelaburan tahun sebelumnya iaitu RM32.6 bilion ketika krisis kewangan melanda negara.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pada tahun lalu, sebanyak 910 projek untuk sektor pengeluaran telah diluluskan berbanding 766 projek pada tahun sebelumnya.

''Daripada jumlah itu, pelaburan asing mencatatkan RM29.1 bilion, meningkat 31.7 peratus daripada RM22.1 bilion pada 2009 berikutan pelaburan dalam bidang pertumbuhan baru, teknologi baru muncul dan peningkatan ekonomi negara pengeksport modal,'' katanya.

Beliau berkata demikian di majlis Persidangan Tahunan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dalam Sektor Pengeluaran dan Perkhidmatan di sini hari ini.


Komen aja apa2 pon ok guys...
AbgZan
Berita hari ini dalam Utusan, menarik minat aku...tak sangka pulak aku urusan jual beli hartanah mencapai beratus bilion setahun...ini menunjukkan bahawa makin ramai yang duk beli hartanah, sama ada untuk dijadikan tempat tinggal, ataupun sebagai pelaburan, atau utk disewakan....pelaburan dalam hartanah makin menarik minat ramai orang...cuma satu benda aku bimbang bila hartanah menjadi semakin diminati ramai....

apakah ia? nanti aku citer..

----------------------------------------------

Urus niaga hartanah lebih RM100 bilion tahun ini (dipetik dari Utusan)

KUALA LUMPUR 18 Jan. - Urus niaga hartanah dijangka melebihi RM100 bilion tahun ini daripada RM96.77 bilion pada 11 bulan pertama tahun lepas, kata Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Penilaian dan Harta, Datuk Abdullah Thalith Md Thani.

Beliau berkata, pemulihan ekonomi telah merancakkan semula pasaran hartanah dengan sub-sektor harta kediaman kekal penggerak utama pasaran.

Nilai urus niaga dalam sektor kediaman antara Julai dan November tahun lepas meningkat 15.5 peratus kepada RM22.6 bilion berbanding tempoh yang sama 2009, sementara urus niaga harta komersial naik 22.4 peratus kepada RM9.78 bilion, katanya pada sidang media mengenai Sidang Kemuncak Hartanah Malaysia ke-4 2011 di sini hari ini.

Urus niaga hartanah industri meningkat 52.9 peratus kepada RM4.66 bilion, hartanah pertanian naik 22.8 peratus kepada RM4.54 bilion dan urus niaga hartanah pembangunan naik 64.9 peratus kepada RM5.16 bilion.

Bagi pasaran hartanah kediaman, negeri-negeri utama mencatatkan pertumbuhan positif adalah Pulau Pinang yang mencatatkan kadar pertumbuhan tertinggi 9.7 peratus, diikuti Kuala Lumpur pada 8.2 peratus, Selangor 7.2 peratus dan Johor 3.6 peratus.

Dalam sub sektor pertanian, 106 urus niaga melibatkan tanah estet dicatatkan tahun lepas. Ini termasuk 76 di Sabah, tujuh di Melaka, enam di Negeri Sembilan, dua di Perak dan setiap satu di Pahang dan Sarawak.

Abdullah Thalith berkata, terdapat juga peluang bagi pemaju swasta yang mempunyai simpanan tanah yang banyak dan tanah bekas perladangan untuk membangunkan taman perindustrian berikutan kekurangan tanah industri kosong di Selangor dan Wilayah Persekutuan. - Bernama


Ada masa komen ok guys? sikit pon jadi...
AbgZan
Hari ni aku pergi Trolak, untuk program orientasi / motivasi yang MBA UITM anjurkan...ikutkan jam 3ptg bertolak dari Stesen Bas no.2, UiTM shah alam...aku pon tak pasti kat mana lokasinya...kena carikla nanti..

So, kalau sana ada line nanti, aku bagi update serba sedikit, hehe....

Doakan aku selamat...salaam
AbgZan
Berita ni agak menggembirakan aku...bukan apa, selalu sgt jam TANPA SEBAB, pastu tengok2 punca jam teruk adalah sbb ramai sgt org dok jakun memberhentikan kereta, ada jugak yg slowkan kereta, dan ada jugak dok singgah nak tgk kemalangan...

Tensen jugak bila terpaksa tempuh jam berjam-jam, hanya kerana wujudnya jakun-jakun yang macam tak pernah tengok kemalangan...kadang2, bukannya ada kemalangan pon, tapi hanya ada kereta rosak tepi jalan...atau ada jugak terdapat kereta yang hanya berhentikan kereta di tepi jalan untuk berehat, pon menyebabkan traffic jam, gara-gara "penjakun-penjakun yang tercari-cari di manakah kemalangan...

You all sure pernah alami benda ni kan??

So, bila keluar berita ni, gua rasa lega, tapi geli hati pon ada....sebab macam perli pun ada...perasaan tanda tanya pon ada, iaitu, bagaimana perlaksanaannya nanti, macam susah aja nak laksanakan...hehe...

----------------------------------------------

Penonton kemalangan boleh disaman - JKJR (sumber: utusan Malaysia)



KUALA LUMPUR 13 Jan -- Pengguna jalan raya yang memberhentikan kenderaan mereka untuk menonton sesuatu kemalangan sehingga menjejas kelancaran lalu lintas boleh disaman, kata Ketua Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Suret Singh.

Beliau berkata, tindakan undang-undang boleh dikenakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987, di bawah peraturan 16 (1).

"Hanya terdapat lima pihak yang berperanan semasa kemalangan jalan raya berlaku iaitu saksi kemalangan, anggota penyelamat, agensi kerajaan yang berkepentingan, pertubuhan bukan kerajaan yang berkepentingan dan orang awam yang dilatih sebagai paramedik atau mempunyai kemahiran dan latihan dalam memberikan bantuan kecemasan.

