AbgZan
Tajuk di atas macam tergantung pulak, hehe...bukan apa, pjg sgt tajuknya....so jikalau begitu, apakah maksud "rumah pertama telah ku signed"? Sign utk apa?

Sebenarnya maksudku adalah offer letter telah ku signed utk refinance rumah dengan amount yang lebih tinggi daripada harga beli, hehe....

Alhamdulillah, market value rumah yang kubeli di sekitar Seksyen 26 Shah Alam yang diberi nama Taman Bukit Saga, telah naik menurut bank yang memberi offer tersebut....Secara rough kenaikannya about double daripada harga kubeli pada bulan May 2006...
Jadi kuambil refinance amount yang about 80% daripada market value (walaupon bank leh kasi up to 90%).

Tujuanku tak lain tak bukan adalah untuk mendapatkan extra cash utk ku labur di ASB, koperasi, emas dan stock market (long term)...sudahku projectkan bagaimana peruntukan untuk setiap bahagian...
Daripada pengiraanku menggunakan excel, amount tersebut akan menjadi "double" selepas about 5-6 tahun...wow, hehe...harap2nya gitulah....itupon sekiranya, kesemua "bakul-bakul" memberi pulangan yang diharap2kan....lepas ni insyaAllah kubincangkan apakah pulangan yang kuharapkan utk setiap satu di lain episode..

Sebenarnyer pengiraan menjadi "double" tersebut tidak perlu menggunakan excel dah boleh kira congak...dengan menggunakan RULE 72, pernah dengar tak?? InsyaAllah akan kubincangkan juga di lain episode...

Pagi semalam (pagi Jumaat) hambo ada satu kisah lucu yang nak dikongsikan.....kisahnyer begini....sebelum ni ada satu BANK A beri gua offer rate baik punya utk refinance rumah dengan rate Islamic yang berlandaskan BLR dan mempunyai "ceiling price" ...then BANK B nak beri COUNTER OFFER utk rate yang lagi baik...tunggu punya tunggu BANK B kata headquarters tak approved pulok...

Pastu kawe mau deal dengan BANK A.
Sekali BANK B sms pulok mengatakan BANK B boleh offer OD (Over Draft Facilitiy). Pegawai BANK B kata on top of the refinance amount, BANK B boleh kasi lagi "another same amount" masuk dalam CURRENT ACCOUNT, dan boleh dikeluarkan utk sebarang tujuaan (tapi of course kena bayar balik la). Rate sama dengan refinance rumah punya rate.

Contohnya...katakanlah patik refinance rumah berjumlah RM500k, di mana RM300k adalah utk bayar utang rumah, dan RM200k utk ambil cash. On top of that, BANK B nak kasi lagi another RM500k masuk dalam current account yang ready to be used any time....

Pabila daku mendengar BANK B cakap begitu, apa lagi, gua terus setuju la, dan terus pergi ke BANK B petang Jumaat semalam utk penerangan lanjut. Sekali argue punya argue, "pegawai lain" BANK B kata ada salah faham, di mana ia nya tidak betul, hehe...gua hampa sungguh. Kalau ianya betul, gua sudah berangan2 mau angkat lagi 3 rumah di kawasan hot kegemaranku (hehehe, tempat "hot" ni memang selalu orang call nak rent, sudah berpuluh2 kali, walaupon sudah disewakan)....

Sejurus lepas mengetahui bahawa berlaku miscommunication, maka terus ku deal dengan BANK A, dan "Rumah Pertama Telah Ku Signed..." ... Rumah ke-2 dan ke-3 akan menyusul utk direfinance....dengan bank lain pulok, hehe....

Figure 1: Antara rumah yang menarik yang boleh dibeli oleh sesiapa saja, dengan menggunakan teknik pengurusan wang yang betul.


Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit bawah ni, hehe
Labels: edit post
5 Responses
  1. mytrade Says:

    Hello bro...lama tk borak yerk...dah bukakblog...
    amacam skang apa citer...he..he..bykstori mori sejakaku kenal kau...pahit manis masam smua ada...
    ok sbb aku post bahagian umah ko...masa aku baca satu forum ada sorang mamt nk jual umah dia kat area umah ko gak ler...katanya nk liquidkan asset..so dia jual umah kat seksyen 26 tu...dlm RM300K lebih gak tmasuk dgn barang sekali...decoration mmg cantik la...aku pun tringin nk beli umah kat area tu tp apa daya tahap gaji aku lum sampai utk buat mata bankers menjeling bagi....ok nanti chat lain..mana ko lepak skang..??


  2. Salam bro,
    thanks for your comments...

    Rumah yang hang maksudkan tu, hang tau tak rumah di bhgn mana? RUmah banglo ke, hehe....tapi memang leh dapat Rm300k easily...my house without renovation masa gua baru beli pada May 2006 pon RM250k valuenyer (beli pada harga RM172k)....

    Bro, kerja amacam ada ok?


  3. crocodot Says:

    nak komen pon tak reti sbb tak phm sangat..ahahaha


  4. Tak paham leh belajar sikit2....hehe...takpe, insyaAllah nanti saya terang slow2 sikit dan lebih detail....I hope readers dapat learn something from my blog..


  5. mytrade Says:

    rumah teres 2 tgkat mcm ko jugak..inside sijibik mcm umah ko..aku igt ko yg nk jual...nanti aku tgk balik iklan tu..
    fuh ko buy RM175Kjer...klu aku pun sambor...luas beb umah area situ...
    masih keje tmpat lama...
    ko mmg kakilabur la...tabikkkk!
    tringat time main saham...ha..ha..!