AbgZan
Assalamualaikum dan selamat pagi,

Ok, semalam kita dah bincang bagaiman ASB Loan mungkin membawa keuntungan yang lebih berbanding labur sendiri dalam ASB. Bagaimana pulak dengan issue membuat loan ASB secara percuma? Adakah ianye benar? Ianyer bergantung kepada anda, bagaimana anda menilainya...

Mari kita lihat....

Ok, lihat jadual di atas...tengok bulatan yang telah dilakar di ruang 25 tahun, RM170k...
Di mana anda kena bayar about RM921 sebulan...

Sejurus lepas anda buat loan nanti, bank akan kasi kita RM170k (tapi depa pegang dulu, depa takmo kita salah guna duit tu kottt...)....tetapi setiap tahun, anda akan dapat dividen secara percuma, dan dividen tersebut anda bole keluar setiap tahun....

Berapakah dividennya???

Ok, sekali lagi kita anggap kerajaan baik bagi kita 8.5% dividen secara pukul rata (purata)....

Mari kita kira:

Setahun: 8.5% x 170k = RM14, 450

Sebulan: RM14,450 / 12 bulan = RM1,204 sebulan...

Ini bermakna, bole dikatakan setiap bulan anda akan dapat dividen RM1,204...SECARA PERCUMA !!!!

Cuba recall balik, berapa anda kena bayar bank bulan2?? Hanya RM921 sebulan....

WOWWW!!! Kiranya, secara teknikalnya, setiap bulan anda dapat percuma RM1,204, daripada ASB secara percuma, tetapi anda hanya bayar loan RM921 aja??? Maknanya anda buat LOAN ASB NI PERCUMA LA YER????

TIDAK!!!!! BUKAN SAHAJA percuma, MALAH anda dapat profit hampir RM300 sebulan tu....Rm300 x 12 bulan,hampir RM3k ++ untung secara percuma...takmo ke??

So, bagaimana? Tertarik tak?? hehe....

Tapi sekali lagi, diingatkan, bayaran RM921 tu assuming BLR kekal...kalau BLR naik, maka loan naik la...kalau BLR turun, maka bayaran loan turun la...

Wallahu'alam, anda nilaikan sendiri dan untung anda punya, saya tak minta satu sen pon...risiko pon atas diri sendiri juga la yer, saya hanya memberi idea untuk u all pikir2kan aja, hehe... :)

Wassalaam.


Takkan baca aja, tinggalkan la komen sikit kat bawah ni, hehe
Labels: , , edit post
11 Responses
  1. Megat Says:

    maksud kamu 8% ni dividen dr pelaburan ASB ke??banyak benar??
    Besa kalo dpt 5-6% tu pun dh kira banyak la tu....jrg dpt 8%


  2. alahai, hang tak tengok history ASB ka? hehe....cuba hang baca post eden yg pertama tentang ASB ni...gua ada bg history....

    zaman2 dulu, even 10-12% adalah normal utk dividen...8% tu pejam mata aja....ASB tak pernah bg dividen serendah 5-6%...


  3. cdanhash Says:

    Betoi la kot ASB loan secara percuma... macam tak betoi pun ada...

    Loan tu tak kan kena bayaq, jadi bukanlah percuma... yang percuma tu dividen ASB setelah ditolak loan, dapatlah duit percuma... apa2 pun percuma lah....


  4. maksud saya, kita buat loan, tapi at the end of the period, it will be free of caj secara teknikalnya,heehe..


  5. Anonymous Says:

    erm... tp hang kene ingat... kalo tak kena bayar interest 14000+ tuh 100% dividen hang punya...buat apa baya interest?....cuba hang kira balik... mana satu yg bagus...

    pinjam loan ke atau saving sendiri dlm asb?... better calculate bro... i know u will... good luck...!


  6. 1st of all, thank you for your comment...

    Second of all, kenapa merahsiakan nama menjadi Anonymous?

    3rd of all, i do not understand your question....boleh restate your Question? apa yg u maksudkan dgn 14,000? Dari mana datang figure tu? apa yg 100% dividen? i keliru sungguh...boleh taip ayat soalan lebih jelas tanpa kesalahan nahu tatabahasa tak...hehe....

    4th of all, have you done your homework before you asked me the question? Masa you taip ayat ni "pinjam loan ke atau saving sendiri dlm asb?... better calculate bro... i know u will... good luck...!", adakah ayat tu ditujukan kepada saya ke, atau kepada diri u sendiri? Daripada gerak geri dan soalan anda, seolah2 soalan itu dituju kepada diri anda sendiri, hehe....

    Well, GOOD LUCK BRO, kira elok2 tauuu....


  7. xplunk Says:

    satu lagi benda yang hang lupa masukkan ... zakat 2.5% setahun. Untuk setiap simpanan melebihi RM 8000 dan cukup matang setahun, wajib dikeluarkan zakat. Makna kata ASB bagi kita 6% jer la ... :)... Secara kasarnya, kita kena bayar RM 850 ... Rugi nih ...


  8. Kalau ko tanya Ustaz Nasir, atau mana-mana ustaz, ko akan dapat jawapan yang sebenar.

    Drpd pengetahuan aku yang daif ini, jumlah loan yang kita buat, walaupon kita dpt cash, katakanlah RM100k, disbbkan wang tersebut tak cukup syarat, dan bukan dipunyai sepenuhnya, dan diperoleh dengan meminjam, maka tidak perlu dibayar zakat 2.5% x 100k.


    Wallahu'alam.


  9. xplunk Says:

    makna kata kita kena keep track brape yang kita dah bayar yang jadi duit kita sehingga cukup haul (RM 8k) baru kena zakat? Kalo camtu, lagi untuk la cara ni sbb first few years kita duk bayar interest jer ... emmmm ... info baru nih ..


  10. Anonymous Says:

    salam,
    nk bertanye...
    sy bace tp sy paham skit2 sbb br je nk berjinak dgn dunia pelaburan ni..
    ok, u bg figure yg agak besar.. klu kite wat loan dlm 50K je..
    same je ke calculation nye & keuntungan nye?
    TQ


  11. AbgZan Says:

    Sama jer Anonymous,
    Besar ke kecikke amountnyer,kadar keuntungan adalah sama dari segi
    percentage...dari segi matematiknya sama..contohnya, kalau amount besar, anda untung 5%, maka kalau amount kecil pon anda untung 5%...wlllah'alam.