"Pihak lain tidak sepatutnya berhenti kerana ia hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas menjadi semakin buruk malah boleh mendatangkan risiko lain seperti kemalangan kecil.

"Oleh sebab itu, mereka boleh disaman kerana menghalang lalu lintas dan mengganggu operasi menyelamat mangsa kemalangan," katanya kepada pemberita semasa kempen advokasi JKJR di sini hari ini. -- Bernama


Komen ler apa2 pon ok...
AbgZan
Merempat sebab rumah mahal? Begitulah tajuk satu artikel dalam Utusan yg aku baca baru-baru ni....masalahnya mahal sgtkah rumah di Malaysia? Adakah betul2 mahal rumah di Malaysia? Dan adakah memang tiada langsung rumah murah di sekitar lembah klang?

Atau mungkinkah ramai sangat yang memilih nak beli rumah murah, dan lokasi di tempat2 terbaik...mungkinkah ada yang ingin membeli apartment di sekitar Kota Damansara, atau sekitar KLCC dengan harga RM100k....dan disebabkan tiada yang semurah tu, sanggup duduk merempat....

Atau aku ada dengar cerita ada jugak yang tidak mahu beli rumah, kerana gara-gara ura-ura kononnya harga rumah akan merudum tak lama lagi? dari mana ura-ura tersebut? dan sahih kah? bagaiamana mahu tahu kesahihannya jika ia belum berlaku?

Masalahnya, adakah kejatuhan merudum harga rumah akan betul2 belaku? jikaau ia tidak berlaku, mana "beliau" tidak mahu beli rumah kerana harga tidak mahu turun2?

Maka jalan penyesalesainnya hanyalah menyewa, biarkan pon 5 tahun menyewa, dengan harapan harga rumah akan merudum...atau mungkin sewa selama 15 tahun, dengan harapan harga rumah merudum, baharu mahu membeli, by that time, ramai orang yang loan rumah sudah pon selesai, dan mengalami financil freedom, hehe....

Bagi aku, harga rumah kat Malaysia memang sekarang sudah agak mahal, jika nak dicomparekan dengan harga rumah 20 tahun lalu, atau 30 tahun lalu...jika nak dicompare harga sekarang ada yang mencecah 30x ganda dari harga 30 tahun lalu...

Malah jika nak dicomparekan degan harga rumah 5 tahun lalu pon, ada yang sudah 2-3 kali ganda hargannya sekarang, tetapi bukan semua lokasi, tetapi hanya tempat2 tertentu yang hot....

Secara keseluruhannya, aku setuju harga rumah di Malaysia sudah mahal skrg, jika dibandingkan dengan zaman dahulu, tetapi masih murah jika dicomparekan dengan negara-negara lain...

Malah, jika kita tinjau kawasan2 yang belum membangun, tetapi mmbangun, banyak lgi rumah2 yang masih murah...ada satu kawasan berdekatan dengan UitM Puncak Alam, harga aparment, hanya RM40k....3 bilik, 2 tandas...keluasan hampir 700ft2....cuma belum maju...

So mengapa mahu hidup merempat, jika masih terdapat apartment yang murah sebegitu rupa....mungkin lokasinya agak jauh dari tempat kerja....itu satu alasan yang boleh digunapakai....tetapi itu bukan alasan utk hidup merempat....hehe....

itu komen aku....apa komen u all? apa komen pakar2 lelong? komen pakar2 hartanah? tuanbri? faridadam? pmc? Mungkin ada lagi silent reader yang masih malu2, atau masih kedekut mahu kongsi ilmu? hehe....kalau rajin tinggalkan komen u all kat sini, no offense yer, hhehhe...


------------------------------------------------------------

Merempat sebab rumah mahal? (sumber: utusan)

Oleh Fairus Kassim
bisnes@utusan.com.my

BENARKAH harga hartanah semasa di negara ini mencerminkan nilai sebenar. Apa yang pasti, tanda harga yang diletakkan sungguh luar biasa sekali.

Malangnya di sebalik apa yang berlaku itu, tiada apa- apa tindakan jitu diambil. Tidak menghairankan jika kegagalan berbuat demikian, bakal menyaksikan ramai rakyat Malaysia merempat.

Malah, tragedi jalan raya yang berlaku di Cameron Highland baru-baru ini lebih beruntung apabila pihak berkuasa menunjukkan kesungguhan dengan menubuhkan badan siasatan bebas untuk menyiasat puncanya dan mengkaji masalah yang dihadapi industri.

Tidakkah baik jika kerajaan turut menubuhkan badan seumpama itu untuk merungkai dan menyelesaikan kemelut peningkatan nilai hartanah khasnya rumah yang sangat membebankan rakyat ketika ini.

Masalah peningkatan melampau nilai hartanah di negara ini khasnya rumah kediaman bukan baharu tetapi sejak dua tahun kebelakangan ini, ia menunjukkan peningkatan luar biasa dengan merekodkan lonjakan nilai lebih 30 peratus tahun ini.

Setiap penyakit ada ubatnya begitu juga dengan isu hartanah. Kita tidak boleh menutup mata dengan memberikan alasan tidak bertindak kerana perkara itu berkaitan perniagaan dan tertakluk kepada permintaan dan penawaran.

Pokok utama kepada permasalah ini adalah undang-undang pemilikan hartanah negara yang terlalu longgar dan mudah dimanipulasikan oleh pihak tertentu bagi mengaut keuntungan berganda.

Patutkah kita menunggu berjuta-juta warganegara hidup merempat sebelum mengambil tindakan manakala orang luar lain memiliki dan menguasai rumah kediaman yang ada.

Memang betul kehadiran pelabur atau lebih tepat pembeli asing memberikan impak positif kepada ekonomi negara tetapi ia tidak harus mempertaruhkan nasib rakyat negara sendiri.

Sememangnya rakyat tidak akan mampu menandingi kuasa beli asing dan permintaan yang tinggi dari golongan berkenaan menyebabkan pemaju hartanah swasta berani membeli pada harga yang tinggi.

Pada masa yang sama, kajian Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI) yang mendedahkan pembinaan rumah mewah nampaknya semakin tidak terkawal. Antara hasil kajian itu adalah mengenai purata harga rumah di Pulau Pinang dan Lembah Klang yang sudah mencecah antara RM300,000 hingga RM500,000 pada 2009. Jumlah ini jauh berlipat kali ganda lebih tinggi berbanding purata pendapatan isi rumah.

Jika data dan statistik ini mahu dijadikan ukuran, bayangkan berapa harga rumah dalam tempoh 10 atau 20 tahun akan datang? Ketika itu berapa ramai golongan berpendapatan rendah dan sederhana mampu atau bersedia memiliki rumah pada kadar yang bersesuaian dengan pendapatan mereka.

Maka, rumah-rumah yang dibina oleh pemaju hartanah swasta sebenarnya untuk siapa? Rakyat atau pun orang asing?

Penyediaan rumah mampu milik tidak harus disandarkan kepada kerajaan semata-mata tetapi juga pemaju perumahan sebagai salah satu tanggungjawab sosial.

Pada masa ini, pihak berkuasa tempatan telah menyediakan kuota 30 peratus untuk dibangunkan oleh syarikat swasta, malangnya ia tidak dipeduli.

Pemaju hartanah swasta tidak boleh disalahkan mentah-mentah berkenaan isu ini kerana setiap projek yang mereka laksanakan telah mendapat kelulusan daripada PBT. Persoalannya, bagaimana PBT boleh meluluskan projek tersebut jika tidak mengikut undang-undang?

Mungkin Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah boleh mengintai-intai proses pengeluaran lesen yang dibuat oleh PBT kerana keraguan yang ditimbulkan sudah boleh dilihat dengan mata kasar.

Sementara itu, bekas Ketua Pengarah Penilaian, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan, Mani Usilappan berkata, selain tarikan daripada pelabur asing, kadar faedah yang terlalu rendah ditawarkan oleh pihak bank untuk pinjaman perumahan juga menjadi punca masalah ini berlarutan.

Katanya, faedah yang rendah menggalakkan aktiviti pembelian rumah baharu dan ini menyebabkan nilai hartanah melambung tinggi.

Bagi pelabur asing pula, mereka lebih gemar membeli rumah kondominium berbanding rumah bertanah khususnya di kawasan bandar seperti Kuala Lumpur kerana kelebihan infrastruktur yang ditawarkan, katanya lagi.

Menurut laporan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (NAPIC), Kementerian Kewangan, sebanyak RM8.94 bilion pindah milik aset hartanah direkodkan di Kuala Lumpur pada separuh pertama tahun ini dan 78 peratus adalah melibatkan sektor perumahan.

Daripada jumlah sektor perumahan tersebut, 49.2 peratus melibatkan kondominium yang bernilai sekitar RM250,000 hingga RM500,000.

Laporan itu turut menunjukkan sebanyak 2,214 unit aset hartanah dibina di Kuala Lumpur pada tempoh yang sama, dengan 54.8 peratus adalah kondominium. Ini jelas menunjukkan permintaan tinggi terhadap rumah kondominium di Kuala Lumpur dan ini menggalakkan pemaju swasta membina lebih banyak rumah kondominium mewah berbanding rumah mampu milik untuk rakyat.

Selain itu laporan NAPIC turut mendedahkan, rumah kediaman bertanah di Kuala Lumpur turut meningkat pada separuh pertama tahun ini dengan Taman Segar, Cheras mencatat peningkatan sebanyak 23.5 peratus manakala rumah di Taman Tun Dr. Ismail meningkat lebih 14.8 peratus sehingga mencapai RM715,000 bagi sebuah rumah teres dua tingkat.

Peningkatan nilai hartanah dijangka terus meningkat saban tahun jika tiada sebarang kawalan drastik dilakukan bagi melindungi sebahagian besar rakyat tempatan yang terus kempunan memiliki rumah di kawasan bandar.

PEPS sebelum ini menjelaskan nisbah pemilikan rumah antara rakyat tempatan dan asing pada tahun ini adalah 70:30 dan dijangka terus meningkat tahun hadapan.

Perkara ini perlu ditangani segera sebelum menjadi parah. Janganlah tunggu sehingga semua aset di bandar- bandar besar negara dimiliki oleh orang asing barulah hendak duduk berbincang mencari jalan mengatasinya.

Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya, begitu juga dengan isu nilai hartanah ini dan ia bukanlah terlalu sukar untuk diselesaikan jika kerajaan bersungguh-sungguh untuk mengubahnya.


Komen jer ok, tak kisah apa2 komen pon ok....kalau rajin follow blog aku, kalau belom follow ler....kalau lagi rajin, add le my blog in your blog sbg one of ur favorite blog list..hehe..thank...
AbgZan
Semalam PM kita, Datuk Seri Najib Tun Razak umum pelancaran 19 lagi projek di bawah Program Tranformasi Ekonomi (ETP) negara melibatkan pelaburan hampir RM67 bilion.
Projek ni dijangka akan menjana Pendapatan Negara Kasar (GNI) sebanyak RM36 bilion lagi dan juga menyediakan 35,000 peluang pekerjaan baru.

Pada pelancaran ETP masa 25 Oktober 2010 lepas, Najib dah umum 18 projek permulaan dan perkembangan berkaitan untuk menjayakan agenda transformasi negara ini. Najib kata dengan bermulanya projek-projek ini, di samping projek-projek ETP yang telah diumumkan ebelumnya, rakyat dijangka berupaya menikmati pulangan yang ketara dalam sedikit masa lagi.

Dijangka kesan jangka panjang nanti, rakyat Malaysia akan berpendapatan tinggi, RM48,000 setahun. Tapi tak dinyatakan adakah itu pendapatan minima? jika itu minima, maka, gaji engineer, for sure RM10,000 minimum at least, hehe....Boleh capai ke ni? Kalau capai pon, sure taraf hidup masa tu pun sure tinggi, harga makanan pon, tak dapat lagi RM5....mahu paling murah kat kedai mamak pon RM20 sepinggan...

Ok tu kesan jangka panjang...kesan jangka pendek pulak, sesiapa yang dah labur kepada syarikat2 yang berkaitan (mungkin ada insider news sblm pengumuman), sure sekarang sudah senyum....malah long term pon, sudah tentu syarikat2 tersebut mencanak2 naik :D.... tak perlulah gua citer pjg kenapa harga share syarikat2 tersebut akan naik....

Apa pon, siapa yang nak tau lebih lanjut sebhagian projek yang diumumkan, boleh ler u all klik pic di bawah, dipetik dari Utusan Malaysia....

Make sure you all follow blog aku ni ok (kalau siapa tak follow lagi), hehe...hari2 kemudian aku akan bg posting2 lebih menarik, insyaAllah..kalau rajin add sekali dlm blog list you all....thank you :)

Anyway, ada apa2 komen? just komen aja ok


AbgZan
Kalau kita tengok,semakin hari, semakin naik harga getah...sekarang ni harga getah di paras RM15.06 tertinggi dalam sejarah, dan sedang naik lagi ni....sampaikan pekebun getah punya owner pon sanggup toreh sendiri getah, hehe....

Menurut sumber, kalau kita da 2 hektar tanah, kita boleh dapat RM5,600 sebulan....ok ke tak tu? honestly aku ingatkan boleh dpt lebih....2 hektar tanah besar tu, takkan dpt RM5,600 aja kot....

Ada sesiapa sini yg ada kebun getah? mungkin mak bapak punya ke? atau sendiri punya? citer ler sikit pengalaman korang :)


-----------------------------------------------------------------------
(sumber utusan malaysia)

LABIS 6 Jan. - Kenaikan harga getah yang kini mencatat paras tertinggi sebanyak RM15.06 sen sekilogram menyaksikan sebahagian besar pemilik kebun getah sanggup menjadi pengawal keselamatan kepada kebun masing-masing.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, daripada maklum balas diterimanya, pemilik tidak lagi mengupah orang luar sebaliknya sanggup menjaga dan menoreh sendiri bagi mengelakkan kejadian kecurian getah sekerap dan memperoleh pendapatan yang lebih tinggi.

Menurutnya, berdasarkan kadar harga getah yang tinggi buat masa kini, setiap pekebun yang mempunyai dua hektar kebun getah mampu memperoleh pendapatan sehingga RM5,600 sebulan.

"Kadar harga getah yang mencecah RM15.06 pada hari ini adalah kadar tertinggi sejak negara merdeka dan ia akan memberi kebaikan serta pendapatan tinggi kepada peneroka getah atau pemaju tanah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Kempen Tanam Semula Peringkat Negeri Johor di Dewan Serbaguna Kampung Paya Merah dekat sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah RISDA, Datuk Mohammad Izat Hassan; Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Johor, Asiah Md. Arif dan Pegawai Daerah Segamat, Burhan Md. Amin.

Jelas Mohd. Shafie, pihaknya akan menjalinkan kerjasama dengan negara-negara pengeluar getah lain termasuk Thailand dan Indonesia bagi memastikan harga getah terus stabil serta dapat ditingkatkan lagi.

Tambah beliau, kadar harga getah yang tinggi jelas menunjukkan bahawa getah menjadi komoditi yang mencatatkan harga paling stabil berbanding harga komoditi-komoditi lain termasuk kelapa sawit.

Menurutnya, pihaknya juga akan meneruskan usaha bagi membantu pekebun getah menerusi bantuan tanam semula getah di samping mengadakan program mendedahkan pekebun dengan teknik dan peralatan terkini untuk memastikan produktiviti getah dapat ditingkatkan.

Dalam pada itu, beliau juga menasihatkan pekebun dan peneroka getah supaya menggunakan sebaiknya hasil jualan getah termasuk membuat simpanan kerana harga getah juga akan mengalami turun naik seperti komoditi lain.


Komen jer apa2 pon ok guys :)
AbgZan
"bla...bla...bla... ditembak di Tucson..."...begitulah lebih kurang bacaan berita kedengaran sayup-sayup masa aku kat dapur mlm tadi...aku selalu kalau kat dapur, mana dengar sgt berita...semua sayup2 aja kedengaran....tapi apabila aku dengar perkataan "TUCSON", memang pendengaran aku tajam....walaupun sebutannya salah disebut oleh pembaca berita (hehe) sebagai "TAKSEN", di mana sebutan yang sepatutnya adalah "TUSON", tetapi memandangkan ia jarang sekali disebut, maka aku dapat tangkap sebutan itu....terus aku berlari ke ruang tengok tv....

Sekali seorang Kongres Amerika Syarikat dari Arizona ditembak pulak..kat kepala (sebutir peluru tembus otak) pulak tu...ish ish....tapi beliau selamat, tetapi berada dlm keadaan kritikal...orang kata pantang maut sebelum ajal....tetapi ada 6 orang yang lain mati, termasuk seorang hakim mahkamah persekutuan dan seorang budak 9 thn...

Mula-mula pihak polis kata mungkin suspek tu buat kerja jahat tu tidak berseorangan tetapi ada yang membantu...lepastu, depa cakap suspek bertindak seorang diri pulak...
Macam-macam....yang penting asalkan peristiwa ni tidak dilakukan oleh orang-orang arab, atau orang islam..kalau tak bertambah teruk la kebencian org US kat orang Islam, dan bertambah kuatlah security check nak masuk US...mana taknya, Presiden Barack Obama sendiri menyifatkan serangan ke atas anggota Dewan Perwakilan daripada Parti Demokrat, Gabrielle Giffords tu sebagai 'satu tragedi bagi seluruh negara'...

Eh, by the way, aku tak terangkan lagi kenapa berita ni betul2 menarik perhatian aku masa aku kat dapur lagi....buat you all yang mungkin tak tau lagi, aku adalah bekas pelajar Aerospace Engineering and Mechanical Engineering dari University of Arizona, Tucson, Arizona...sebab tu yang perkataan "TUCSON" betul2 jelas aku tangkap daripada suara berita tu...

Satu lagi, kenapa menarik minat aku berita ni, sebab sebelum ni, masa aku sedang belajar pon pernah berlaku kes serupa, tetapi time tu, lagi dahsyat....di mana seorang student College of Nursing tembak 3 professor, seorang dari prof ni ditembak di dalam dewan kuliah depan students lagi...sampaikan kawan2 baik beliau pon tak sangka-sangka kawan dia tu sanggup tembak bunuh orang....katanya, budak tu stress pasal tak dpt ambik exam ke apa ke, aku pon tak ingat....ish ish bahaya tul....

ANyway, ni ada satu link aku jumpe cerita ringkas berkenaan peristiwa lebh 7 tahun lepas....

http://articles.cnn.com/2002-10-28/us/university.shooting_1_borboa-barbara-monroe-professors?_s=PM:US

Okler, apa komen u all?? Kasi taruk aja apa2 komoen pon ok guys :)
AbgZan
Mark Zuckerberg, adalah seorang budak muda, yang mendapa inspirasi untuk mencipta Facebook, hasil daripada pemikiran INOVATIFNYA terhadap Friendster dan Myspace....daripada value RM0, ia secara perlahan2 naik valuenya....naiknya bukan hanya kepada RM Juta, tetapi RM billion...dan bukan hanya RM2-3 bilion, tetapi RM 151 billion...foundernya hanya seorang budak muda berumur 26 tahun, 3 tahun lagi muda dari aku..memang superb betul...murah rezeki dia....Mana taknya, dari kekayaan ZERO kepada kekayaan RM151 billion....

Memang one in a billion nak cari orang macam ni...

kalau di Malaysia, kita ada seorang hartawan billionaire yang juga bermula dari ZERO...malah kalau tak silap, beliau bermula dengan berhutang lagi...macam2 hidup ssah beliau dah tempuhi, daripada bercucuk tanam tolong ibunya sampai la tolong ayahnya jual dagig.....kalau tak silap macam2 kegagalan beliau alami, sehinggai pernah ditipu dan rugi banyak wang....tapi berkat kesabaran beliau, beliau juga sekarang kaya raya...billionaire...beliau tak lain tak bukan adalah Syed Mokhtar Al-Bukhary..beliau juga seorang yang AMAT PEMURAh dan DERMAWAN...

Aku sebenarnyer jeles betul dengan diorg ni....bila la agaknya aku dapat dikurniakan rezeki macam diorg ni...tak perlu RM1 billion, RM1 juta pon jadi la...hehe...

-----------------------------------------------
Facebook kini bernilai RM151.68 bilion

NEW YORK 4 Jan. - Kekayaan pengasas Facebook, Mark Zuckerberg meningkat dua kali ganda kepada 9 bilion (RM42.66 bilion) selepas menerima pelaburan daripada firma kewangan, Goldman Sachs.

Akhbar New York Times melaporkan bank berkenaan melaburkan 291 juta (RM1.379 bilion) dalam laman web sosial itu dengan syarikat pelaburan Rusia, Digital Sky Technologies turut melabur sebanyak AS$32 juta (RM99.2 juta).

Facebook kini bernilai kira-kira 32 bilion (RM151.68 bilion), menjadikan kedudukan Zuckerberg yang berusia 26 tahun meningkat daripada tangga 212 ke 40 tempat teratas dalam senarai bilionair Forbes.

Pelaburan terbaru tersebut akan membenarkan Facebook menarik dan mengekalkan kakitangan, menghasilkan lebih banyak produk dan mungkin membolehkan pencarian pemerolehan tanpa diperdagangkan.

Goldman Sachs merancang untuk mewujudkan sebuah entiti khas yang membenarkan pelanggannya yang bernilai tinggi melabur dalam Facebook, menurut akhbar itu.

Pelaburan 32 blion pound menjadikan Facebook bernilai lebih daripada Yahoo!, eBay dan Time Warner.

Zuckerberg yang memiliki satu per empat saham Facebook, menjadikannya seorang daripada bilionair termuda di dunia dan antara yang terkaya di dunia tanpa mengira faktor umur.

New York Times berkata, perjanjian tersebut mungkin meningkatkan sebanyak dua kali ganda harta peribadi Zuckerberg yang dijangka sebanyak 4.5 bilion (RM21.33 bilion pound) apabila Facebook dinilai pada 14.9 bilion (RM70.626 bilion).

Zuckerberg yang tidak gemar menceritakan hal peribadinya baru-baru ini, 'membuka' rumahnya dan memperkenalkan teman wanitanya kepada dunia serta lebih lantang dalam mempertahankan syarikatnya daripada kritikan yang mendakwa ia menyalahgunakan data peribadi pengguna.

Wakil Facebook, Goldman Sachs dan Digital Sky Techologies enggan mengulas lanjut berhubung pelaburan baru itu. - Agensi


Komen ler sikit kawan2 k :)
AbgZan
Just a quick update, kelas MBA aku start dlm masa 15 min lg ni, jam 2ptg sampai 6ptg...skrg tgh drive..berdebar2 aku...excited pon ada jugak, hehe...ikut jadual bulan ni aku akan belajar Organizational Behavior...bes bes...ok guys...
AbgZan
ALhamdulillah, tanpa diduga, tanpa ditunggu-tunggu, dengan tidak semena-mena, aku dapat refund cek dari LHDN, bertarikh 23 Dec 2010. Ada sesiapa sini yang dapat refund jugak ke?

Alhamdulillah, boleh ler buat makan2, minum2, hehe.....

Adakah ini dikira cepat atau lewat? Sebab ini adalah refund untuk cukai terlebih bayar utk cukai tahun 2009.


kalau siapa yang belom FOLLOW, follow ler my blog...sesiapa yang ada blog sendiri, masukkan la LINK BLOG aku ni kat blog korang, hehe.... supaya tak terlepas ikut kisah hidup aku anak beranak sekeluarga dan kisah2 menarik pelaburan dan cara-cara aku menjimatkan wang ringgit di samping beberapa kisah-kisah teladan...hehe....

Till then....wassalaam....

KOMEN LE SIKIT CEK KAK / CEK ABANG OI...takkan baca jer, cuma 2-3 patah pon ok ler...hehe
AbgZan
Apa pendapat anda tentang main saham? Forex? Trade CPO? Unit trust? Halal ke haram ke meragukan ke? Patutkah "main" saham ditukarkan kepada "trade" saham? Siapa rasa ia halal?

Sebenarnya, isu halal haram trading CPO, Forex dan even stock market pernah saya ke utarakan dlm forum dulu, maybe thn 2009. Apa yg saya querykan adalah apabila, jika sekiranya, trader, tutup mata, beli/jual, dan mengharapkan ia naik/turun utk memungut untung....konsep serupa macam beli 4D, dan mengharapkan kena....

Tapi, ia agak lain....kerana, 4d hanya beli begitu saja....tapi forex, saham dan CPO, adalah kita membuat kajian berdasarka candlestick, SMA, EMA, fibo, support/resistance, etc...

Tapi nanti, sura ada yg cakap, 4D pon boleh jugk buat analisis kira-kira...

Pastu bila pikir2 balik....kalau nak disamakan...bagaimana pula orang yang beli TANAH misalnya.....contohnya beli tanah di Dengkil, mengharapkan kerajaan bangunkan pusat kerajaan di situ, tetapi, it's not happening, tetapi putrajaya yag kena strike....atau bagaiamana pula orang yg beli tanah di Bukit Beruntung miaslnya, tengok2 value menurun...adakah ia dikira perjudian???

Sebenarnyer perkara ni agak pening jugak kepala....jika dipikir2 balik, stok market, bila kita beli sesuatu saham, ia ada pengiraan "FAIR VALUE" atau MARKET VALUE", serupa konsep beli tanah...begitu jugak CPO dan Forex...

TApi pulak, FOREX, CPO dan saham, fair valuenyer kadangkala dimain2kan oleh sindiket, naik turun secara mendadak...

So benda2 macam ni, agak ccomplicated utk dibandingkan...

Tapi cuma satu benda yg agak dominant yang dikeutarakan adalah hal2 "TRADE MARGIN" seperti 400:1 utk forex....atau 3:1 utk stock market di Malaysia...hal margin yang orang kata, tidak mengeluarkan MODAL YANG SEBETUL2NYA.....

Tapi nanti keluar pulak issue bagaimana pula orang yang buat PERSONAL LOAN lepas tu beli rumah secara cash?? pon bukan dikira sebenar2 modal dari duit sendiri....

Dan akhira sekali akan berbalik kepada issue pinjaman secara islamic atau convensional....bla bla bla..pjg betul issue ni...

Justeru itu, saya tak berani nak ulas panjang (ni pun dah cukup pjg ulasan gua, hehe)..gua berserah kepada pakar2 agama, atau ulama2 utk membuat kajian terperinci..

Sapa berminat boleh ler baca ulasan Ustaz Zaharuddin:

http://www.zaharuddin.net/kewangan/305-hukum-jual-beli-futures-a-option-dalam-indeks-komposit.html

...wallahu'alam.

Kalau rajin, FOLLOW my blog ok...banyak kisah2 hidupku dengan dunia pelaburan dan dunia penjimatan aku nak pamerkan kat sini..

Any comment? Tulis aja di bawah ni, aku tak marah apa pon komen korang....taip jer apa2 pon, tapi kalau boleh jgn ler letak "ANONYMOUS" aja...letak ler nama korang...
AbgZan
Semalam, anak aku yang pertama, Fawwaz, register sekolah Qdees, untuk tahun yang ke-3 dia bersekolah TADIKA...skrg umur dia 3 thn lebih....

Pelik tak, umur baru 3 tahun lebih, dah masuk tahun ke-3 dia bersekolah TADIKA? Dengar macam tak logik, tapi memang aku tak tipu, ni tahun ke-3 dia sekolah TADIKA...

First Year dia sekolah tahun 2009 di TADIKA MUTIAR DAYA, Shah Alam...

Tahun 2010, dia mula masuk Qdees...dan hari ni, dia nak register Qdees lagi untuk tahun 2011....

Anyway, sebelum register, aku potong ler rambut dia, kasi smart2 sebelum sekolah mula..dah alang-alang tu, aku gunting sekali rambut anak aku yang kedua, Fahmi...dah alang2 tu sekali, aku pon potong sekali rambut,semua di kedai yang sama....tak cukup dengan tu, wife aku pon nak jugak potong rambut, anak beranak tu...hehe....tapi wife aku potong rambut dekat salon kedai lain di Seksyen 18, Shah Alam....

Ni dia aksi2 menarik masa tengah potong rambut....


Chewah, rilek aja Fawwaz potong rambut....termenung ke apa tu..

"Geli la pakcik...slow2 la cikit..."

Fulamak, remos tu canggih sungguh...

Fahmi pulok potong rambut

"Abang Fawwaz, tengok le rambut adek ni!! Lebih tinggi remos adek daripada remos abangg.....jgn jeles tauu banggg"


Aik, terlentok ke apa tu...takkan mahsyuk sgt, sampai tertido....hehe




Aku bergambar dengan anak-anakku selepas semua potong rambut..





Itu aja untuk hari ini...kalau siapa yang belom FOLLOW, follow ler my blog...sesiapa yang ada blog sendiri, masukkan la LINK BLOG aku ni kat blog korang, hehe.... supaya tak terlepas ikut kisah hidup aku anak beranak sekeluarga dan kisah2 menarik pelaburan dan cara-cara aku menjimatkan wang ringgit di samping beberapa kisah-kisah teladan...hehe....
Till then....wassalaam....
KOMEN LE SIKIT CEK KAK / CEK ABANG OI...takkan baca jer, cuma 2-3 patah pon ok ler...hehe
AbgZan
Salam all,
Just quick update....seperti yg saya expect dalam posting minggu lepas di:

http://kakilabur.blogspot.com/2010/12/harga-minyak-dunia-naik-lagi-oil-rises.html


harga minyak di Malaysia naik lg, tapi buat masa ni hanya Ron 97 saja yg naik...tak lama lg mungkin Ron 95 pulak naik sekali....

So mari kita cari mana-mana fuel saver yg boleh digunapakai...antara yg aku tgk effective adalah Nanotech Fuel Enhancer ( boleh didapati disini: http://autopartsales.blogspot.com/ )


Ikuti petikan dr Utusan di bawah:

----------------------------------------
Harga RON 97 naik 10 sen lagi

KUALA LUMPUR 4 Jan. - Harga minyak petrol RON 97 sekali lagi diselaraskan kepada harga baru melibatkan kenaikan 10 sen menjadi RM2.40 seliter berkuat kuasa esok.

Bagaimanapun, harga minyak petrol RON 95 kekal RM1.90 seliter.

Menurut Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Hashim Othman, kenaikan harga minyak petrol RON 97 sebanyak 10 sen adalah kerana mengikut harga pasaran minyak mentah dunia.

Menurutnya, ketika ini harga pasaran minyak mentah dunia mencecah AS$100 setong.

"Harga petrol RON 97 sejak tahun lalu tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapungkan mengikut pasaran semasa.

"Ketika ini, kerajaan tidak lagi menanggung subsidi untuk minyak petrol RON 97 dan kenaikan ini memang tidak dapat dielakkan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, kenaikan itu mengikut perkiraan yang ditentukan oleh Kementerian Kewangan.

Pada 1 November lepas, harga petrol RON 97 dinaikkan lima sen menjadi RM2.15 seliter dan pada hujung bulan itu juga ia sekali lagi mengalami kenaikan sebanyak 15 sen menjadi RM2.30 sen seliter.

Wallahu'alam....


kalau siapa yang belom FOLLOW, follow ler my blog...sesiapa yang ada blog sendiri, masukkan la LINK BLOG aku ni kat blog korang, hehe.... supaya tak terlepas ikut kisah hidup aku anak beranak sekeluarga dan kisah2 menarik pelaburan dan cara-cara aku menjimatkan wang ringgit di samping beberapa kisah-kisah teladan...hehe....

Till then....wassalaam....

KOMEN LE SIKIT CEK KAK / CEK ABANG OI...takkan baca jer, cuma 2-3 patah pon ok ler...hehe
AbgZan
Bursa, ringgit catat rekod

Selalu awal tahun, dan hujung tahun adalah masa yang amat tinggi kebarangkalian untuk stock market mencanak2 naik....kenaikan disebabkan oleh semangat baru, dan mungkin didorong oleh "window dressing" yang dilakuan oleh Fund-Fund Manager...Selalu mereka susun semula portfolio perlaburan mereka time2 camni la..mereka akan beli stock2 berpotensi utk naik....

Selain tu, Bursa saham tempatan dan ringgit naik disbbkan oleh sentimen positif pasaran serantau spt Dow Jones (DJIA), Eropah, Asia, etc dan juga prospek pertumbuhan yang baik.

Selain itu, ada sumber mengatakan, aliran dana asing dah mula masuk ke dalam pasaran dan dijangka ia berterusan.

Kalau kita tengok pemulihan ekonomi di Amerika Syarikat (US) pada tahun ini juga merupakan faktor penyumbang kepada keadaan pasaran saham tempatan. Kalau ada apa2 news yang positif yang berlaku di sana akan meninggalkan kesan kepada pasaran saham rantau dan Malaysia.

So atas faktor2 yg aku mention tu, tak hairanlah kenapa kita tengok Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) naik 14 mata semalam. Paras tertinggi seumur hidup yang pernah BSKL / KLCI capai telah diperbaharui semalam, pada paras lebih kurang 1533...superb....

Tak cukup dengan tu, Ringgit Malaysia juga melonjak kepada paras tertinggi, di mana USD/RM berada pada paras 3.06...tertinggi dalam masa 13 tahun...paling tinggi RM pernah capai berbanding USD, adalah pada paras lebih kurang 2.50 sebelum gawat kaw-kaw pada tahun 1996/1997 tempoh hari....

So sekarang ni adalah masa yang sesuai, kepada yang nak pergi melancong ke US...mana tak nya, duit murah giler bebbbb,...

Stock market pula, skrg sudah dikatakan BULLISH..tetapi masih perlu hati-hati...aku merasakan, KLCI boleh naik lagi ke paras 1,640 maximum, sebelum profit taking kaw-kaw akan berlaku menuju ke paras 1,300....akan tetapi sebelum menuju ke paras 1,640 tu, ada kemungkinan profit taking berlaku dahulu.....

Apa pon, jangan terlalu gopoh dan tamak....

Wallahu'alam....

kalau siapa yang belom FOLLOW, follow ler my blog...sesiapa yang ada blog sendiri, masukkan la LINK BLOG aku ni kat blog korang, hehe.... supaya tak terlepas ikut kisah hidup aku anak beranak sekeluarga dan kisah2 menarik pelaburan dan cara-cara aku menjimatkan wang ringgit di samping beberapa kisah-kisah teladan...hehe....

Till then....wassalaam....

KOMEN LE SIKIT CEK KAK / CEK ABANG OI...takkan baca jer, cuma 2-3 patah pon ok ler...hehe
AbgZan
Mendapat ilham dari website tuanbri, aku jugak nak senaraikan azam aku tahun ni....buat masa tak banyak yang terfikir dalam benak fikiranku....sebab sebenarnya, azamku bukan based on tahun, tapi always updated from time to time...

Anyway, untuk menjadikan azamku formal, aku listkan jugak sebahagian dari azamku:

1) Dapatkan 4.0 dalam setiap sem MBA yang akan bermula 8 Jan 2011 ni :D

2) Nak mula sambung kumpul hartanah yang sudah 2 tahun tidak bertambah. Target: 1 hartanah setiap tahun :D

3) Nak hidup dalam keadaan aman dan tenteram, dengan harapan rezeki datang mencurah2, amin....

4) Mengimpikan keluarga yang lebih bahagia dari tahun2 sblm ni...amin....

5) Azam untuk bekerja dengan lebih rajin, semoga gajiku naik banyak sikit tahun ni, more significant dari sblm2 ni hehe....

Itu aja yang daapt kufikirkan...Korang pulak, apa azam korang? listkan la sikit....aku takmo paksa korang listkan kat komen di bawah ni, tapi aku amat hargaia kalau korang dapat taip serba sedikit kongsi buah fikiran korang tu....hehe....ni asyik silent reader jer, haha.....

Satu lagi, kalau korang bagi komen tu, jangan le bg komen sebagai "ANONYMOUS"...tulis ler nama korang tu...takkan malu/takut kot...hehe...kalau korang bagi sebagai anonymous, aku nak reply pon takde semangat, sbb tak tau dengan siapa aku bercakap....

orait guys, tilll then..wassalaam
AbgZan
Hari Sabtu hari tu, aku sekeluarga berkunjung ke Kota, Negeri Sembilan atas urusan rasmi keluarga. Tujuah buah kereta berkunjung ke sana. Tiga dari K.L, empat kereta dari Melaka...

Urusan rasmi ni tak lain tak bukan adalah, urusan masuk meminang bagi pihak saudara kembarku...harap-harap tiada yang "frust" dengan pertunangan ini, hehe...


Perbincangan rasmi pertunangan sedang berlangsung

Ibuku, menyarung cincin tunang ke jari bakal menantunya, hehe..

video

Klik button PLAY untuk tengok video pendek suasana di rumah pihak perempuan.

Labels: 0 comments | edit post
AbgZan
Salam all,

Seperti yang kita tahu, sekarang harga minyak dunia makin melambung (skrg di paras USD92 per barrel)..harga minyak di Malaysia tengah tunggu masa aja untuk meletup ni....mungkin kerajaan pon tengah serba salah nak naikkan sekarang ke, atau tunggu lagi....takut rakyat mengamuk...

Dalam keadaan sebegini, apakah langkah-langkah kita....antara kaedah yang digunapakai oleh sebilangan orang adalah, dengan berkongsi kereta...ada yang mula kongsi kereta dengan kawan-kawan, jiran-jiran...ada pula yang sebelum ni tak pernah-pernah kongsi kereta dengan hubby/wife masing-masing, dah mula berjinak-jinak berkongsi kereta...

Ada juga yang dah tak naik kereta, tapi naik motor pulok...hehe...

Dan tak kurang pulak, ada yang mula naik bas, atau naik LRT...sbb dah muak naik kereta yang harga minyak asek naik aja....

Pada aku, antara kaedah yang aku guna pakai adalah dengan membeli fuel saver....tidak dinafikan begitu banyak fuel saver di pasaran..yang mana satu yang effecive? Susah nak cakap, semua kata masing-masing effective...

Tapi aku dah mula guna satu product ni, dia guna nanotechnology...sejenis minyak dalam botol....masukkan dalam tangki minyak....sebelum aku beli, aku tanya orang kedai ni, dia kata dia guna, dia save 16%....tapi kat kotaknya, tulis save UP TO 28% fuel...dan TAMBAH POWER up to 20%....kasi engine tahan lama, dan sebagainya...

Aku tanya sorang perempuan ni pulak, dia kata, dia pakai kat Kelisa dia, selalu full tank dapat pergi 300km++, tapi sekarang dapat pi 400++, tambah 100km extra milage setiap kali full tank isi minyak..SUPERB tu....

Aku pulak dah try, setakat 3 kali guna ni, kali terakhir aku guna, aku tengok, aku save dalam 10% to 20% camtu (full tank dalam RM120, jimat 20% = jimat RM24, okler tu)...tak berapa consistent, tapi ok jugak ler...kalau sapa minat leh try jenguk website ni:

http://autopartsales.blogspot.com/

Kalau aku jimat dalam 20% = jimat RM24 utk satu full tank...tapi satu botol fuel saver tu dijual pada harga RM32 jer, dan dapat digunakan up to 15 kali full tank...korang boleh kira sendiri berapa banyak dapat jimat tu....

Lepas ni aku citer, kaedah kedua aku guna pakai untuk jimat minyak pulak, hehe....